CARPET

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מערכת CARPET מותקנת על גבי פומ"ה.
רקטת ריצוף של מערכת ה-CARPET.

ה-CARPET היא מערכת רקטות דלק-אוויר לפריצת שדות מוקשים שפותחה במקור על ידי רפא"ל ונקראת בצה"ל "מערכת ריצוף"[1].

מבנה ועקרון פעולה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המערכת מכילה מארז של כ-20 רקטות דלק-אוויר בקוטר 265 מילימטרים (10.4 אינץ') ששוקלות כ"א 46 ק"ג. בסך הכל שוקל המארז הטעון כ-3.5 טונות (3,500 קילוגרם). המארז מותקן על חלקו האחורי של רכב קרבי משוריין ומופעל בשלט רחוק מתוך הכלי הממוגן. למערכת אפשרות פעולה אוטומטית, חצי-אוטומטית וידנית והוא מסוגל לירי מהיר של רקטות במטחים או בבודדות. את המארז ניתן לטעון מחדש גם בתנאי שדה.

הרקטות מכילות דלק נוזלי דליק שאיננו נוטה להתפוצצות ללא יזימה (מטעמי בטיחות). כאשר הרקטה פוגעת במטרה, משתחרר ענן דלק-אוויר ואז מתפוצצת הרקטה ומדליקה את הענן תוך יצירת הדף רב הגורם לפיצוץ כל המוקשים שבסביבה. מטח רקטות ריצוף יכול ליצור מעבר נקי באורך 100 מטר וברוחב 6–8 מטר בשדה מוקשים[1].

שימוש[עריכת קוד מקור | עריכה]

בצה"ל[עריכת קוד מקור | עריכה]

המערכת נמצאת בשימוש צה"ל, בו היא נקראת "ריצוף" (ולעיתים קרובות גם מערכת ריצוף או רקטות ריצוף), ומותקנת בנגמ"שי הפומ"ה והנמ"ר ההנדסי של חיל ההנדסה הקרבית.

במערכת נעשה שימוש מבצעי ראשון במלחמת לבנון השנייה: היא ניקתה זירות מטענים, השמידה מוצבי חזבאללה ובאחד המקרים אף השמידה שני כלי רכב של חזבאללה על יושביהם[2]. במערכת נעשה שימוש גם במבצע צוק איתן לצד צפע שריון הוותיק ובמלחמת חרבות ברזל.

ב-2017 החל צה"ל בקליטת מערכת ריצוף משודרגת, כאשר את השדרוג ביצע ענף מערכות נשק של זרוע היבשה, בעלות נמוכה בהרבה מההצעה של התעשיות הביטחוניות[1]. השדרוג כולל בין השאר מערכת הפעלה פשוטה יותר ומהירה ללמידה, שנועדה לשפר את התפעול של המערכת ולפשט את הכשרת הפלס על המערכת. הצוות האחראי על השדרוג קיבל את פרס היועכ"ל על חסכון משמעותי לשנת 2017.

בצבאות זרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-2007 נכנסה המערכת לשירות גם בצבא צרפת והותקנה על רכב ההנדסה הקרבית AMX-B2 EBG.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]