יעקב גזונדהייט (תעשיין)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יעקב גזונדהייט
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1880
ורשה, האימפריה הרוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 1955 (בגיל 75 בערך) עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות נחלת יצחק עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יעקב גזונדהייט (תר"מ, 15 בספטמבר 1880 - כ"א בתשרי ה'תשט"ז, 1955) היה תעשיין ופילנתרופ יהודי, בדרום אפריקה, ביישוב ובישראל.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בוורשה, בן למשפחת הרב יעקב גזונדהייט, רבה של ורשה. למד בישיבה בפרשבורג והיה מוסמך לרבנות. בשנת 1920 היגר לאנגליה ומשם לדרום אפריקה, ובה הקים מפעלי תעשייה רבים.

בשנת 1926 עלה לארץ ישראל והתיישב בתל אביב. בשנת 1930 הקים את ביתו ברחוב בן-יהודה 77–79, שכונה "וילה פניאל". הבית נחשב לווילה המפוארת ביותר שהוקמה בתל אביב וכונה "הארמון של תל אביב". בבניין פעלו מקווה פרטי ובית כנסת שבו הוקמה ספרייה תורנית בשם "ספרית גזונדהייט" על שם סבו.[1]

גזונדהייט לא חידש את עסקיו בארץ ישראל. הוא חי על הונו וזכה להילה של 'האיש העשיר ביותר במדינה'. הוא תמך במוסדות תורה וחסד.

היה פעיל בהסתדרות המזרחי, בשנות הארבעים החל להיות פעיל בברית שלום. בשנת 1938 תרם ל"ארגון נשי מזרחי" את המגרש שעליו נבנה "בית צעירות מזרחי". המבנה שימש בית ספר תיכון עם פנימייה לבנות דתיות, שהצליחו להימלט ממדינות אירופה, בפרט מגרמניה, לפני השואה.

בשנת 1950 תרם גזונדהייט את אחד המבנים המרכזיים של ישיבת פוניבז' בבני ברק והוא נקרא על שמו "תפארת יעקב". בבניין הוקמו בית מדרש, חדרי פנימייה וספרייה. גזונדהייט הקצה מלגה מיוחדת לבחורים מצטיינים כדי שישבו בבית המדרש שבבניין במשך חמש שנים וילמדו בעל פה את התלמוד הבבלי והתלמוד הירושלמי. ברבות השנים הוסב הבניין כולו לחדרי פנימייה.

בשנת 1954, זמן קצר לפני מותו של גזונדהייט, נהרס ביתו. לאחר מותו נבנה במקום בניין המגורים רב-הקומות הראשון בתל אביב. בחזית הבניין הוקם הסופרמרקט הראשון בישראל. סופרמרקט זה הוא הסניף הראשון של רשת שופרסל.

גזונדהייט נפטר בשנת 1955 ונקבר בבית הקברות נחלת יצחק.[2]

בנו הוא התעשיין יהודה גזונדהייט, מייסד מפעל "אלקטרה".

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ רשימת הספרים מספרית גזונדהייט, תל אביב, תרצ"ט
  2. ^ יעקב גזונדהייט באתר GRAVEZ