רוברט שריפר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רוברט שריפר
Robert Schrieffer
לידה 31 במאי 1931
אואק פארק, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 27 ביולי 2019 (בגיל 88)
טאלאהאסי, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים ארצות הברית
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט ג'ון ברדין עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
פרסים והוקרה
תרומות עיקריות
פיתוח התאוריה של מוליכות על הקרויה תאוריית BSC
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ון רוברט שריפר (בשם מלא באנגלית: John Robert Schrieffer‏; 31 במאי 193127 ביולי 2019) היה פיזיקאי אמריקאי, חתן פרס נובל לפיזיקה לשנת 1972.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שריפר נולד בעיר אוק פארק שבשיקגו, אילינוי שבארצות הברית. בשנת 1940 משפחתו עברה למנהסט, ניו יורק, וב-1947 עברה ליוסטיס, פלורידה.

לאחר שסיים את לימודיו התיכוניים בתיכון יוסטיס בשנת 1949, התקבל שריפר למכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, שם למד במשך שנתיים הנדסת חשמל ולאחר מכן עבר ללמוד פיזיקה. ב-1953 השלים תזה בנושא אטומים כבדים, תחת הדרכתו של ג'ון סלייטר. בעקבות התעניינותו של שריפר בפיזיקה של מצב מוצק, הוא החל בלימודי תואר שני באוניברסיטת אילינוי באורבנה-שמפיין, שם שימש כעוזר מחקר של ג'ון ברדין. בשנתו השלישית ללימודי התואר השני, הוא עסק בפיתוח תאוריה של מוליכות על ביחד עם ברדין ולאון קופר. על הפיתוח המשותף של תאוריה זו, הקרויה תאוריית BCS, זכו השלושה בפרס נובל לפיזיקה לשנת 1972.

בשנת הלימודים 19571958, לאחר שהשלים דוקטורט בנושא תאוריה של מוליכות, שימש כעמית הקרן הלאומית למדע באוניברסיטת ברמינגהאם באנגליה ובמכון נילס בוהר בקופנהגן שבדנמרק, שם המשיך את מחקרו בנושא המוליכות. ב-1959, לאחר שנה בה שימש כעוזר פרופסור באוניברסיטת שיקגו, חזר לאוניברסיטת אילינוי כחבר סגל. בשנת 1960 חזר למכון בוהר לביקור קיץ, ובחג המולד של אותה שנה התחתן עם אן גרטה תומסן. שנתיים לאחר מכן, הצטרף שריפר לפקולטה של אוניברסיטת פנסילבניה. ב-1964 פרסם את ספרו על תאוריית ה-BCS. לשריפר תוארי כבוד מהאוניברסיטה הטכנית של מינכן ומאוניברסיטת ז'נבה.

בשנת 1980 החל לכהן כפרופסור באוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה. ב-1992 מינתה אוניברסיטת המדינה של פלורידה את שריפר כפרופסור בכיר באקדמיה וכמדען ראשי של המעבדה הלאומית למדעים מגנטיים, שם חקר את נושא מוליכות טמפרטורת החדר. שנה לאחר מכן הוענק לשריפר וללאון קופר (שזכה איתו גם בפרס נובל) פרס קומסטוק בפיזיקה מטעם האקדמיה הלאומית למדעים.

ב-24 בספטמבר 2004, בעת שנהג ברכבו, היה שריפר מעורב בתאונת דרכים בה נהרג אדם אחד ונפצעו שבעה נוספים. בזמן התאונה רישיון הנהיגה של שריפר היה בשלילה ושריפר טען כי נרדם על ההגה. ב-6 בנובמבר 2005 הורשע שריפר בהריגה ונידון לשנתיים מאסר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוברט שריפר בוויקישיתוף