אולגה אנישנקו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אולגה אנישנקו
Olga Anischenko
לידה 1892 עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה ?
מדינה בלארוס עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע מורה עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע חסידת אומות העולם
פרסים והוקרה חסידת אומות העולם (4 באוגוסט 1997) עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים חיצוניים
יד ושם אולגה אנישנקו
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אולגה אנישנקואנגלית: Olga Anischenko‏; 1 בינואר 1892 – לא ידוע) הייתה מורה לשפה הרוסית מבלארוס, חסידת אומות העולם, שהצילה במלחמת העולם השנייה יהודיה ממוות בידי הנאצים.

פעילות בתקופת השואה להצלת יהודים[1][עריכת קוד מקור | עריכה]

אולגה אנישנקו התגוררה ברצ'יצה, מחוז משנה של מחוז הומל, בבלארוס, עם בעלה ובנה, אולג ז'לזינסקי. בשנת 1933 נשלח בעלה לגולאג הסובייטי, שם נספה.

באוקטובר 1941, כמה חודשים לאחר פלישת גרמניה הנאצית לברית המועצות, דפקה על דלת ביתה של אולגה, תלמידתה לשעבר מריה רייכלינה, שהייתה יתומה יהודיה בת 19. אולגה הזמינה את מריה לשהות בביתה, ובמשך שבעת החודשים שלאחר מכן טיפלה בה והעניקה לה מחסה.

בעקבות מצבה הכלכלי הקשה של אולגה, היא נאלצה למכור את כל רכושה. על המצב הכלכלי הקשה התווסף הפחד מהלשנה של אחד משכניה, שחשד כי היא מחביאה מישהו בביתה. סיבות אלו הובילו להחלטתה של מריה רייכלינה לעזוב ולהצטרף לקבוצת פרטיזנים סובייטים, שהייתה קרויה על שמו של מיכאיל פרונזה והייתה חלק מיחידת פרטיזנים גדולה בשם חטיבת וורושילוב.

לאחר המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם סיום המלחמה, מריה רייכלינה חזרה אל רצ'יצה על מנת להביע את תודתה לאולגה, שהייתה עבורה כאמא שנייה. כעבור זמן עברה מריה לגור במוסקבה, אך שמרה על קשר מכתבים עם מצילתה במשך שנים רבות.

הכרה והנצחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-8 בספטמבר 1997, הוכרה אולגה אנישנקו כחסידת אומות עולם על ידי יד ושם. שמה נחקק בקיר הכבוד בגן חסידי אומות העולם ביד ושם בירושלים.[2]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ דף חסיד אומות עולם של אולגה אנישנקו באתר יד ושם, באתר The Righteous Among The Nations
  2. ^ תיק חסידי אומות עולם, מספר M.31.2/7719, ארכיון יד ושם