צמנט פורטלנד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

צמנט פורטלנדאנגלית: Portland cement) הוא הצמנט השכיח ביותר והוא משמש כחומר המליטה העיקרי בבנייה המודרנית, והמרכיב הקושר כימית את מרכיבי הבטון והמלט.

צמנט פורטלנד מיוצר על ידי ערבוב אבקת אבן גיר, חרסית וחול ים קוורצי. את התערובת מחממים לטמפרטורה של 1,400–1,600 מעלות צלזיוס, עד להיווצרות של גוש אחיד ונוקשה המכונה קלינקר צמנטי (Cement clinker). אחרי טחינת הקלינקר מתקבלת אבקה עדינה המתקשה מספר שעות אחרי שהיא נחשפת למים.

צמנט פורטלנד קיבל את שמו מאבן בנייה שנחצבה מחופי האי פורטלנד (Isle of Portland), מחוז דורסט, בבריטניה, על-מנת ליצור הקבלה בינו לבין האבן שהייתה ידועה כאבן משובחת בתקופה הוויקטוריאנית.

מבנה מינרלי[עריכת קוד מקור | עריכה]

המרכיבים הראשיים של צמנט פורטלנד שמכיל גבס
שם בעברית שם לטיני סימון כימי של צמנט חום הידרציה (Jul/gr) קצב הידרציה אופייני
אליט Alite C3S 500 מהיר, מספר שעות עד יומיים
בליט Belite C2S 250 איטי, שבוע עד שבועיים
טריקלציום אלומינט Tricalcium Aluminate C3A 850 מהיר, שעות
צליט Tetracalcium Aluminoferrite C4AF 450 מהיר, יום

הקלינקר מכיל ארבעה מרכיבים עיקריים: אליט ובליט (Belite) שהן תרכובות על בסיס סיד וסיליקה, צליט (Calcium aluminoferrite) שהיא תרכובת מינרלית המכילה ברזל וטריקלציום אלומינט (Tricalcium aluminate) שהיא תרכובת סיד ואלומינה. את הצבע האפור מקנה למלט הצליט שהוא המרכיב היחיד בצמנט פורטלנד שאינו לבן.

כאשר יש צורך לייצר צמנט פורטלנד לבן משתמשים בחומרי גלם שאינם מכילים ברזל, ובמטחנת כדורים עם כדורים קרמיים במקום כדורי ברזל.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]