אירמה זיידלר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אירמה זיידלר
Seidler Irma
לידה 12 באפריל 1882
אוז'הורוד, האימפריה האוסטרו-הונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
התאבדה 18 במאי 1911 (בגיל 29)
בודפשט, האימפריה האוסטרו-הונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Károly Réthy עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אירמה זיידלרהונגרית: Seidler Irma; אוז'הורוד, 12 באפריל 1882בודפשט, 18 במאי 1911)[1] הייתה ציירת, גרפיקאית יהודייה-הונגרייה אהבת נעוריו של ג'רג'י לוקאץ', אחותו של ארנה זיידלר.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אירמה זיידלר נולדה במשפחה יהודית כבתם של ליפוט זיידלר ושל וילמה פולאצ'ק[2] [3] היא הייתה סטודנטית במכללה לאמנות שימושית בווינה, אחר כך בבירת הונגריה, כמו גם במינכן ובפירנצה. בשנת 1902 ובשנה שלאחר מכן למדה במושבת האמנים של באיה מארה, בבאיה מארה המורה שלה היה, בעלה מאוחר יותר, קארוי רטי. בשנת 1908 לקחה חלק בעבודת הציירים שפעלו כבר מחוץ למושבת האמנים. בנוסף לדיוקנאות ציירה גם נופים ותמונות מהחיים. בגיל 29 שמה קץ לחייה.[4]

הדיווח על מותה[עריכת קוד מקור | עריכה]

"דיווחנו אתמול, כי בלילה אישה צעירה לא ידועה השליכה את עצמה מגשר מרגיט לגלי הדנובה ולא ניתן היה לחלץ אותה: היא צללה ושקעה. המשטרה מצאה על הגשר במקום קפיצתה כמה מחפציה של הצעירה האובדנית, מעיל, מטרייה ותיק יד המכילים מכתב ושאר זוטות."

"כל אלה נלקחו למטה הראשי של משטרת הבירה. הם חקרו כל הלילה מי האישה האובדנית, רק הבוקר יכלו לקבוע שהיא אשתו של הצייר קארוי רטי, נולדה כאירמה זיידלר, שהייתה ציירת גם היא בעלת כישרון רציני מאוד. (...) היא הייתה אישה יפה ומעניינת למראה, כמו גם אישה שנונה וטמפרמנטית מאוד והייתה אהובה מאוד בכל מקום. בתקופה האחרונה התקדמה במיוחד באמנותה, והתכוונה להציג כמה מציוריה, שהיו כבר יצירות מתקדמות, בתערוכת השמונה." ...

"לאחר ארוחת ארבע, היא ביקרה את חברתה היקרה בשדרת ורושליגט, אשתו של מזכיר שר. שתי הנשים הלכו יחד לתערוכת השמונה, בסלון הלאומי, שם הקשיבו גם לקונצרט (שנתנו בלה ברטוק וחבריו). באולם התכנסה יחד חבורה נהדרת. סופרים, ציירים, מוזיקאים, כולם חסידי הקו המודרני. אחרי הקונצרט, גברת רטי נפרדה מהחבורה והתחילה לחזור הביתה מלווה בכמה ממכריה. הסופר בלה באלאז' והצייר דז'ה אורבן ליוו אותה זמן מה, אך גם הם נפרדו ממנה על גדות הדנובה."

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אירמה זיידלר בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Lukács György levelezése (1902–1917). Szerk. Fekete Éva és Karádi Éva. [Budapest], [1981], Magvető Kiadó. 709. p.
  2. ^ "Házasságkötés (511/1533.)". Bp. VI. ker. állami házassági akv.
  3. ^ HU BFL - VII.18.d - 1919 - 13/3539
  4. ^ Magyar életrajzi lexikon III: Kiegészítő kötet (A–Z). Főszerk. Kenyeres Ágnes. Budapest, 1981, Akadémiai. 484. p.