מפלצת ים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
איור מ-1710 של הלווייתן המקראי.

מפלצות יםאנגלית: Sea monster) הוא שם כולל למפלצות המצויות בימים ובאוקיינוסים לפי מגוון פולקלורים, יצירות ומעשיות. על פי כמה הגדרות גם בעלי חיים מוזרים החיים בימינו בימים נחשבים למפלצות ים.

בעבר יורדי ים רבים היו מספרים סיפורים על מפלצות מוזרות שפגשו וכך הולידו אגדות ומעשיות על מפלצות מסתוריות כמו דרקונים, בתולות ים ונחשי ים ענקיים. המפה העתיקה כרטא מרינה שייצר אולאוס מגנוס מלאה במפלצות ים אפשריות. כיום סיפורים אלה נדירים עקב היכולת להפליג בספינות ולצלם את יצורי הים השונים וכן מכיוון שרבים מיצורים אלה נחשבים למינים מוכרים שנראו כמפלצתיים ליורדי הים, כגון לווייתנים, תחשאים, צבי ים, דיונון ענק, דיונון עצום ודגים גדולים. למעשה, מבוססות מרבית מפלצות הים על יצורים אמיתיים כמו דגים גדולים, כלבי ים, לווייתנים ודולפינים, תמנונים ויצורי ים נכחדים כמו הפליוזאורים והמוזאזאוריים ששטו במימי הקרטיקון או הבסילוזאורוס של מימי האאוקן.

כיום, נוטים רוב האנשים שלא להאמין לסיפורים אלה, אף שהם מככבים בכמה ספרים וסרטי קולנוע. עם זאת, כמה קריפטוזואולוגים מנסים להוכיח את קיומם של אחרים, בעיקר של גלובסטרים מוזרים שנסחפים לחוף.

דוגמאות מפורסמות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • כאוסקאמפף - מוטיב חוזר במיתולוגיות רבות, בהן מופיע מאבק בין גיבור לבין מפלצת (לעיתים מפלצת ימית) המייצגת את הרוע.
  • דרקון

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מפלצת ים בוויקישיתוף