מועדון סיף ואתלטיקה (הונגריה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
מועדון סיף ואתלטיקה
Vívó és Atlétikai Club
תאריך ייסוד 1906 עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך פירוק 1957 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מועדון הסיף ואתלטיקה (VAC) מכביהונגרית: Vívó és Atlétikai Club; הוא אגודת הספורט ההונגרית היהודית הראשונה, שנוסדה ב-1906 בהנהגתו של לאיוש דמן (הו'). בשל תחילת חקיקת החוקים האנטי יהודיים כבר בשנת 1938, בשנת 1941 הורחקו מחלקות הספורט של VAC מאליפויות הונגריה עד 1944. עם כניסת הוורמכט לממלכת הונגריה ב-19 במרץ 1944 (מבצע מרגרטה) המועדון חדל להתקיים. בתקופה 1941–1944 יכלו ספורטאי המועדון להתאמן רק בסתר.

לאחר מלחמת העולם השנייה הוקמה האגודה מחדש, אך היא יכלה להתקיים רק שנים ספורות, כי הפוליטיקה הקומוניסטית של אז לא סבלה זאת (בשל קרבת המועדון לציונות) והמועדון נסגר שוב. לאחר חילופי המשטר VAC הוקם שוב לתחייה בשנת 1989, אז תחת השם מכבי VAC כלומר מועדון סיף ואתלטיקה מכבי.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מועדון סיף ואתלטיקה, הייחודי בבחירת שמו, הוקם בבודפשט, בירת הונגריה בשנת 1906 בין אגודות הספורט היהודיות הראשונות! נכון שסטודנטים באוניברסיטאות כבר ייסדו שלוש שנים קודם לכן, בשנת 1903, את מכבי, "אגודת הסטודנטים הציונים", אליה הצטרף עד מהרה סטודנט למשפטים שהתברך בכישורי ארגון זריזים ומעולים, לאיוש דמן (Dömény Lajos).

תולדות האגודה עד מלחמת העולם השנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הנשיא הראשון של המועדון, ד"ר שומה פרל הפך לעורך דין, סגני הנשיא שלו היו בהתחלה דוד כהן (קוהן) והוגו שיי. הוגו שיי הוחלף מאוחר יותר על ידי לאיוש דמן בתפקיד סגן הנשיא ב-1911. מזכיר המועדון היה אנדור ז'ולדוש, המזכיר השני היה ינה שיפוש, והגזבר הראשי היה ארמין ברגי. סגן הגזבר היה ארנולד שוורץ, אב הבית של המועדון אנדור דרי, רופא המועדון ד"ר מור קינסטלר והיועץ המשפטי היה לאיוש דמן.

מקום מושבו של המועדון והמשרדים הרשמיים הראשונים היו ברובע 4 של בודפשט ברחוב הַיוֹ 10 (Hajó utca 10). בקומה הראשונה היה אולם (חדר) ההתעמלות הרשמי, שבו התקיימו האימונים בימים הראשונים. אולם ההתעמלות של בית הספר ברחוב ניאר (Nyár) ברובע 7 הפך של המועדון משנת 1911. המשרדים הרשמיים של VAC הועברו לרחוב קיראי 36 ברובע 6 (Király utca 36), אולם ההתעמלות עבר שוב לשלוש שנים לבית הספר ברחוב שיפ 12 ברובע 7 (Síp utca 12), ומשנת 1914 לרחוב ושלני 44 (Wesselényi utca 44). כל הנ"ל היו באזורים שהיו מאוכלסים רובם ככולם על ידי אוכלוסייה יהודית (לימים הפכו לגטו בודפשט במלחמת העולם השנייה).

כבר בימים הראשונים פרץ VAC את גבולות ספורט ההתעמלות ויכול להיחשב כאגודת הספורט היהודית הראשונה (all-round). מחלקות טניס שולחן, היאבקות, כדורגל, התעמלות וסיף החלו לפעול זמן קצר לאחר הקמת האגודה.

ההקמה והפריצה המוצלחת של VAC, כמו גם הופעות האורח שלו, השפיעו רבות על תנועות הספורט היהודיות של המדינות הסובבות את הונגריה והיוו השראה גם לייסודה של הכח וינה (1909), אלופת אוסטריה המקצוענית הראשונה בכדורגל. במשך הזמן, הכח פיתה להצטרף אליו אינספור שחקנים מבודפשט, ממועדוני מ.ט.ק. בודפשט, פרנצווארוש ו-VAC. אגב, את אחד מחוגי הספורט הארצישראליים הראשונים ייסדו מאוחר יותר ביפו שחקני הכח וינה לשעבר.

לפרוץ מלחמת העולם הראשונה הייתה השפעה רצינית ביותר על ההנהלה והמחלקות של VAC. רבים מספורטאיה ומנהיגיה התגייסו כחיילים ורבים מהם נפלו בקרבות, כולל המייסד, לאיוש דמן, שמת מוות הירואי בחזית הרוסית כקפטן. קיומו של המועדון היה אמנם בסכנה לתקופה, אך בסופו של דבר המועדון התחזק והתגבר על הקשיים וכמו שאר התאחדויות הספורט היהודיות באירופה – תור הזהב יכול היה לבוא בעקבותיו.

ל-VAC היו בין אלף לאלפיים חברים ויותר משלוש מאות ספורטאים מוסמכים (עם כרטיס ספורטאי) משני המינים, הוא השיג הצלחה רצינית בכמה ענפי ספורט.

שנות ה-20 היו תקופה יוצאת דופן עבור המועדון לא רק במונחים של ספורט, אלא גם בחיי תרבות. החל מעונת 1923, VAC ארגן כל שנה בתקופת החורף נשף, שבו השתתפו באופן קבוע האישיים היהודיים הבולטים של הבירה. המיקום שלו הוא בניין Vigadó. מדי יום חמישי בערב נערך ערב תרבות במתחם המועדון באותה עת של VAC. שימור המסורות היהודיות נחשב חשוב ביותר. זאת ועוד, במועדון היו גם מאה חברי מקהלה מעורבת ועיתון (ספורט וחברה).

עד 1926, VAC הקים גם את שבט הצופים שלו והצטרף לתנועת הצופים ההונגרית. שמו של שבט הצופים הפך ל"ציפור נודדת" (Vándormadár), והוא היה מעורב באופן אינטנסיבי בחינוך הפיזי, הנפשי והרוחני של צעירי השבט. הם ארגנו תוכניות תרבות, תחרויות של מיומנויות, מחנות, וגם ערכו פעילויות חברתיות קטנות יותר.

עד סוף שנות ה-30, למרות הקשיים הכלכליים שכבר קמו והתרחשו, היו למועדון שבע עשרה חטיבות; טניס שולחן, אתלטיקה, היאבקות, אגרוף, חץ וקשת, חתירה, כדורגל, הוקי קרח, כדוריד, כדורסל, סקי, הרמת משקולות, טניס, התעמלות, תיירות, שחייה, סיף, עם יותר מאלף ספורטאים פעילים ורשומים.

משנת 1941, חטיבות הספורט של VAC לא נכללו באליפויות הונגריה בשל החוקים האנטי יהודיים. ב-1942 אף אחת מהחטיבות לא השתתפה בתחרויות רשמיות, וגם תקנון המועדון תוקן. למרות זאת, האגודה לא התפרקה, אך ספורטאיה המשיכו להתאמן, במקרים רבים בחשאי בחדרי הכושר במרתף, בשעת לילה מאוחרת, עד 1944. לזוועות מלחמת העולם השנייה הייתה השפעה משמעותית על החברות ב-VAC, מאות מספורטאי המועדון נרצחו/נהרגו במהלך שואת יהודי הונגריה. כמה חברים לשעבר ב-VAC השתתפו בתנועת ההתנגדות ובהצלת יהודים.

משנת 1945 ועד לפירוק[עריכת קוד מקור | עריכה]

VAC ספג הפסדים אישיים וכספיים משמעותיים במלחמת העולם השנייה. עם זאת, מנהלי הספורט והמאמנים ששרדו את השואה החלו במהירות להפעיל מחדש את החטיבות ואת חיי המועדון. הנשיא מרצל גרוס ניסה לאתר ולהתחקות אחר תומכים כספיים אפשריים פרטיים וגם בקרב ארגונים יהודיים שונים. כמה חטיבות, כמו כדורסל, כדוריד וטניס שולחן, נכנסו לאליפות הונגריה כבר ב-1945.

ניתן למצוא מכתבים משנת 1947 ו-1950 שבהם VAC מודה לפדרציה העולמית של מכבי על הזמנתם למשחקי המכביה העולמיים, אך מתווה של מכשולים בירוקרטיים ופיננסיים לא איפשרו זאת. כמו כן, השתדלו מנהיגי המועדון שמשרד הספורט הלאומי ישלח את ההזמנה הרשמית, בה הפדרציה העולמית תזמין את VAC להשתתף במשחקי המכביה השלישית, (לא יצא מזה דבר מאוחר יותר).

לאחר מספר חודשים של מעקבים והתנכלויות, המשטר הקומוניסטי פיזר את האגודה הציונית ההונגרית במרץ 1949, ופיקח ורדף באופן רציף על פעילות הג'וינט (American Jewish Joint Distribution Committee). בכך אבדה התמיכה הפיננסית והאינטלקטואלית החשובה ביותר של VAC.

לא היה מכתב רשמי על סיום הפעילות ופירוק המועדון, אבל ללא עזרה כספית ואחרת הפך לבלתי אפשרי לפעול. לאחר שהמועדון חדל להתקיים, עזבו כמה מהספורטאים שלו למועדונים אחרים בבודפשט. על פי זכרונותיהם של כמה ספורטאי VAC לשעבר, הנשיא מרצל גרוס ניסה לארגן מחדש את המועדון בתחילת שנות החמישים, אך הדבר נאסר על ידי השלטונות הקומוניסטיים.

משנת 1989 ועד היום[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1989, בתמיכתו של מיכאל קווהאזי - הנשיא לימים והמנהיג הבולט של ההתאחדות העולמית של מכבי, הוקם המועדון מחדש בהנהגתו של ד"ר יאנוש גונדה, שהפך באותה שנה לחבר באיגוד העולמי של מכבי. בשנת 1989, השתתף המועדון במכביה ה-13. ב-1991, במרסיי, המשלחת ההונגרית השתתפה לראשונה במשחקי מכבי אירופה.

הנשיא הבא, ד"ר אנדראש בלייר (1992-1999), תרם בעבודתו להבטיח שלבני הנוער היהודים שעסקו בספורט בהונגריה תהיה הזדמנות להשתתף הן באימונים ובתחרויות ספורט רגילות והן בכאלה שמתקיימות ברחבי העולם. מדור הקראטה והכדורסל נוצרו תחילה, והאחרון אורגן מחדש על ידי מיקלוש וארגה וקטלין מזאי.

בשנת 2015 VAC מכבי אירחה בפעם השנייה את קונגרס ההתאחדות האירופית של מכבי בבודפשט, בו הוחלט שבודפשט תארח את משחקי מכבי אירופה ב-2019. גביע מכבי חנוכה המסורתי, טורניר כדורגל במגרשים קטנים. בשנים האחרונות הצטרף מכבי VAC לתוכנית "נר צהוב" (Yellow Candle) המנציח את קורבנות השואה שאין להם קרובי משפחה חיים.

ענפי ספורט[עריכת קוד מקור | עריכה]

אתלטיקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברידג'[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר הארגון מחדש הייתה זו אחת המחלקות הראשונות שנוצרו. מתחרותיה לא רק השתתפו במכביה או ב-EMG, אלא הופיעו גם במשחקי ברידג' עצמאיים. במהלך שלושת העשורים האחרונים שחקני הברידג' של המועדון חזרו הביתה עם מדליות כמעט מכל תחרות. בנוסף לניצחון מפואר אחד (של זהב), אספו ספורטאי VAC הרבה מדליות כסף וארד. לאחרונה, במשחקי אליפות אירופה שנערכו בהונגריה זכו במדליית הזהב שוב.

היאבקות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרמת משקולות[עריכת קוד מקור | עריכה]

התעמלות[עריכת קוד מקור | עריכה]

על אף שמחלקת ההתעמלות של האגודה החלה לפעול שנים ספורות לאחר הקמתה ב-1906, היא הדביקה את הרמה הלאומית ההונגרית רק בשנים שלאחר מלחמת העולם הראשונה, בעיקר עם הופעתו של יוז'ף סלאי.

טניס[עריכת קוד מקור | עריכה]

טניס שולחן[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחד האגפים המצליחים ביותר של האגודה מילא תפקיד מרכזי בהקדמה והפצת הספורט בהונגריה. המייסד שלה, לאיוש דמן, היה שחקן מצוין בעצמו.

את ימי הזוהר של מחלקת טניס שולחן אפשר לייחס לשנות ה-30.

טריאתלון[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדורגל[עריכת קוד מקור | עריכה]

היא החלה את פעולתה הרשמית בשנת 1907 ונכנסה לאליפות הונגריה מדרגה שלישית. לאחר ירידת שני מועדונים, היא עלתה לליגה השנייה מ-1910.

כדוריד[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנים 1928 ו-1934 זכתה נבחרת הגברים באליפויות לאומיות. כמה מחברי המועדון השתתפו בנבחרת הונגריה באולימפיאדת ברלין 1936. במרץ 1938 זכתה קבוצת הגברים של VAC גם באליפות הונגריה הראשונה בכדוריד באולם. נבחרת הנשים הייתה שלישית. עם זאת, זו לא הייתה אליפות רשמית.

כדורמים[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדורסל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1932 נערכה אליפות הכדורסל המאורגנת אך הלא רשמית הראשונה, שעדיין שיחקו ללא לוחות אחוריים. באליפות הלא רשמית הזו זכתה VAC.

באליפות הלאומית הרשמית הראשונה בכדורסל, ב-1933, סיימה הקבוצה במקום השני. לאחר מכן, עד להרחקתה ב-1941, הייתה בדרך כלל יציבה בליגה הראשונה.

סיף[עריכת קוד מקור | עריכה]

קארטה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקראטה היא ללא ספק החטיבה המוצלחת ביותר, שהייתה אחת הראשונות שהוקמו לאחר ההפעלה מחדש בהנהגתו של מיקלוש וארגה, ומאז 1993 היא סיפקה מדליות מכל התחרויות, כולל מדליות זהב רבות. יש להזכיר את אלוף הונגריה מספר רב של פעמים לאסלו צאלל, שהשתתף תחילה כספורטאי במכביה וב-EMG, ומאוחר יותר ליווה את תלמידיו, כולל מדליסט זהב של אליפות העולם לנוער, ובשתי מדליות כסף ואחת ארד באליפויות העולם לבוגרים אדם ס. קובאץ', מי סיים ראשון בתחרויות המכביה.

קטרגל[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחלקה, שפועלת משנת 2012, כבר השתתפה בהצלחה בטורנירים בינלאומיים רבים. בנוסף, קבוצת VAC התחרתה בכל שלוש קבוצות הגיל (junior, open, senior) בטורנירים רבים.

קפיצה למים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שחייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שחמט[עריכת קוד מקור | עריכה]

הכדורגלנים המפורסמים של המועדון[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]