סל הפרחים של ונוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןסל הפרחים של ונוס
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: ספוגיים
מחלקה: זכוכנים
סדרה: Lyssacinosida
משפחה: Euplectellidae
סוג: Euplectella
מין: סל הפרחים של ונוס
שם מדעי
Euplectella aspergillum
אוון, 1841
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סל הפרחים של ונוס (שם מדעי: Euplectella aspergillum) הוא זכוכן השייך למערכת הספוגיים השוכן בקרקעית העמוקה של האוקיינוסים.

הספוג מאכלס לעיתים קרובות בסימביוזה שני חסילונים קטנים מהסוג Stenopodidea, זכר ונקבה, המעבירים את כל חייהם בתוך הספוג. החסילונים מזדווגים, וכשהצאצאים שלהם קטנים עדיין, הם עוזבים את ה'קן' כדי למצוא פרח ונוס משלהם. החסילונים דואגים כל הזמן לנקיון הספוג ובתמורה, מספק הסל מזון לחסילונים על ידי לכידתו לתוך הרקמה שלו ושחרור הפסולת לתוך גוף הספוג בו הם שוהים. מעריכים גם כי זרחנותם של חיידקים המתקיימים על הספוג עשויה למשוך אורגניזמים קטנים אחרים המשמשים לחסילונים כמאכל.

ביפן, מערכת היחסים הסימביוטית בין זוג החסילונים לספוג מסמלת את רעיון ה-"עד שהמוות יפריד בינינו", ונהוג להעניק את הספוג כמתנת חתונה (בצורתו המתה, היבשה).

אזורי מחיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

E. aspergillum נמצא בשטח קטן של הים בקרבת איי הפיליפינים. מינים דומים קיימים ליד יפן ובחלקים אחרים של מערב האוקיינוס השקט והאוקיינוס ההודי.

מורפולוגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

E. aspergillum משומר עם רקמה מתוך אוניית הצי הבריטי צ'לנג'ר. אוסף מוזיאון הטבע של לונדון

מבנה גופם של יצורים אלו מורכב משלד דקיק דמוי צילינדר. הם בנויים לחלוטין מזכוכית (סיליקה, צורן דו-חמצני) ועל-כן קרויה המחלקה שלהם זכוכנים. ה'צינור' החלול המהווה את גופם של סלי הפרחים בנוי ממחטים מיקרוסקופיות התומכות ברקמה הספוגית. המבנה הזכוכיתי מבדיל את בני המחלקה הזו מספוגי ים אחרים, ובשל עמידותו מאפשר את קיומם גם בעומקים גדולים של האוקיינוס, שם הלחץ התת-ימי גבוה מאוד.

עמידות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבנה השלד של סל הפרחים ושל זכוכנים אחרים הוא מושא למחקר על ידי מדעני חומרים בשל עמידותו למאמצים ונדירות הסדקים שבו. בניסויים שערכו מהנדסי חומרים, יצרו במעבדה גוף דומה מאלומיניום, חומר בעל תכונות אלסטיות דומות לזכוכית, כך שצפיפות החומר שלו הומוגנית ולא בנויה בצורת כוורת המחטים הגאומטרית של הזכוכן. עמידותו של מבנה הגליל ההומוגני למאמצים הייתה כמאית מעמידותו של שלד הזכוכית המורכב.

ביבליוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • William McCall, AP (20 באוגוסט 2003). "Glassy sponge has better fiber optics than man-made". {{cite news}}: (עזרה)
  • Joanna Aizenberg et al. PNAS 2004. "Biological glass fibers: Correlation between optical and structural properties" (PDF).
  • Kevin Bullis (נוב'–דצמ' 2006). "Silicon and Sun". Technology Review. {{cite web}}: (עזרה)
  • Encyclopedia of Life.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סל הפרחים של ונוס בוויקישיתוף