סטיב ווזניאק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סטיב ווזניאק
Steve Wozniak
לידה 11 באוגוסט 1950 (בן 73)
ארצות הבריתארצות הברית סן חוזה, קליפורניה, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה Stephan Gary Wozniak עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי הנדסת חשמל, הנדסת תוכנה, חישוב, הוראה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מוסדות
פרסים והוקרה
  • המדליה הלאומית לטכנולוגיה וחדשנות (1985)
  • עמית מוזיאון היסטוריית המחשב (1997)
  • מדליית הובר (2013)
  • היכל התהילה הלאומי לממציאים (2000)
  • פרס גרייס הופר (1979)
  • פרס הינז עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג ג'אנט היל (אוגוסט 2008–?) עריכת הנתון בוויקינתונים
woz.org
תרומות עיקריות
ממייסדי חברת אפל ומחלוצי מהפכת המחשב האישי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סטיבן גארי "סטיב" ווזניאקאנגלית: Stephen Gary "Steve" Wozniak, מכונה גם Woz; נולד ב-11 באוגוסט 1950) הוא אחד מחלוצי מהפכת המחשוב האישי, מורה, מהנדס, תוכניתן, נדבן ויזם אמריקני. ב-1976 הקים ווזניאק את חברת אפל, ביחד עם סטיב ג'ובס ורונלד ויין.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ווזניאק נולד בסן חוזה שבקליפורניה, בנם של מרגרט (לבית קרן) וג'ייקוב פרנסיס ״ג'רי״ ווזניאק. הוא ממשפחה נוצרית ממוצא אוקראיני ושווייצרי מצד אביו, וגרמני, אירי ואנגלי מצד אמו. אביו של ווזניאק שעבד כמהנדס בחברת לוקהיד, עורר את חיבתו למכשירים אלקטרוניים ואלקטרוניקה. השראה נוספת לחשיבה חופשית, המצאות וחופש יצירתי שאב ווזניאק מדמותו הבדיונית של טום סוויפט, גיבור סיפורי הרפתקאות בדיוניות.

ווזניאק החל לעסוק באלקטרוניקה מגיל צעיר. בשנת 1975, אחרי שנשר מלימודיו באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, החל לעבוד עם סטיב ג'ובס, ידידו משנים, על פיתוח מחשב אישי.

ווזניאק וג'ובס מכרו פריטים מרכושם, כמו המחשבון המדעי של HP של ווזניאק והפולקסווגן מיניוואן של ג'ובס, וגייסו 1,300 דולר כדי להרכיב את האב-טיפוס במוסך של ג'ובס. האב-טיפוס כלל צג (רוב המחשבים האחרים השתמשו במערכות מתגים), מעבד ולוח מעגלים שהורכבו במחשב מראש, ולא דרשו הרכבה על ידי הקונה. ב-1 באפריל 1976 הקימו ווזניאק, ג'ובס ורונלד ויין חברה חדשה בשם אפל. המחשב כונה, בהתאם, Apple I.

סטיב ווזניאק, 10 ביוני 2005

ווזניאק עזב את משרתו ב-HP בעקבות דרישתו של מרקולה ובעקבות מכירת 25 מחשבי Apple I יכול היה לעסוק במשרה מלאה בפיתוח דגם מחשב מתקדם יותר, Apple II, שבו תיקן כמה מהחולשות שהתגלו בדגם הראשון. העיצוב החדש שלו שימר את רוב המאפיינים: פשטות ושימושיות. הוא הוסיף גרפיקה בהפרדה משופרת עם צג שהציג תמונות ולא רק אותיות. בשנת 1978 הוסיף ווזניאק כונן תקליטונים ורנדי וויגינטון כתב מערכת הפעלה פשוטה למחשב.

נוסף לעיצוב החומרה, כתב ווזניאק גם את רוב התוכנות למחשב החדש. הוא כתב מפרש BASIC, משחק ברייק-אאוט (ששימש תירוץ נאה להוספת קול למחשב) קוד לבקרת כונן הדיסק, ועוד. Apple II היה המחשב האישי הראשון שנועד לקהל הרחב. הוא זכה להצלחה רבה והיה מהגורמים למהפכת המחשוב האישי.

בשנת 1980 הונפקה אפל בבורסה וצמד המקימים הפכו למיליונרים.

במשך שנים היה Apple II מקור ההכנסה העיקרי של אפל, והבטיח את הישרדותה בזמנים הקשים שבאו בעקבות הפיתוח הכושל של Apple III ו"ליסה", ואיפשר את זמן הפיתוח הנדרש למחשב המקינטוש. בתקופה זו פחתה פעילותו של ווזניאק בחברה. הוא שב ללימודים באוניברסיטת ברקלי והשלים את התואר במדעי המחשב והנדסת אלקטרוניקה בשנת 1982. בשנת 1983 החליט לשוב ולפעול כמפתח באפל, אך לא היה מעוניין בתפקיד החורג מזה של מהנדס מחשבים.

בשנת 1985 עזב ווזניאק את אפל סופית [דרוש מקור], וזמן לא רב אחרי כן נאלץ גם ג'ובס לעזוב את החברה. ווזניאק פנה להוראה בבית ספר יסודי ולפעילות צדקה בתחום החינוך.

בספטמבר 2000 הוכנס ווזניאק להיכל התהילה הלאומי לממציאים.

בספטמבר 2006 הוציאה לאור הוצאת W. W. Norton את ספרו האוטוביוגרפי, iWoz: From Computer Geek to Cult Icon: How I Invented the Personal Computer, Co-Founded Apple, and Had Fun Doing It, בשיתוף עם הסופרת ג'ינה סמית'.

בשנת 2009 התמודד בעונה השמינית של תוכנית המציאות האמריקאית, רוקדים עם כוכבים, והיה למודח הרביעי.

בדצמבר של שנת 2023 קיבל אזרחות סרבית מנשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' והכריז על עצמו כסרבי.

הון וחיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2011, נאמד הונו של ווזניאק ב-100 מיליון דולר.[1]

ווזניאק נשוי ואב לשלושה ילדים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Steve Wozniak Net Worth, TheRichest, ‏2012-05-25 (באנגלית אמריקאית)