שחר אילן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שחר אילן
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 23 ביוני 1962 (בן 61) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלישראל ישראל
מעסיק מעריב לנוער, הארץ, כל העיר, כלכליסט עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 3 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שחר אילן (נולד ב-23 ביוני 1962) הוא עיתונאי ופרשן לענייני חרדים, שימש בעבר סמנכ"ל למחקר והסברה של עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אילן נולד וגדל בירושלים. למד בבית הספר התיכון ליד האוניברסיטה. את דרכו בעולם העיתונות הוא התחיל ככתב נוער בעיתון "מעריב לנוער". בנעוריו היה גם חבר בתנועת "נוער הליכוד"[1]. בין השנים 1984 ל-1988 שימש כתב השבועון הירושלמי "כל העיר" לענייני חרדים, עירייה ותכנון[2]. באותן שנים פרסם התבטאויות של ח"כ שמעון בן שלמה ממפלגת ש"ס שטען כי חיילי צה"ל נהרגים בלבנון "בגלל הפריצות בצבא", ושל שר הפנים מש"ס, יצחק פרץ, שטען כי מותם של צעירים באסון הבונים נגרם עקב חילול שבת[3]. בשנת 1989 מונה לעורך החדשות של השבועון. ארבע שנים אחר כך מונה לעורך הראשי של "כל העיר".

בין השנים 1991–1993, במקביל לעבודתו ב"כל העיר", ובין השנים 1994–2001, לאחר שעזב את השבועון, שימש אילן כתב לענייני חרדים של עיתון "הארץ". בהמשך מונה לכתב התחקירים של העיתון.

בשנת 1998 פרסם את סדרת התחקירים "חרדים 98'", וחשף שורה של הטבות להן זוכים חרדים בישראל. אילן גילה כי לאברך נשוי, אב לעשרה, שאשתו אינה עובדת מגיע סל ההטבות בסכום של 11 אלף שקלים נטו (שהם שווי ערך ל-17 אלף שקלים ברוטו). כמו כן, חשף כי באותן שנים גדל שיעור הפריון החזוי לאישה חרדית מ-6 ילדים לאישה ל-7, וגם כי המדינה מתקצבת מוסדות החזרה בתשובה ביותר ממאה מיליון שקלים לשנה. סדרת כתבות זו שימשה בסיס לספר "חרדים בע"מ, התקציבים, ההשתמטות ורמיסת החוק", שיצא לאור בהוצאת כתר בשנת 2000.

בין השנים 2001 ל-2004 שימש אילן עורך חלק ב' של עיתון "הארץ". בזמן כהונתו התפרסמו במוסף זה תחקירים רבים שקשורים בסדר יום חברתי ואזרחי בנושאי בריאות, עובדים זרים בישראל, מחדלים תחבורתיים ועוד[4].

בין השנים 2004 עד 2009 שימש כתב "מוסף הארץ", כתב פרלמנטרי של העיתון, חבר הנהלת המערכת, ובעל הטורים "עובדות", "קריאת ביניים" ו"משגיח כשרות". בתחילת 2008 פתח את הבלוג "משגיח כשרות, בלוג פרלמנטרי" במסגרת דה-מרקר קפה. אחד הפוסטים של אילן היה ריאיון עם עצמו על סיבות פיטוריו מעיתון "הארץ" בשנת 2009[5]. עם זאת המשיך לכתוב טורי דעה ב"הארץ" עד 2016[6].

עם עזיבתו את "הארץ" הצטרף לעמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון שהקימו הרב הרפורמי עו"ד אורי רגב ואיש העסקים האמריקאי סטנלי גולד. אילן הופיע כמומחה בכל חמש הוועדות שעסקו בחוק טל ובעשור השני של המאה ה-21, חיבר במסגרת חדו"ש דוחות על מצב חופש הדת בישראל, חופש הדת בכנסת, קווי מהדרין, וערך את סקר דעת הקהל השנתי של העמותה - מדד הדת והמדינה[7].

ביולי 2016 הצטרף למערכת העיתון "כלכליסט"[8].

חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אילן אב לשלושה ילדים ומתגורר בירושלים. אחיו, סרן אור אילן, נהרג בעת שירותו הצבאי.

ספרים ופרסומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • "דחיית הגיוס של בחורי הישיבות, הצעת מדיניות", מכון פלורסהיימר מחקרי מדיניות, 1999, ירושלים. הנייר צורף כנספח לדו"ח ועדת טל לבדיקת הסדר דחיית הגיוס של בחורי הישיבות.
  • "חרדים בע"מ – התקציבים ההשתמטות ורמיסת החוק", הוצאת כתר, 2000, ירושלים.

פרסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • חתן פרס העיתונאות של המרכז העולמי של בני ברית ע"ש וולף והילדה מטרסדורף לשנת 1997. הפרס מיועד לעודד ולהגביר את ההתייחסות לנושא התפוצות בכלי התקשורת הישראלים. הוא הוענק לאילן על "סדרת כתבות מעמיקה בנושא יהדות ארצות הברית ומשבר חוק ההמרה".
  • חתן אות "אביר איכות השלטון" של התנועה למען איכות השלטון בישראל לשנת 2001. מנימוקי השופטים: "על עבודה עיתונאית מעמיקה וחדשנית, על אומץ בגילוי האמת, על תחקירים החושפים בזבוז כספי ציבור, ניהול בלתי תקין, השתמטות משרות צבאי ורמיסת החוק, המציגים בפני הציבור והממשל את הצורך בתיקון העיוותים והפגמים ובהקניית נורמות ראויות ושוויוניות".

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ רונית מזרחי, עמית בוניאל, בגובה העיניים עם שחר אילן, באתר nrg‏, 11 בדצמבר 2009
  2. ^ רן לוי, ראית מודעה - קול ששון וקול שמחה, חדשות, 28 בנובמבר 1985
  3. ^ רמי רוטהולץ, מבט על הגינות, חדשות, 28 ביוני 1985
  4. ^ שחר אילן, באתר הארץ, 8 ביולי 2004
  5. ^ Shahar Ilan, הקץ לשמועות: ראיון בלעדי עם עצמי, באתר TheMarker‏, 26 באפריל 2009 (מאורכב בוייבאק מאשין)
  6. ^ שחר אילן, הרב עובדיה יוסף: "מחלל שבת מות יומת; נידון כגוי", באתר הארץ, 5 בדצמבר 2016
  7. ^ אתר למנויים בלבד מוטי בסוק, מספר האברכים החרדים ירד; "הדרך עוד ארוכה וקשה", באתר TheMarker‏, 21 ביוני 2016
  8. ^ העיתונאי והפרשן הבכיר שחר אילן מצטרף ל"כלכליסט", באתר כלכליסט, 24 ביולי 2016