ראובן שוורץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ראובן שוורץ
ראובן שוורץ
ראובן שוורץ
לידה 1885
האימפריה העות'מאניתהאימפריה העות'מאנית זכרון יעקב, האימפריה העות'מאנית
נהרג 23 באוקטובר 1917 (בגיל 32 בערך)
ז' בחשוון תרע"ח
האימפריה העות'מאניתהאימפריה העות'מאנית נצרת, האימפריה העות'מאנית
השתייכות ניל"י
תפקידים בשירות
חבר ניל"י
עיטורים
אות ניל"י  אות ניל"י
תפקידים אזרחיים
פקיד בתחנת הניסיונות בעתלית

ראובן שוורץ (188523 באוקטובר 1917, ז' בחשוון תרע"ח) היה פקיד בתחנת הניסיונות בעתלית. חבר מחתרת ניל"י ומראשוני המצטרפים עליה.

ראשית חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראובן שוורץ נולד בשנת 1885 בזכרון יעקב לשרה (מבית אהרנסון) וחיים שוורץ שהיו ממייסדי המושבה. שוורץ למד אנגלית, צרפתית והנהלת חשבונות הועסק על ידי אהרן אהרנסון (שהיה בן דודו) כפקיד בתחנת הניסיונות בעתלית.

חבר במחתרת ניל"י[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפעילות בניל"י[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעקבות קרבתו לאהרן אהרנסון, היה שוורץ בין המגויסים הראשונים למחתרת ניל"י. בניל"י היה אחד מהפעילים במחתרת, אך לא נשא תפקיד רשמי. עד היום לא נמצא מסמך המספר על תפקידו של שוורץ, אך אפשר להניח שהיה מאנשי הקשר בתחנת הניסיונות בעתלית שהיו אחראים להעברת המידע לבריטים.

הבריחה מזכרון יעקב, הסתתרות וההסגרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר חשיפת הרשת, בעת המאסרים בזכרון יעקב חמק שוורץ מהמושבה והסתתר בביתו של ידיד משפחתו, ערבי שגר באזור זכרון יעקב. באותו זמן העות'מאנים חשבו בטעות ששוורץ הוא אחד מהבכירים ברשת. בעקבות כך הם עינו את צבי ואפרים פישל אהרנסון בדרישה לגלות את מיקומו של ראובן שוורץ ושל יוסף לישנסקי (שבאותו זמן התנהל אחריו מרדף).

העות'מאנים הילקו את חותנו, אלתר אלברט (שכיהן כיושב ראש וועד המושבה), ואת אביו של שוורץ, חיים שוורץ, ברחובה הראשי של זכרון יעקב. שוורץ הסגיר את עצמו מיד לאחר ששמע על כך מפי מסתירו.

מותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר ששוורץ הסגיר את עצמו הוא עונה מדי לילה, עד הלילה של 23 באוקטובר 1917. העות'מאנים שראו בשוורץ כאחד מעמודי התווך של הרשת, עינוהו באכזריות מרובה עד ששוורץ חש שלא יוכל לעמוד בעינויים נוספים מבלי לפצות את פיו.

בלילה של 23 באוקטובר 1917, העירו החיילים העות'מאנים את האסירים וגילו ששוורץ היה תלוי על משקוף החלון בחדרו, כך העיד אחד האסירים. סיבת מותו לא נקבעה עד היום באופן רשמי. ייתכן שלא היה יכול לעמוד יותר בעינויים והתאבד, וייתכן שמת תוך כדי העינויים הקשים, ותלייתו בוימה.

שוורץ נקבר בבית הקברות של עפולה, ועצמותיו הועברו משם לזכרון יעקב לאחר 8 שנים.

משפחתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוריו היו שרה (מבית אהרנסון) וחיים שוורץ שהיו ממייסדי המושבה. בני דודיו של שוורץ מצד אימו הם: אהרון אהרנסון, צבי אהרנסון, שמואל אהרנסון, אלכסנדר אהרנסון, שרה אהרנסון, רבקה אהרנסון, חיה רזניק, יהושע אהרנסון, אהרן צבי אהרונסון, יונה אהרונסון וחיה רבקה מושקוביץ.

דודיו מצד אימו הם: אפרים פישל אהרנסון, משה קלמן אהרנסון, שמואל אהרונסון ומנדל אהרונסון. הוריו של אימו היו אהרן אהרנסון וחיה רחל אהרונסון.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]