בית הכנסת יואב (אפגניסטן)

בית הכנסת יואב
کنیسای یوآو
מידע כללי
סוג בית כנסת עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום הראת עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה אפגניסטן עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1393
תאריך פתיחה רשמי 1393 עריכת הנתון בוויקינתונים
חומרי בנייה לבנת בוץ עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי אדריכלות איראנית עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 34°20′21″N 62°11′12″E / 34.339153°N 62.186633°E / 34.339153; 62.186633
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בית הכנסת יואבפרסית: کنیسای یوآو) היה בית כנסת בשכונת מומאנדה שבעיר העתיקה של הראת שבמערב אפגניסטן. חוקרים משערים כי נבנה ב-1393. הוא בית הכנסת היחידי שנותר באזור, למרות שאינו משמש עוד כבית כנסת.

לבניין שתי קומות, הוא בנוי לבני בוץ, בסיסו לבנים, ולו חצר פנימית. ארון הקודש היה בנוי בקיר המערב, פונה לירושלים. בבית הכנסת ניכרת השפעה אדריכלית פרסית מובהקת.

בשנת 1978 נתגלה בית הכנסת בחפירות ארכאולוגיות, יחד עם ארבעה בתי כנסת, ברבעים העתיקים "בר דוראני" ו"מומאנדה", אזור שנודע בעבר בשם "מג'אלה-י מוסאהייה", "שכונת היהודים". שמות שלושה מהם היו "מולא אשור", "יואב", ו"גול". רק בבית הכנסת "יואב" נשתמרו רוב המאפיינים המקוריים. ארון הקודש שנשתמר בצורה הטובה ביותר מתוך הארבעה הועבר לבית התפוצות.

שרידי בית הכנסת, בצפון, מזרח ודרום החצר, משמשים כעת למגורים. חדר במרתף הבית בצד המערבי של החצר משמש כביתו של נציג המשרד לשימור אתרי מורשת בהראת.

בסקר ראשוני שנערך במקום בשנת 1988, כתבה החוקרת אנט איטיג:

אולם התפילה המרכזי עדיין מכיל עיטורי סטוקו מצוירים, בעיקר של פרחים, עם השפעה חזקה פרסית, כמו למשל "עץ חיים" פורח ומוטיבים בתבנית פייזלי, משני צידי ארון הקודש, בקיר המערבי. הארון מוגבה וניתן להגיע אליו באמצעות מדרגות. החדר עצמו מתומן. בצד הדרומי של אולם התפילה נמצאת ארקדה עם חלונות מסוגננים, אשר משמשת כעזרת נשים. הבימה הנמוכה שנמצאת מתחת לכיפה נשארה ללא פגע. נמצאו 3 משפטים בעברית החרוטים בקיר הצפוני, מעל המדרגות.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]