ג'רג' הג'י

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'רג' הג'י
Hegyi György
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 26 בפברואר 1922
בודפשט, ממלכת הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 8 באפריל 2001 (בגיל 79)
בודפשט, הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה בית הקברות היהודי ברחוב קוזמה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים האוניברסיטה ההונגרית לאמנויות יפות (1950) עריכת הנתון בוויקינתונים
הושפע על ידי Álmos Jaschik, פסח עיר-שי, רוברט בריני עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'רג' הג'י במקור שנברגרSchönberger, בהונגרית: Hegyi György; בודפשט, 26 בפברואר 1922 – בודפשט, 8 באפריל 2001) היה צייר, אמן פסיפס ואמן ויטראז' יהודי-הונגרי.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ג'רג' שנברגר נולד במשפחה יהודית. אביו היה מנהל המכון לעיוורים יהודים, ואמו הייתה עקרת בית. הוא צייר מגיל צעיר והתפעל מיצירותיהם של אביו וסבו. הוא ירש את הכישרון האמנותי בעיקר מדודו, הצייר ארמנד שנברגר. אחרי סיום בית הספר היסודי הפך לתלמיד הגימנסיה היהודית של בודפשט ברחוב אבוני, שם גברה אהבתו לאמנות ולציור עוד יותר.

לימודים פרטיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר שסיים את לימודיו הוא לא הצליח להתקבל לאוניברסיטה לאמנויות יפות בגלל יהדותו וחוק הנומרוס קלאוזוס. הוא למד בבית הספר הפתוח (חופשי) והשתתף בשיעורי הציור של אישטוואן אורקני שטרסר. הוא נכנס לראשונה לסדנת יצירה אצל פסח עיר-שי (שמו בהונגרית היה: אישטוואן אירשאי). אירשאי היה אחד המעצבים הגרפיים הפרסומיים והידועים ביותר באותה תקופה. כתלמידו של אלמוש יאשיק התוודע הג'י לשיטות וכלים שונים: עפרון, פסטל, עט, צבעי מים, טמפרה וכו'. המורה הבא והמנטור שלו היה פרנץ רייכנטל, שאליו קשורה גם החוויה הראשונה של הג'י בסנטנדרה. סנטנדרה מילא תפקיד חשוב מאוד במהלך חייו. מאוחר יותר הפך לחבר במושבת האמנים הוותיקה בעיירת האמנים ושם בילה בכל קיץ.

בשואה[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך השואה ומלחמת העולם השנייה גברו בו תחושת השנאה לפשיזם ובוז לאנטישמיות. הוא נלקח לשירות העבודה (עבודות כפייה לגברים יהודים עבור הצבא ההונגרי) בשנת 1943. הוא נשלח לטרנסילבניה, לזקרפטיה, וגם לשטחה של פולין הישנה. הג'י הצליח להימלט בעיר מונקצ'בו ועד הגעת הכוחות הסובייטיים באוקטובר 1944 הוסתר על ידי כומר קלוויניסטי. לאחר תום המלחמה ושואת יהודי הונגריה הוא נסע לקלוז'-נאפוקה, שם ארגן את התערוכה הגדולה הראשונה בחייו בשנת 1946.


פסיפס באודיטוריום של בניין K. פרט. - 33 Villányi út, בודפשט

לימודים רשמיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

באותה השנה חזר לבודפשט ולבסוף הצליח להתקבל לאוניברסיטה. שם שובץ לכיתתו של רוברט בריני (מקודם: בקופן). הוא הגיע לצומת דרכים בשנת 1947. אמו, אחיו ואחותו עלו לישראל, וג'רג' הג'י נותר בהונגריה. (אביו נספה בשואה בשנת 1944 בצעדות מוות בודפשט-הדיישהאלום (סתיו 1944) של היהודים שגורשו למחנות עבודה באוסטריה ובגרמניה.

בשנת 1950 התחתן עם אחותו הצעירה של הפסל איבאן בירו. לאחר שסיים את לימודיו באוניברסיטה במגמת פסיפס, החל בקריירה אמנותית עשירה שלו שהיא מאופיינת בתקופות רבות ושונות (רישום, צבע שמן, פסיפס, זכוכית) בשפע של נסיעות ובתערוכות רבות.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ביוגרפיה של צייר ג'רג' הג'י, אמן פסיפס (kormendigaleria.hu)
  • מאגר האמנים: ג'רג' הג'י
  • S. Nagy Katalin (2006). חלוקי זיכרון. השואה באמנות ההונגרית 1938–1945. Budapest: Glória Kiadó. p. 207–209. ISBN 963-9283-99-1.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'רג' הג'י בוויקישיתוף