אנדרטת ביר עסלוג'

אנדרטת ביר עסלוג'
מידע כללי
סוג אנדרטה עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם 34 חיילי צה"ל שנפלו בקרב במקום וסביבו
מיקום הנגב, ליד צומת משאבים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1949
תאריך פתיחה רשמי 1949 עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 31°00′57″N 34°45′39″E / 31.015781°N 34.760795°E / 31.015781; 34.760795
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אנדרטת ביר עסלוג היא אנדרטה הממוקמת בקרבת קיבוץ משאבי שדה שבנגב. היא הוקמה לזכר 34 חיילי צה"ל שנפלו בקרבות במרחב שסביבה במלחמת העצמאות.

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

האנדרטה מנציחה את שמותיהם של נופלים מהגדוד השמיני של הפלמ"ח ומבין תושבי היישובים באזור, שנהרגו בקרבות מדצמבר 1947 ועד דצמבר 1948. כמחציתם - שישה-עשר - נהרגו בקרב לכיבוש ביר עסלוג' שנערך ב-11 ביוני 1948 נגד מתנדבים מצריים מארגון האחים המוסלמים. בעת הקרב היה בידי הלוחמים מידע מודיעיני שלפיו בניין המשטרה היה ממולכד. לכן נשארו הלוחמים בתחילה מחוץ לו, אך שני שבויים סיפרו שבבניין מצוי נשק רב, והלוחמים התפתו ונכנסו פנימה. אז הפעילו הערבים מרחוק מוקש חשמלי בתוך הבניין והוא קרס. עקב ההתפוצצות נהרגו אחד עשר מהלוחמים.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

האנדרטה ממוקמת בצד כביש 222, המוביל ממשאבי שדה אל רביבים וצאלים. במקום זה - ביר עסלוג' - ניצבו ערב מלחמת העצמאות כפר בדואי, מחנות צבא בריטיים ותחנה של משטרת המדבר. במקום וסביבו נערכו במלחמה קרבות כבדים, שהסתיימו בכיבוש המרחב כולו על ידי צה"ל במבצע חורב.

האנדרטה המקורית שהוקמה במקום נחנכה ביום השנה הראשון לקרב על בניין המשטרה. היא הוקמה ביוזמת משפחת אחד הנופלים וחברי קיבוץ רביבים שלחמו במקום. הם אספו את אבני הגיר של בניין המשטרה ההרוס והקימו מהן גלעד שצורתו כגזע עץ שנגדע, כסמל לחיים שנגדעו במקום. האנדרטה ניצבה על תילה במשך שנים, אך הלכה והתפוררה. בעקבות זאת הוקמה לידה בשנת 1966 אנדרטה בעלת צורה דומה. בחזית האנדרטה קבוע לוח אבן הנושא את שמות הנופלים ומועדי נפילתם. מול האנדרטה נבנתה רחבה מרוצפת וסביבה הוצב שילוט המתאר את תולדות האירועים במקום.

בשנת 2001 שופצה האנדרטה על ידי קרן קיימת לישראל, משרד הביטחון והמועצה האזורית.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנדרטת ביר עסלוג' בוויקישיתוף