סרט פיראטי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
גרפיטי של The Pirate Bay במקרסקה (אנ')

סרט פיראטי הוא סרט המוצע להורדה או צפייה ישירה באינטרנט תוך הפרה של חוקי זכויות יוצרים. הסרטים מופצים בעיקר על ידי קבוצות מאורגנות הנקראות "Warez".

הסרטים הפיראטיים מגיעים בפורמטים שונים. ההפצות הראשונות של סרט מסוים הן בדרך כלל בעלות איכות ירודה (בשל מחסור במקורות), אך עם הזמן יוצאות גרסאות איכותיות יותר, כשיש מקורות טובים יותר.

בתחילה הסרטים שהיו ניתנים להורדה וצפייה היו רק סרטים שצולמו על ידי מצלמה בהקרנת הסרט בקולנוע ("CAM"). סרטים אלו היו באיכות ירודה, אך למרות זאת היו פופולריים. כיום הסרטים באיכות הגבוהה (בעיקר Blu-ray ו-DVD-Rip) הם הנפוצים ביותר להורדה וצפייה ברשת האינטרנט.

דרכי הפצה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדומה לתוכנות פיראטיות, הפצת הסרטים והסדרות הפיראטיים נעשית בדרך כלל באמצעות רשתות שיתוף קבצים, פרוטוקול P2P ובעיקר פרוטוקול ביטורנט.

קובצי הטורנטים של הסרטים והסדרות הפיראטיים עולים לאתרי טורנטים כמו The Pirate Bay.

בשנת 2014 יצאה לאור התוכנה החופשית "Popcorn Time", המאפשרת צפייה בסרטים ובסדרות פיראטיים על ידי הזרמה בפרוטוקול ביטורנט ללא צורך בהורדתם למחשב.

סוגי הפצה של סרטים פיראטיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • CAM: גרסה מוקדמת מאוד שניתנת להורדה וצפייה באינטרנט. איכותה ירודה יחסית לגרסאות הבאות, אך היא נפוצה מאוד בשל העובדה שהיא יוצאת מיד כשהסרט יוצא להקרנה על מסכי הקולנוע. עם הזמן, כשיוצאות לאינטרנט גרסאות טובות יותר להורדה וצפייה, מאבדים עניין בגרסה זו. גרסה זו היא בעצם צילום פרטי של הסרט ישירות ממסך הקולנוע.
  • TS: ההבדל הגדול הוא בסאונד, שכן שלפורמט זה יש איכות קול טובה הרבה יותר. זהו פורמט נפוץ מאוד. גרסה זו גם היא מצולמת ישירות ממסך הקולנוע, אך פסקול הסרט לא מוקלט ממיקרופון המצלמה, אלא מוטבע בסרט ממקור אחד, לעיתים מסליל ההקרנה, ולכן איכות הסאונד גבוהה יחסית.
  • Telecine: הפצה שמקורה בסליל ההקרנה המקורי, ואיכותה משתנה.
  • Workprint: עותק של סרט לא גמור שהודלף מאולפני ההקלטה. לעותק זה לא יהיו "אפקטים מיוחדים", יחסרו בו דברים מהסרט, ולפעמים יופיע בו סימן של שעון רץ שלא ניתן להורדה. זהו פורמט נדיר.
  • R5: סרטים שמקורם ב"אזור 5" - מזרח אירופה, הודו, ארצות אפריקה, קוריאה הצפונית ומונגוליה. לסרט בפורמט זה איכות וידאו טובה, אך אם מקור ההפצה של הסרט כולל פסקול אנגלי, איכות הסאונד לא תהיה גבוהה (עקב השקעה מועטה בגרסאות היוצאות באזורים אלו). סוג זה נפוץ מאוד, ומופץ ברשת מוקדם יחסית לגרסאות אחרות באיכות גבוהה, משום שמקורו במדינות אשר אחוז הפיראטיות בהן גבוה, ועל כן החברות מפיצות שם למכירה את הסרטים במועד מוקדם יותר ובמחיר נמוך יותר, על מנת לעודד רכישה. כמו כן, עקב העובדה שהסרט מאזור 5, הסרט עשוי לכלול חלקי פסקול בשפה זרה (נדיר).
  • DVD Rip: סרט שקודד ישירות מגרסת DVD רשמי של המפיץ הרשמי של הסרט.
  • DVDR: קודד ישירות מגרסה קמעונאית סופית של הסרט בפורמט DVD. בדרך כלל היא עותק מלא לגרסת ה-DVD שמוצעת למכירה. אם ה-DVD המקורי היה בפורמט DVD-9, התוספות לסרט יורדו והסרט יוצע להורדה בגרסת DVD 5 רגילה. בעקבות כך שהגרסה באה מעותק DVD, הרזלוציה המקסימלית היא 576p. כיום גרסה זו, יחד עם DVD Rip נחשבות להכי פחות נפוצות, בעקבות עליית הפופולריות של תקליטורי בלו-ריי.
  • Screener: גרסה דומה ל-DVD Rip, אך מקורה הוא מקלטת VHS.
  • BR/BD RIP או BlueRay RIP: קודד מתקליטור BlueRay של גרסה קמעונאית סופית של הסרט. לרוב באיכות HD או קרובה לה. אלו הגרסאות הפיראטיות באיכות הגבוהה ביותר. הרזולוציות הנפוצות הן 720p,‏ 1080p ו-2160p.
  • TVRip: גרסה שמקורה מהטלוויזיה, בדרך כלל סרטי טלוויזיה שונים, ולפעמים סרטים ששודרו ברישיון בתחנות טלוויזיה שונות.
  • PPV = Pay-Per-View או בעברית: שלם וצפה. מדובר בקבוצה הפועלת מתוך בית מלון שבו מראים לדיירים סרטים חדשים שעדיין לא יצאו, הקבוצה מקליטה את הסרטים הללו ישירות ממכשיר הטלוויזיה של בית המלון ומפיצה אותם באינטרנט. איכות סרטי ה-PPVRip דומה מאוד לאיכות סרטי ה-VHS-Screener, לשניהם יש את אותה רזולוציית המסך המלא של הVHS/TV. ככל הנראה מדובר ב-Promotional VHS-Screener, עותקים שהאולפנים עצמם משחררים לאנשים מסוימים לצורך התרשמות מהסרט עוד לפני שהוא יוצא למסכי הקולנוע, עותקים אלה בעיקר נועדו לצורך קידומו ופרסומו של הסרט החדש, ורוב הסיכויים שחלקים מהסרט יוצגו בשחור/לבן.

סוגי הפצה של סדרות פיראטיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • SDTV: איכות טלוויזיה רגילה. מקורה בשידור טלוויזיה בפורמט SDTV באיכויות 480p, 240p ו- 576p. נפוץ מאוד.
  • HDTV: איכות טובה מאוד. מקורה בשידור טלוויזיה בפורמט HDTV באיכויות 720p ו- 1080p. נפוץ מאוד (בסדרות של 40 דקות, פורמט כזה ישקול בערך 1GB).
  • Screener: מקורה בשידור של תחנות המשדרות בפורמט HDTV, אך אין היא שומרת על האיכות הגבוהה, ובפועל איכותה היא כשל ה-SD, וכך יהיה גם משקלה. לא נפוץ.
  • HR: איכות טובה יותר משל טלוויזיה רגילה. לא נפוץ.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]