בית קברות יהודי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קברים יהודיים בישראל
מצבות בבית העלמין היהודי בהר הזיתים, ירושלים
בית קברות יהודי ב-Kasteelwal שב-Buren, הולנד
בית הקברות היהודי וואנקהיים/טובינגן בגרמניה

בית קברות יהודי (או בית עלמין, בית עולם, בית החיים, בית שלום) הוא בית קברות בו טומנים היהודים את מתיהם, על פי המסורת היהודית.

אדמת בית העלמין נחשבת לקדושה, וטקס קידוש מיוחד מתקיים עם חנוכתו. על פי המסורת היהודית, שטחי קבורה יהודיים הם אתרים קדושים, ועליהם להישאר ללא הפרעה לתמיד. הקמת בית קברות היא אחת העדיפויות הראשונות של קהילה יהודית חדשה. בית קברות יהודי נרכש בדרך כלל ונתמך בכספים קהילתיים.[1]

גילוי כבוד ראוי למתים ("כבוד המת") הוא עיקר חשוב בהלכה היהודית. הקשר בין הנשמה לגוף האדם לאחר המוות הוא היבט מהותי באמונה היהודית בנצחיות הנפש. לפיכך, הפרעה למתים, הפקת תועלת מגופה או מקבר, או פעולה בכל דרך העלולה להיתפס כ"לעג של חסרי ישע" ("לעג לרש"), כמו הערות גנאי או בדיחה. כמו כן, אכילה, שתייה או עישון, אסורים בנוכחות המתים.[2]

גילוי כבוד ראוי למתים מחייב גם קבורה מכובדת, ויתור על מגבלות רבניות מסוימות בשבתות ובחגים דתיים כדי להבטיח טיפול הולם במתים, ניקוי פולחני (טהרת המת) והלבשת הגוף בתכריכים לפני הקבורה, וכללים הנוגעים להתנהלות תקינה בבית קברות.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתי קברות יהודיים מוקדמים הוכרזו תמיד מחוץ לעיר. בגולה מקובל לקבור את המתים עם הרגליים לכיוון ירושלים. על גבי המצבות מצוינות בדרך כלל כתובות בעברית ובשפה המקומית. בתקופת שלטון גרמניה הנאצית נהרסו וחוללו בתי קברות יהודיים בכל רחבי אירופה.

בתי הקברות היהודיים הגדולים ביותר באירופה נמצאים בבודפשט, לודז', פראג, ורשה, וינה וברלין. בתי קברות יהודיים אחרים באירופה כוללים את בית הקברות היהודי בחוטין ואת אנדרטת חתם סופר (חלק מבית העלמין היהודי העתיקה בברטיסלאבה).

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית קברות יהודי בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "IAJGS cemetery site". Iajgs.org. אורכב מ-המקור ב-2016-08-18. נבדק ב-2012-12-25.
  2. ^ Lamm, M (2000). The Jewish Way in Death and Mourning. New York: Jonathan David Company Inc.