calibre (תוכנה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Calibre
מפתח קוביד גויאל
מחזור חיים 31 באוקטובר 2006 – הווה (17 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסה אחרונה 7.9.0 (19 באפריל 2024) עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת הפעלה לינוקס, OS X, Windows
נכתבה בשפות פייתון, C, JavaScript עריכת הנתון בוויקינתונים
סוג רישיון הרישיון הציבורי הכללי של גנו גרסה 3
קוד מקור https://github.com/kovidgoyal/calibre עריכת הנתון בוויקינתונים
קטגוריה ניהול קובצי ספרים אלקטרונים
calibre-ebook.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קליבר (מאנגלית: calibre) היא תוכנת מחשב חופשית לצורך עיבוד וניהול קובצי ספרים אלקטרוניים בפורמטים רבים. התוכנה פועלת במערכות הפעלה רבות.

התוכנה תומכת במגוון רב של פורמטים ומאפשרת סינכרון של הקבצים עם מגוון רחב של קוראי ספרים אלקטרוניים פופולריים, מלבד קבצים המשתמשים בניהול זכויות דיגיטלי (DRM), ומאפשרת להמיר קובצי ספרים אלקטרוניים בין פורמטים שונים. התוכנה מאפשרת להמיר גם קבצים ספרים אלקטרוניים לצורך קריאה בטלפונים סלולריים.

פירוש שמה של התוכנית הוא ראשי התיבות Convertor And LIBRary for Ebooks ("ממיר וספרייה של ספרים אלקטרוניים") או כמוצר בעל קליבר גדול[1].

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

באוקטובר 2006, בעקבות השקתו של קורא הספרים האלקטרוני של סוני PRS-500, החל המתכנת ההודי קוביד גויאל (Kovid Goyal) לפתח את הגרסה הראשונה של התוכנה שנקראה באותה העת "libprs500". המטרה המקורית של התוכנה הייתה לאפשר להשתמש בקובצי הספרים של PRS-500 במערכת לינוקס. בשיתוף עם הפורום MobileRead הצליח גויאל להנדס לאחור את הקובץ הקנייני LRF.

במהלך שנת 2008 שונה שם התוכנה ל"calibre" (עם C קטנה).

תכונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

פורמטים נתמכים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניתן לייבא לתוכנה קובצי ספרים אלקטרוניים מהמכשירים עצמם, מלבד קבצים המשתמשים בניהול זכויות דיגיטלי (כלומר ספרים הנרכשים בפורמט סגור ומוצפן שרק המכשיר בו הספרים נקנו מסוגל לקרוא אותם). התוכנה תומכת במרבית הפורמטים של קובצי הספרים האלקטרוניים הנפוצים ביותר, בנוסף למכשירי קוראי הספרים האלקטרונים הנפוצים ביותר. הפורמטים הנתמכים בתוכנה כוללים:

פורמטים אותם ניתן לייבא לתוכנה: CBZ, CBR, CBC, EPUB, FB2, HTML, LIT, MOBI, ODT, PDF, PRC, PDB, PML, RB, RTF, TXT.

פורמטים אותם ניתן לייצא מהתוכנה: EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, PDB, PML, RB, PDF, TXT.

תצוגה[עריכת קוד מקור | עריכה]

התוכנה כוללת פונקציה שמאפשרת להציג את קובצי הספרים האלקטרונים ישירות בתוך מערכת ההפעלה במחשב.

עריכה[עריכת קוד מקור | עריכה]

את רוב הקבצים בהם התוכנה תומכת ניתן לערוך, ובאופן זה לדוגמה ניתן לשנות את הגופן של הספרים, לשנות את גודל הגופן, לערוך את התוכן עצמו ואף להדפיס את חלקים מהתוכן או את התוכן כולו.

המרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

התוכנה מאפשרת המרה אוטומטית מכל הפורמטים הנתמכים בה. באמצעות פונקציית ההמרה התוכנה מאפשרת למשתמשים להמיר את קובצי הספרים האלקטרוניים שברשותם מן הפורמטים הקנייניים הישנים שאינם נתמכים עוד לפורמטים הנפוצים בשוק כיום.

כמו כן התוכנה מאפשרת למשתמשים להמיר מסמכים אישיים ותוכן ממקורות מקוונים שונים (כגון דפי HTML) לאחד מהפורמטים הפופולריים של הספרים האלקטרונים כדי להעלות אותו לקורא הספרים האלקטרוניים שברשות המשתמשים.

תיוג[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניתן לחפש ביעילות רבה קבצים בספריית המדיה באמצעות מידע אשר נמצא בתגיות ובמסדי הנתונים. התכונה מכילה עורך תגיות התומך במספר גדול של פורמטים.

התוכנה תומכת בתיוג אוטומטי של קובצי ספרים אלקטרונים על ידי איסוף מידע זה ממקורות מקוונים כגון ISBNdb.com ,Google Books, אמזון, ו-LibraryThing.

סינכרון[עריכת קוד מקור | עריכה]

התמיכה בהתקני קוראי ספרים אלקטרוניים מאפשרת סנכרון אוטומטי של הקבצים המצויים במחשב עם מגוון רחב של התקנים ניידים. אפשרויות הסינכרון כוללות שימוש בהמרה מהירה של פורמטים (במידת הצורך).

אחזור כתבות מאתרי חדשות[עריכת קוד מקור | עריכה]

התוכנה מסוגלת גם להוריד באופן אוטומטי כתבות ממספר אתרי חדשות באמצעות RSS, המרת הכתבות לפורמט של ספר האלקטרוני והעברתו לקורא הספרים האלקטרונים הנייד. נכון לעכשיו יש תמיכה להפקת LRF / ePub הספר האלקטרוני פורמטים. פונקציה זו תומכת בשפע של אתרי חדשות בהם - ניוזוויק, הניו יורק טיימס, BBC, האקונומיסט, וול סטריט ג'ורנל ו-ESPN.

פיתוח ורישיון[עריכת קוד מקור | עריכה]

התוכנה נכתבה בשפות Python ו-C. התוכנה מופצת תחת הרישיון הציבורי הכללי של גנו (GPL) בתור תוכנת קוד פתוח ובתור תוכנה חופשית.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Calibre בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ מקור השם Calibre מתוך אוסף השאלות הנפוצות באתר קליבר