מרקוס פישר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מרקוס פישר
Marcus Fischer
לידה 2 ביוני 1783
פראג, ממלכת בוהמיה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 22 במאי 1858 (בגיל 74)
פראג עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מרקוס (מאיר) פישרגרמנית: Marcus (Maier) Fischer; על פרסומיו העבריים חתם: מאיר פישער; 1783[1], וינה22 במאי 1858[2], פראג) היה היסטוריון יהודי-אוסטרי.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בווינה לרב משה בן מאיר פישלס שהיה רב הקהילה היהודית בווינה.

מאיר פישר הצעיר עקר לפראג והתפרנס כפקיד בלשכת המס של הקהילה היהודית המקומית. הוא נמנה עם חוג משכילי פראג, וכרבים מהם התקרב לצנזור הממשלתי קרולוס פישר (Carolus Fischer)[3] שפתח בפניו את דלתות הקלמנטינום (אנ') בפראג. כן היה מקורב לרב אלעזר פלקלס, שהיה בעצמו ידידו של קרולוס פישר, ותרגם מדרשותיו לגרמנית בדפוס, כנראה לפי עצתו של הצנזור[4] כדי להציג את מנהגי היהודים בצורה חיובית בעיני ההמון הנוצרי. פישר נחשב לאחד ההיסטוריונים היהודיים הראשונים שעשו את ההיסטוריה למקצוע אוטונומי מבוסס מקורות בדוקים.

ספרו הנודע הוא תולדות ישרון תחת ממשלת מאהאדי ואימאם-אידריס מלכי מאוריטניה (צפון אפריקה), שראה אור בפראג בשנת 1817. הספר הוא הראשון והיחיד שנדפס בסדרה מתוכננת של "אוצר ספרים לשוחרי הספרות העברית".

לפניו הדפיס את שני כרכי "קורות שנות קדם" (1812) שזכו להסכמת הרב פלקלס, על אף שתפיסתם ההיסטורית מתאימה לתפיסה הכללית של תולדות ימי העולם ועומדת בסתירה לתיאורי המקרא[5]. וב-1814 הדפיס "ספר כיס היסטורי לשנת ה'תקע"ד (1814)" שהיה כנראה ניסיון לסדרת חוברות באותו סגנון.

בערוב ימיו תרגם את ה"כרוניקה של ולרשטיין" חיבור שהתיימר להיות כתב יד קדום של כרוניקה של יהודי בוהמיה מן המאה ה-13 ועד המאה ה-18. לימים נטען כי חיבור זה היה מעשה הונאה ופישר "השלים" בו פרטים שלא מצא להם מקורות.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ראובן מיכאל, הכתיבה ההיסטורית היהודית: מהרנסנס עד העת החדשה, ירושלים מוסד ביאליק, ה'תשנ"ג, מרקוס פישר, עמ' 136–147.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספריו

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ כך לפי ערכו ב-Jewish Encyclopedia. ראובן מיכאל, להלן "לקריאה נוספת", נוקב בשנת 1787 כתאריך לידתו.
  2. ^ כך נכתב במפעל הביבליוגרפיה העברית לפי: Die Hebraeische publizistik in Wien, I, Wien 1930, p. 51; באנציקלופדיה היהודית (כנראה בטעות): 22 במאי 1853.
  3. ^ עליו ראו: פישר, קרולוס, באתר Encyclopedia.com.
  4. ^ מיכאל, להלן "לקריאה נוספת", עמ' 137.
  5. ^ מיכאל, להלן "לקריאה נוספת", עמ' 138. ראו שם הסברים אפשריים להסכמת הרב.