אופני טנדם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אופני טנדם בסגנון אופני הרים
אופנוח בסגנון טנדם
אופני טנדם לרביעייה
אופני טנדם משפחתיים

אוֹפַנֵּי טַנְדֶם או אוֹפַנֵּי טַנְדּוּ[1]אנגלית: Tandem Bicycle) הם אופניים המיועדים לשני רוכבים או יותר, היושבים זה מאחורי זה בתצורת טנדם, ותורמים יחד את הכוח להנעת האופניים. האופניים משמשים בין השאר לשילוב נכים בספורט הרכיבה – למשל אנשים עם עיוורון או אנשים עם לקות ראייה, הרוכבים מאחורי רוכב קדמי רואה.

בעבר יוצרו אופני הטנדם על ידי חיבור שני זוגות אופניים זה לזה. המשקל והלחץ הכפולים המופעלים על מערכות האופניים מסוג זה מחייבים רכיבים עמידים יותר, ועל כן כיום מאופיינים אופני טנדם בשילדה מסיבית ורכיבים חזקים מאלו המשמשים אופני יחיד.

עיצוב מוקדם לאופני טנדם מופיע ברישום משנת 1891[2].

עיצוב וסוגים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אופני הטנדם מוארכים יותר מאופניים רגילים; הם בעלי מספר מושבים זה מאחורי זה ומספר מערכות פדלים. הפדלים של הרוכבים מחוברים על ידי שרשרת, נוספת לזו הקיימת באופניים רגילים, הנקראת "שרשרת תזמון". כך הרוכבים מדוושים בו-זמנית באותו קצב (קאדנס), ותורמים יחד את הכוח הדרוש לסיבוב הגלגלים והנעת האופניים קדימה. השליטה באופניים היא בידי הרוכב הקדמי האוחז בכידון (לשאר הרוכבים יש כידון אחיזה בלבד).

אופני טנדם לשני רוכבים הם הנפוצים ביותר, אך קיימים גם אופני טנדם לשלושה, ארבעה ואף יותר רוכבים. ב-1896 נבנה דגם אופני טנדם לעשרה רוכבים, ה"אוריטן" (oriten), על ידי ה-Orient Cycle Company. הדגם הארוך ביותר שנבנה אי פעם כלל שבעים וארבעה מושבים ונבנה ב-1984 באוסטרליה.

כיום ישנם אופני טנדם בסגנון אופני כביש לצורך רכיבות עממיות על הכביש וגם לצורך מרוץ אופניים מקצוע שבארץ אינו קיים. וכן אופני טנדם בסגנון אופני הרים, בעלי בולמי זעזועים. קיימים גם אופני טנדם מסוג "אופנוח".

רכיבת טנדם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הכוח המופעל ברכיבת טנדם גדול מהכוח המופעל ברכיבת סינגל (אופניים רגילים), ההתנגדות לגלגול והחיכוך בציר מעט גבוהים יותר אך התנגדות האוויר דומה. משקל אופני הטנדם כפול ולעיתים אף יותר מכפול ממשקל אופני הסינגל, אך יחד עם זה יחס הכוח למשקל אינו זהה לזה של רוכב יחיד על אופניים רגילים. הרכבה על אופני טנדם קשה יותר בדרך כלל מאשר הרכיבה על אופני סינגל. בירידות קל להגיע עם אופני הטנדם למהירויות גבוהות מאלו של אופני סינגל בצורה ניכרת. אחד היתרונות של אופני טנדם הוא שבגלל אורכם הם פחות מועדים להתהפכויות בירידות תלולות.

בפועל, קלות הרכיבה על אופני טנדם תלויה באיכותם של האופניים, ביחס הכוח והמשקל בין הרוכבים, ובמיומנותם. רכיבת טנדם מצריכה תיאום בין שני הרוכבים, המתבטא, בין השאר, במגבלה על אפשרויות תגובה מהירה. בנוסף, השליטה והשמירה על שיווי משקל דורשות מאמץ רב יותר (בעיקר מצד הרוכב הקדמי). באופניים רגילים, הרוכב היחיד מתאם אינסטינקטיבית את העברת משקל גופו מצד לצד וסיבוב הכידון, וכך נשמרת יציבותו על האופניים. ברכיבת טנדם על הרוכב הקדמי לפצות בתנועות כידון על שינויים במרכז הכובד שאינו מודע להם מבעוד מועד. ככל שמשקלו נמוך יותר ביחס לרוכב האחורי, כך גדלה השפעת תנועותיו של הרוכב האחורי על היציבות.

מקור השם[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – טנדם

השם "טנדם" הוא משחק מילים אנגלי שמקורו בלטינית: Tandem. בלטינית פירושו "לבסוף", ובאנגלית פירושו "זה מאחורי זה". היות שעל אופני הטנדם יושבים הרוכבים זה אחר זה, הם זכו בשם זה. השימוש במושג "טנדם" משמש גם בענפי ספורט אחרים בהם צוות ספורטאים פועל בצורה דומה, כגון צניחה חופשית של זוג צנחנים (Tandem skydiving, נפוץ בעיקר בצניחה עם מדריך).

בלשון העברית - ארמית, יש מילה עם אותו צליל ואותה משמעות '"טן דו"' מקור המילה בתלמוד הבבלי מסכת יבמות דף קיח: '"טב למיתב טן דו מלמיתב ארמלו"' (טוב לשבת יחד, בזוג, מלשבת אלמנה).

אופני טנדם בישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בישראל, אופני הטנדם נפוצות בעיקר בהקשר של רכיבת עיוורים ולקויי ראייה במסגרות העוסקות בספורט נכים.

בין הארגונים והעמותות הפועלות בישראל ניתן למנות את:

  • עמותת אתגרים המפעילה בסיוע מתנדבים מועדוני רכיבת טנדם לנכים בערים הגדולות.
  • קבוצת רוכבי האופניים "כן ולא" של המרכז הישראלי לכלבי נחייה בבית עובד מפעילה כעשרים זוגות אופני רכיבת שטח וכשמונה זוגות אופני רכיבת כביש. קיימות מספר קבוצות "כן ולא" במקומות שונים בארץ.
  • עמותת אלמנארה - העמותה לקידום אנשים עם מוגבלות בחברה הערבית. העמותה מפעילה שתי קבוצות רכיבה לאנשים לקויי ראייה, אחת לילדים והשנייה למבוגרים. קבוצות הרכיבה CoVision מסתייעות במתנדבים ערבים ויהודים בפעילות המקרבת בין העמים.
  • עמותת פעול"ה – "פותחים עיניים ולב לצורכי העיוורים"[3] מפעילה בעזרת מתנדביה שלוש קבוצות רכיבת טנדם - למבוגרים ולבני נוער עם לקויות ראייה במודיעין ובהרצליה. כמו כן פועלת עמותת פעול"ה בפרויקט ייחודי לרכיבת אופני טנדם עם נוער בדואי ויהודי במסגרת מיזם "כולאננה-רוח טובה" ועמותת "נור". לעמותת פעול"ה 30 זוגות אופני טנדם.
  • עמותת "מגדלור" הפועלת באזור חיפה, והקריות. הקבוצה מתמקדת ברכיבות שטח ושמה דגש על אלמנט ההתנדבות והשוויון של חברי הקבוצה. בין חבריה ניתן למנות יהודים וערבים, עולים ותושבים ותיקים.

תחרויות אופני טנדם בסגנון אופני הרים המיועדות לרוכבים עיוורים ולקויי ראייה מתקיימות בישראל מאז שנת 2017. התחרויות מתקיימות בחסות איגוד האופנים הישראלי וההתאחדות הישראלית לספורט הנכים. בין התחרויות ניתן למנות את "אליפות ישראל לטנדם", "מרוץ איילה", "הספורטיאדה" ותחרויות נוספות.

אופני טנדם באמנות[עריכת קוד מקור | עריכה]

אופני טנדם חוג רכיבה עמותת אתגרים פארק הירקון, תל אביב
  • בספרו של ג'רום ק. ג'רום, שלושה גברים בבומל (בומל, להגדרתו של ג'רום, הוא מסע ארוך המוגבל בזמן ובחזרה לנקודת היציאה בלבד), יוצאים שלושת הרעים מן הספר שלושה בסירה אחת (מלבד הכלב) למסע על שני זוגות אופניים - יחיד וטנדם.
  • בשיר העם האנגלי, "Daisy Bell", שבו הדובר השר מציע נישואים לאהובתו, דיידי, הדובר השר אומר שאלו לא יהיו נישואים יוקרתיים כי הוא אינו יכול להרשות לעצמו לשכור כרכרה, אך הם יוכלו ליהנות בנסיעה על אופניים זוגיים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]