cPanel

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
cPanel
מפתח cPanel, LLC עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסה אחרונה 102.0.31 (2 במרץ 2023) עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסת בטא 88.0.10 [1]
מערכת הפעלה לינוקס עריכת הנתון בוויקינתונים
נכתבה בשפות Perl
לינוקס, iOS, אנדרואיד

cpanel.net
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

cPanel הוא פאנל לניהול אחסון אתרים שפותח על ידי חברת cPanel, LLC. התוכנה מספקת ממשק גרפי (GUI) וכלי אוטומציה שנועדו לפשט את תהליכי אירוח האתר לבעל האתר או ל"משתמש הקצה".

לפי החברה, נכון ל-2020, 70 מיליון אתרים מנוהלים דרך הממשק.[2]

cPanel הוא חלק מחבילת תוכנה בשם cPanel & WHM המספקת יכולות למנהלים, משווקים ובעלי אתרים לשלוט בהיבטים השונים של ניהול אתרים ושרתים באמצעות דפדפן אינטרנט רגיל. בעוד ש-cPanel מוגבלת לניהול חשבון אירוח יחיד, cPanel & WHM מאפשרים ניהול השרת כולו.

בנוסף לממשק הגרפי, ל-cPanel יש גם שורת פקודה וגישה מבוססת API המאפשרת לצדדים שלישיים, ארגוני אירוח אתרים ומפתחים לבצע אוטומציה של תהליכי ניהול מערכות סטנדרטיים.

cPanel ו-WHM נועדו לתפקד כשרת ייעודי או כשרת פרטי וירטואלי. הגרסה האחרונה של cPanel ו-WHM תומכת בהתקנה ב-CentOS, ב-Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ו-CloudLinux OS.

cPanel 11.30 היא הגרסה המרכזית האחרונה שתומכת ב-FreeBSD.

תמיכה ביישומים כוללת Apache, PHP, MySQL, PostgreSQL, Perl ו-BIND (DNS). תמיכה מבוססת דוא"ל כוללת שירותי POP3, IMAP ו-SMTP. הגישה ל-cPanel היא דרך HTTPS בפורט 2083, בעוד ש-WHM נגיש באמצעות HTTPS בפורט 2087.

לאחר ההתקנה, לא ניתן להסיר את cPanel ו-WHM בקלות. לפי אתר החברה, הדרך הטובה ביותר להסיר את cPanel & WHM היא על ידי פירמוט של השרת.[3] עם זאת, מדריכי הסרת התקנה זמינים באופן מקוון עבור מנהלי שרתים מומחים שאינם מעוניינים לפרמט את השרת שלהם. באופן דומה, יש להתקין אותו רק על מערכת הפעלה חדשה עם תצורה מוקדמת מינימלית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

cPanel פותחה על ידי cPanel, LLC, תאגיד בבעלות פרטית שבסיסו ביוסטון, טקסס, ארצות הברית.

התוכנה תוכננה במקור בשנת 1996 כלוח הבקרה של Speed Hosting, שהייתה חברת אירוח אתרים. למפתח המקורי של cPanel, ג'ון ניק קוסטון, היו מניות ב-Speed Hosting. חברת Webking החלה להשתמש ב-cPanel לאחר מיזוגם עם Speed Hosting. החברה החדשה העבירה את השרתים שלהם ל-Virtual Development Inc. (VDI), מתקן אירוח. בעקבות הסכם בין Koston ל-VDI, הממשק של cPanel היה זמין רק ללקוחות המתארחים ישירות ב-VDI. באותה תקופה הייתה תחרות קטנה בשוק לוחות הבקרה, כשהבחירות העיקריות היו VDI ואלבנזה.

בסופו של דבר, עקב עזיבת קוסטון לקולג', ויליאם ג'נסן וג'ון קוסטון, חתמו על הסכם פיצול. cPanel התפצלה לתוכנית נפרדת בשם WebPanel; גרסה זו הופעלה על ידי VDI. ללא המתכנת הראשי, VDI לא הצליחה להמשיך בעבודה כלשהי על cPanel ובסופו של דבר הפסיקה לתמוך בה לחלוטין. קוסטון המשיך לעבוד על cPanel בזמן שעבד גם ב-BurstNET. בסופו של דבר, קוסטון עזב את BurstNET בתנאים טובים כדי להתמקד באופן מלא ב-cPanel. מאז cPanel עודכן ושופר במהלך השנים.

cPanel 3 שוחרר בשנת 1999: התוספות העיקריות ביחס ל-cPanel 2 היו שדרוג אוטומטי ו-Web Host Manager (WHM). הממשק שופר גם כאשר קרלוס ריגו מ- WizardsHosting יצר את מה שהפך לעיצוב ברירת המחדל של cPanel.

ב־20 באוגוסט 2018 הודיעה cPanel LLC[4] כי חתמה על הסכם להירכש על ידי קבוצה בראשות אוקלי קפיטל (שגם היא הבעלים של פלסק ו-SolusVM). בעוד שקוסטון מכר את המניות שלו ב-cPanel, הוא ימשיך להיות הבעלים של החברה שבבעלות cPanel.

תוספים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ללקוח, cPanel מספקת ממשק למספר פעולות נפוצות, כולל ניהול מפתחות PGP, משימות crontab, חשבונות דואר ו-FTP ורשימות תפוצה.

קיימים מספר תוספים, חלקם בתשלום נוסף, והבולטים ביותר הם מתקינים אוטומטיים כמו Installatron, Fantastico, Softaculous ו-WHMSonic (תוסף לוח הבקרה SHOUTcast). מתקינים אוטומטיים הם חבילה של סקריפטים שמייצרים אוטומציה (ועדכון) של יישומי אינטרנט כגון WordPress, SMF, phpBB, Drupal, Joomla!, Tiki Wiki CMS Groupware, Geeklog, Moodle, WhyUnified.com, MagicSpam WHMCS ו-ZamFoo. התוסף Fantastico הוא מתקין אוטומטי פופולרי אך מאבד מהר את השוק בגלל היעדר עדכונים ופחות מספר סקריפטים. ישנן גרסאות חינמיות של המתקינים האוטומטיים, עם זאת, הן מוגבלות מאוד בסקריפטים שהן מספקות, ולעיתים קרובות לא כוללות את הסקריפטים הפופולריים ביותר כמו וורדפרס. תוספים צריכים להיות מאופשרים על ידי מנהל השרת ב-WHM כדי שיהיו נגישים למשתמש cPanel.

WHM מנהלת כמה חבילות תוכנה בנפרד ממערכת ההפעלה הבסיסית, ומיישמת אוטומטית שדרוגים ל-Apache, PHP, MySQL, Exim, FTP וחבילות תוכנה קשורות. זה מבטיח שהחבילות הללו יהיו מעודכנות ותואמות ל- WHM, אך מקשות על התקנת גרסאות חדשות יותר של חבילות אלה. זה גם מקשה על אימות שהחבילות לא שונו מכיוון שלא ניתן להשתמש במערכת אימות ניהול החבילות של מערכת ההפעלה.[5]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא CPanel בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "88 Change Log". cPanel Documentation. 15 ביוני 2020. נבדק ב-18 ביוני 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ 2FA bypass discovered in web hosting software cPanel
  3. ^ "Installation FAQ". cPanel Documentation. אורכב מ-המקור ב-18 ביולי 2014. נבדק ב-22 באוקטובר 2014. The best way to uninstall cPanel & WHM is to reformat your server. Reinstall your operating system to return your server to a default setting if you do not plan to continue to use cPanel & WHM. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Oakley Capital to Invest in cPanel". NewsWire. 2018-08-20. נבדק ב-2018-08-20.
  5. ^ Kirsch, Christian (28 באפריל 2013). "Manipulierte Apache-Binaries laden Schadcode". Heise Newsticker (בגרמנית). נבדק ב-3 בנובמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)