מעגל הקבוצות והקהילות השיתופיות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

מעגל הקבוצות הוא פדרציה של קבוצות, קיבוצים עירוניים וקהילות על בסיס שיתופי-סוציאליסטי. הקבוצות החברות במעגל שונות באופי השיתוף וברמתו אך מוגדרות כשיתופיות וסוציאליסטיות. במעגל חברות שתים-עשרה קבוצות: חורש, שיטה ותמר מירושלים, קבוצת מפרש ורעות מחיפה, קבוצת אדמה מתל אביב, וקבוצת חרמש מפרדס חנה. שני הקיבוצים עירוניים - תמוז מבית שמש ומגוון משדרות, וקבוצות נמרוד, רוח וחמה מקיבוץ פלך.

את מעגל הקבוצות מרכזת נגה שמיר מקהילת רעות. היא החלה את תפקידה בספטמבר 2019.

התפתחות מעגל הקבוצות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מעגל הקבוצות נוסד ב-2001 על ידי חברי הקבוצות השיתופיות ואגף המשימות של התנועה הקיבוצית כגוף שמטרתו יצירת קשר בין קבוצות שיתופיות עצמאיות. בהתארגנות הראשונית היו חברים הקיבוצים העירוניים תמוז, מגוון ובית ישראל, קיבוצי תנועות הבוגרים רביד, אשבל, נערן ופלך, הקבוצות במגדל העמק ובנצרת עילית, שייסדו מאוחר יותר את קיבוץ משעול, וחברי קומונות עירוניות נוספות של תנועת הבוגרים של הנוער העובד והלומד (דרור ישראל). חברי מעגל הקבוצות במתכונתו המקורית נפגשו מספר פעמים מדי שנה והיו שותפים להפקת ימי עיון, ביניהם יום שעסק בנושא צמצום פערים חברתיים בישראל ויום נוסף שעסק בנושא: משיתוף לקבוצה לסולידריות בחברה הישראלית.[1]

מוליק בר אשד, שליווה את מעגל הקבוצות בתחילת דרכו, דיווח על מטרת המעגל לאתר האינטרנט של התנועה הקיבוצית: "מעגל הקבוצות זוהי התארגנות בלתי מאורגנת של מאות חברה צעירים הרוצים לחיות חיים שיתופיים תוך עשייה וערבות הדדית. זה עשרות קבוצות הפזורות ברחבי הארץ, בעיירות הפיתוח, בשכונות המצוקה. הקבוצות מאורגנות בצוות וכמעט אין קבוצה דומה לשנייה. המשותף לכל הקבוצות כולן זה משימת החינוך בחברה הישראלית... פעילות חינוכית–ערכית – אולי תשובה אמיתית וכנה למערכת דתית".[2]

בשנים האחרונות חלו מספר שינויים במעגל הקבוצות כשהעיקרי ביניהם הוא פרישתן של תנועות הבוגרים ממנו. במקביל, הצטרפו למעגל מספר קבוצות שיתופיות וקהילות בעלות אופי שיתופי חלקי. כתוצאה מכך, השתנה אופיו של המעגל וחלק מחבריו חשו שאינו משמעותי עוד. במהלך 2009 החל ניסיון מחודש להעניק משמעות למעגל ולמקד את המכנה המשותף של הקבוצות החברות בו סביב אורח חיים סוציאליסטי-שיתופי במסגרת של קבוצות עצמאיות.

פעילות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קבוצות המעגל הצטרפו ביחד למטה השיתופי בתנועה הקיבוצית[3] ולחוג יסו"ד, והחליטו במשותף על מעורבות בארגון העובדים הדמוקרטי כח לעובדים. חלק מחברי המעגל ממלאים תפקידים שונים בארגון.

למעגל הקבוצות שלושה אגפי פעילות. כל אגף מנוהל באורח דמוקרטי על ידי צוות מהיגוי המורכב מנציגי כלל הקבוצות. אגף החינוך של המעגל מפעיל ארבעה מסלולי הצמחת קבוצות: שנת שירות גרעין במעגל, מסלול נח"ל משותף עם התנועה הקיבוצית, פרויקט ליווי קבוצות מתנועות וארגונים שונים בפרק המשימה בצוותא, ומרחב ליווי ותמיכה לקהילות צעירות. אגף הקואופרציה של המעגל, קם בעקבות החלטת הנהגת מעגל הקבוצות מאוקטובר 2019 ללוות ולהקים קואופרטיבים קהילתיים, שיענו על צורכי החיים של הקהילות וסביבתם, ויקדמו כלכלה דמוקרטית ושוויונית בת קיימא. אגף הקבוצות הבוגרות של מעגל הקבוצות, מקדם תרבות, למידה ופיתוח החיים הקהילתיים ושיתופיים, ומפתח יוזמות חברתיות ופוליטיות ברוח הסוציאליזם והשיתופיות.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ רעות רון ותמר גולדמן, "מעגל הקבוצות – תנועה המאחדת את הקבוצות השיתופיות", הקיבוץ (2004, 15 בספטמבר).
  2. ^ מוליק בר אשד, הקבוצות השיתופיות, המהות והמשמעות בשנת 2004.
  3. ^ אליהו שפירא, סיכום ישיבת מזכירות המטה השיתופי מ-22 ביולי 2009.