תיפוף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

תיפוף היא אמנות הנגינה בתוף. יש מגוון שיטות לנגן על תופים, כמו תיפוף עם מקלות או עם הידיים, כל תוף וסוגו. התופים המוכרים לנו בתקופה המודרנית נקראים מערכת תופים וצורתם הנוכחית מיוחסת בעיקר למתופף הג'אז, ג'ין קרופה. המערכת משלבת תופים ומצילות. יש למערכת מבנה בסיסי ומוכר, אך כל נגן יכול לשנות את מבנה המערכת לטעמו. המבנה הבסיסי הוא שרגל ימין על פדל של תוף הבס ורגל שמאל על פדל המצילות המכונה "הייהט", אך יש סגנונות (לדוגמה מטאל) שרגל שמאל מונחת על פדל נוסף שמכונה "דאבל פדל", או על תוף בס אחר. מתופפים שמאליים לרב הופכים את המערכת (רגל שמאל על הבס, רגל ימין על ה"הייהט"). על התופים והמצילות עצמם לרב מתופפים עם מקלות שעוצבו במיוחד בשביל המערכת. לעיתים יש מתופפים המנגנים על המערכת עם הידיים (לדוגמה ג'ון בונהם, שידוע שבשיר "מובי דיק" בהופעות היה מבצע סולו תופים עם הידיים).

טכניקות תיפוף[עריכת קוד מקור | עריכה]

תיפוף במצעד

למתופף יש מבחר רחב של טכניקות וטכניקות אלו מהוות הבדל משמעותי בין מתופפים שונים. הטכניקות קיימות בכל חלקי הנגינה, החל מצורת האחיזה במקלות, וכלה במבנה הסולו. להלן מספר טכניקות:

טכניקות ידיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אחיזה יש שתי צורות בסיסיות לאחוז במקל. הצורה הקלאסית, המשמשת בעיקר במוזיקת הג'אז, בה יד ימין אוחזת את המקל באמצעות קצות האצבעות המורה והאגודל, ויד שמאל מחזיקה את המקל באמצעות מרכזי האצבעות האגודל והקמיצה. הטכניקה השנייה, המיוחסת לרינגו סטאר היא כזאת בה גם יד שמאל אוחזת כמו יד ימין.
  • הקפצה הקפצה היא טכניקה חשובה מאוד בתיפוף וכמעט כל מתופף משתמש בה. לאחר שמקישים על התוף מאפשרים למקל לקפוץ חזרה ולהקיש בו שוב ושוב עד שלופתים את המקל ובכך נעצרת ההקפצה (אם כי הכי נפוצה היא הקפצה כפולה שבה המקל קופץ רק פעם אחת על התוף). ההקפצות מאפשרות למתופפים להגיע למהירויות גדולות בהרבה ללא מאמץ, נוסף על כך הקפצות קטנות נותנות לתיפוף צליל מיוחד.
  • ואן סטרוק רול (One stroke roll) טכניקת הידיים הבסיסית ביותר בה מקישים על תוף פעם בכל יד, כלומר פעם ימין פעם שמאל וחזור חלילה. הטכניקה מסומנת RLRL.
  • טו סטרוק רול (Two stroke roll) הטכניקה השנייה ברצפי הידיים. בטכניקה זו מקישים פעמים בכל יד, כאשר לרוב משתמשים לשם כך בהקפצה. הטכניקה מסומנת RRLL.
  • טריפלט (Tripplet) בטכניקה זו מקישים יד אחרי יד, אך כל מכה ראשונה מבין שלוש מודגשת. הטכניקה מסומנת RLR LRL.
  • פרדידל (Paradidel) בטכניקה זו מקישים פעם בכל יד ואז פעמיים ביד אחת, הטכניקה משלבת את שתי הטכניקות הראשונות, והמכה הראשונה מבין הארבע תמיד מודגשת. את הטכניקה מסמנים RLRR LRLL.
  • באז (Bazz) בטכניקה זו מקפיצים את המקל פעמים רבות על התוף (לרוב תוף הסנר) בצורה רציפה, כלומר לפני שיד ימין מפסיקה להקפיץ, יד שמאל מתחילה. הטכניקה משמשת מתופפים צבאיים, ובאופן כללי מזוהה עם יצירת מתח.

תבניות קצב[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנן תבניות קצביות רבות שמהוות בסיס למקצב. ברוק, למשל, התבנית המקובלת היא שמיניות על ההאי האט, בס ברבע הראשון והשלישי וסנר ברבע השני והרביעי. על בסיס תבנית זו בונים את רוב המקצבים המורכבים יותר של הארבעה רבעים ברוק, וחלק גם מן המקצבים של משקל אי רציונלי. דוגמה נוספת היא תבנית הרגלים במוזיקה לטינית, שבנויה כך: סגירת האי האט ברבע השני והרביעי, ובסים בשמינית הראשונה, הרביעית, החמישית, והשמינית. נוסף על כך ישנה תבנית שאפל המאפיינת את הבלוז, בה מקישים על אחת המצילות (לרוב רייד או האי הט) בשמיניות סווינג והבסים מסודרים כפי שהם מסודרים בתבנית הרוק.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]