רות ירון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רות ירון
רות ירון, 2002
רות ירון, 2002
לידה 1957 (בת 67 בערך)
קונסטנטין, אלג'יריה
תאריך עלייה 1961
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה האוניברסיטה העברית בירושלים עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 19771979
20022005
דרגה תת-אלוף  תת-אלוף (דרגת ייצוג)
תפקידים בשירות
דוברת צה"ל
פעולות ומבצעים
מלחמת לבנון השנייה  מלחמת לבנון השנייה
תפקידים אזרחיים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רות מלכי-ירון (נולדה בשנת 1957) היא דיפלומטית לשעבר בשירות החוץ הישראלי, ששימשה כדוברת צה"ל בדרגת תת-אלוף בשנים 20022005. האישה הראשונה שמונתה לתפקיד זה, והאישה הראשונה שהייתה חברה מלאה בפורום מטכ"ל. כיום מנכ"לית Ludo Lab Group.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ירון נולדה בשנת 1957 בקונסטנטין שבאלג'יריה. עלתה לישראל עם הוריה ואחותה בשנת 1961, והתגוררה בבאר שבע.

ב-1974 התגייסה לצה"ל במסגרת גרעין נח"ל, שירתה כמ"כית ומ"מית במחנה 80. לאחר נישואיה, עברה להתגורר בירושלים.

ירון בעלת תואר ראשון במדע המדינה וביחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית, ותואר שני במדע המדינה ובביטחון לאומי מטעם אוניברסיטת חיפה. בסיום התואר הראשון התקבלה לקורס הצוערים של משרד החוץ, ולאחריו שירתה במערך הדיפלומטי של מדינת ישראל. ירון שימשה בין השאר מזכירה ראשונה בנציגות ישראל באביג'אן שבחוף השנהב, יועצת לענייני תקשורת והסברה בקונסוליה הכללית במונטריאול שבקנדה, יועצת בלשכת סמנכ"ל משרד החוץ לענייני צפון אמריקה ופירוק נשק (19871989), ציר-יועץ לענייני תקשורת בשגרירות ישראל בוושינגטון שבארצות הברית (1989–1995), מנהלת מחלקת ירדן במשרד החוץ בירושלים (19951997). כמו כן הופקדה ירון על טיפול ביחסי ירדן–ישראל, כולל יישום הסכם השלום בין ישראל לירדן, השתתפה במשאים ומתנים וחתמה על שורה של הסכמים עם ירדן. בנוסף, השתתפה כחברה במשלחות רשמיות לתהליכי מו"מ לשלום עם הסורים, הפלסטינים ופורומים מולטילטראליים.

ב-1998 למדה במכללה לביטחון לאומי ושנה לאחר מכן שימשה מדריכה במכללה, ובשנים 20002002 הייתה המדריכה הראשית במכללה.

דוברת צה"ל[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-2002 הוענקה לירון דרגת של תת-אלוף והיא מונתה לדוברת צה"ל במקום רון כתרי שפרש מצה"ל. ירון הייתה לאישה הראשונה שכיהנה בתפקיד זה. בתקופת כהונתה פרצה מלחמת עיראק, והיא הופקדה על הקשר עם הציבור בכל הקשור להערכות העורף. ב-2005 סיימה את תפקידה כדוברת צה"ל, והוחלפה על ידי מירי רגב[1].

המינוי של ירון כדוברת צה"ל 2002, אחרי מבצע חומת מגן, נבע מהצורך בחיזוק הסברת פעולות צה"ל והנזק התדמיתי שנגרם לצה"ל וישראל עקב המלחמה הקשה בערים הפלסטיניות[2]. מבצע חומת מגן עמד בסימן החלטתם של האלוף דן הראל ודובר צה"ל רון כתרי לסגור את ג'נין לתקשורת, שהתגלתה כטעות הסברתית חמורה, בעקבותיה עלו האשמות שקריות על טבח שהופרכו רק אחרי מאמץ רב. ירון נבחרה לתפקיד בין השאר בעקבות ניסיונה הרב בדיפלומטיה מדינית וכן עקב התקווה שהיא תשדר רכות וסימפתיה, וכך תקטין את התדמית של ישראל הכוחנית.

בתקופתה של ירון אורגן מחדש מערך חטיבת דובר צה"ל. בין השאר נבנה אתר אינטרנט מחודש וצורפו צוותי מתעדי וידאו אל הכוחות הלוחמים. למרות השיפורים הללו עדיין היו תקלות בתגובת דובר צה"ל לאירועים בשטח, שנבעו בין השאר מחוסר מקצועיות וחוסר ידע צבאי.

בתקופתה של ירון היו מספר תקלות/פרשיות בולטות:

  • פרשת ההלפייר: בעקבות סדרה של סיכולים ממוקדים במחנה הפליטים נוסייראת העלו הפלסטינים האשמה שעשרות אזרחים נהרגו. בניסיון לסתור את הטענות, שחררו בדובר צה"ל סרטים של התקיפה ומפקד חיל האוויר דאז דן חלוץ אמר שהטיל שירו המסוקים, הלפייר, לא יכול לגרום לנזק סביבתי רב כמו שטענו הפלסטינים. מאוחר יותר התברר שהחימוש לא היה טיל הלפייר אלא טיל סודי שפותח בצה"ל. בעקבות אירוע זה נוצר נתק בין חלוץ לבין ירון, אשר טענה כי הוטעתה על ידו והדבר פגע באמינות צה"ל.
  • פרשת האלונקה והקסאם: במהלך מבצע ימי תשובה שחרר דובר צה"ל סרט שצילם מזל"ט ובמהלכו נראה צוות של אונר"א מעמיס חפץ ארוך על אמבולנס, עם הטענה שהחפץ הוא רקטת קסאם. בהמשך התברר שהחפץ היה אלונקה.
  • במהלך פרשת סרן ר', מספר שבועות לאחר שידור התחקיר של אילנה דיין בתוכנית "עובדה", התעמתה ירון עם דיין אשר טענה שצה"ל לא מסוגל להתמודד עם תחקירים של התקשורת. ירון הגיבה בטענה שדיין "בישלה" קלטת ו"מבחינתך התמונה הוויזואלית נמצאת בראש סדר העדיפויות ועומדת לפני הכול, גם לפני האמת"[3].

בשנת 2006, בעקבות אירועי מלחמת לבנון השנייה, מונתה רות ירון על ידי משרד החוץ לתפקיד יועצת לענייני תקשורת בינלאומית של המועצות ויישובי הצפון.

לאחר פרישתה מדובר צה"ל[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר פרישתה מתפקיד דוברת צה"ל שימשה כמנכ"לית המכללה לאיכות השלטון ובמקביל כעמיתת מחקר בכירה במכון לתכנון מדיניות של העם היהודי (20072009).

כיום משמשת מנכ"לית קבוצת המעבדה להתנסות אסטרטגית (Ludo Lab Group).

בשנת 2010 נקראה רות ירון על ידי נציב שירות המדינה משה דיין להקמתה של הכשרה חוץ אקדמאית בתוכנית עתודה ניהולית לשירות המדינה "צוערים לשירות המדינה", אשר הוקמה מתוקף החלטת הממשלה.

התכנים של ההכשרה הוקמו על ידי ירון מיסודם והיא שימשה כראש המערך החוץ אקדמי של התוכנית עד לתחילת 2018.

ב-2018 הצטרפה ירון למפלגת אחי ישראלי[4], ולקראת הבחירות לכנסת ה-21 שובצה במקום השלישי ברשימה שפרשה לפני הבחירות.

ב-5 בינואר 2021 הודיעה על הצטרפותה למפלגת "תנופה" בראשות עפר שלח[5].

ירון מתגוררת בעיר מודיעין עם בעלה אבנר. לזוג שני ילדים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]