מדליית צ'רן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מדליית צ'רן
Chern Medal
תיאור הישגים מצטיינים לכל החיים בתחום המתמטיקה
מיקום הטקס מתארח מדי ארבע שנים, במיקום משתנה
הגוף המעניק האיחוד המתמטי הבינלאומי
סכום הזכייה 250,000 דולר אמריקאי עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפרס 2010–הווה (כ־14 שנים)
נקרא על שם שינג-שן צ'רן
Official site
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מדליית צ'רןאנגלית: The Chern Medal) הוא פרס בין־לאומי, המכיר בהישגים מצטיינים לכל החיים ברמה הגבוהה ביותר בתחום המתמטיקה. הפרס מוענק בטקס הפתיחה של הקונגרס הבין־לאומי של המתמטיקאים (ICM), בדומה לשלושת הפרסים האחרים של האיחוד המתמטי הבין־לאומי (IMU) (מדליית פילדס, פרס נבנלינה ופרס גאוס).

מדליית צ'רן נקראת על שם המתמטיקאי הסיני המנוח שינג-שן צ'רן ומוענקת במשותף על ידי האיחוד המתמטי הבין־לאומי וקרן מדליות צ'רן (CMF). קרן המדליה מממנת את פרס מדליית צ'רן. זוכה המדליה מקבל 500,000 דולר, מתוכם 250,000 דולר פרס כספי והזוכה רשאי לבחור בארגון אחד או יותר לקבלת מימון בהיקף כולל של 250,000 דולר לתמיכה בתוכניות מחקר, חינוך או תוכניות הסברה אחרות בתחום המתמטיקה. כל האנשים החיים, ללא קשר לגיל או לייעוד, יהיו זכאים למדליה . הוועדה לבחירת הפרסים נבחרת על ידי הוועד הפועל של האיגוד המתמטי הבין־לאומי. שמו של יו"ר הוועדה מתפרסם בציבור, אך שמות חברי הוועדה האחרים נותרים אנונימיים עד להענקת הפרס בקונגרס.

תיאור המדליה - הצד הקדמי של מדליית צ'רן כולל את הטקסט "CHERN MEDAL" לאורך השפה העליונה ודיוקנו של שינג-שן צ'רן בגיל 73 במרכז. החתימה הסינית של צ'רן נמצאת משמאל לדיוקן, ואילו חתימתו האנגלית מימין. הטקסט "2004-1911" מציין את שנות לידתו ופטירתו, בהתאמה. הצד האחורי של המדליה מציג את משפט גאוס-בונה הכללי, שהוכח באלגנטיות ובאופן מהותי על ידי צ'רן בשנת 1944, שכונה לעיתים קרובות משפט צ'רן-גאוס-בונה. שמו של זוכה הפרס נחקק על שפת המדליה בגודל 2.5 אינץ' שעשויה מזהב ירוק 18 קרט מצופה זהב 24 קרט.[1]

זוכי המדליה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שנה זוכה נימוק
2010 לואי נירנברג "על תפקידו בגיבוש התיאוריה המודרנית של משוואות דיפרנציאליות חלקיות אליפטיות ועל הנחיה של סטודנטים רבים ופוסט-דוקטורים בתחום זה"
2014 פיליפ גריפיתס "על התפתחותו המהפכנית והמהפכה של שיטות טרנסצנדנטליות בגאומטריה מרוכבת, במיוחד עבודתו המכוננת בתאוריית הודג' ותקופות[דרושה הבהרה] של יריעות אלגבריות"
2018 מסאקי קשיווארה "על תרומתו הבולטת והיסודית לאנליזות אלגבריות ותורת הייצוג שנמשכו כמעט 50 שנה"
2022 בארי מזור "על תגליותיו העמוקות בטופולוגיה, גאומטריה אריתמטית ותורת המספרים, והמנהיגות והנדיבות שלו ביצירת הדור הבא של מתמטיקאים."

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ IMU, web.archive.org, Chern Medal Award.
  2. ^ Chibese Mathematical Society, cms.org.cn/en, Shiing Shen Chern Mathematics Award.