רוברט פולטון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רוברט פולטון
Robert Fulton
לידה 14 בנובמבר 1765
ליטל בריטיין, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 24 בפברואר 1815 (בגיל 49)
ניו יורק, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים ארצות הברית
מקום קבורה בית העלמין של כנסיית השילוש הקדוש עריכת הנתון בוויקינתונים
עיסוק ממציא
פרסים והוקרה היכל התהילה הלאומי לממציאים (2006) עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Harriet Livingston Fulton עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים Julia Fulton Blight עריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
ספינת הקיטור, צוללת
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רוברט פולטוןאנגלית: Robert Fulton;‏ 14 בנובמבר 176524 בפברואר 1815) היה מהנדס וממציא אמריקאי המוכר כמפתח ספינת הקיטור המסחרית המוצלחת הראשונה, המונעת על ידי מנוע קיטור ימי.

תולדות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

רוברט פולטון נולד בכפר ליטל בריטיין במחוז לנקסטר בפנסילווניה, ב-14 בנובמבר 1765. היו לו לכל הפחות שלוש אחיות - איזבלה, אליזבת ומרי, וכן אח צעיר בשם אברהם. אביו, רוברט פולטון, נולד באירלנד והיגר לפנסילווניה, שם הוא נשא את מארי סמית. האב עבר עם משפחתו לאחר מכן ללנקסטר, שם למד פולטון הצעיר בבית הספר יסודי קוויקרי. פולטון הראה נטייה רבה להמצאות, ועוד בעודו בן 14 הכין גלגל משוטות בצדה של סירת הדיג של אביו.

הוריו היו עניים מאוד ופולטון הצעיר נמסר לצורף זהב, על מנת שילמד מקצוע. אך הסתבר שפולטון מוכשר יותר בציור, ובגיל 17 החליט הנער שברצונו להיות צייר. הוא צייר פורטרטים וציורי נוף וכך יכול היה לשלוח כסף לכלכלת אמו. בשנת 1785 הוא קנה בכסף שחסך משק קטן בעיר הופוול שבפנסילווניה והעביר את אמו ומשפחתו לשם.

בגיל 23 החליט פולטון לנסוע ללונדון על מנת להשתלם שם באומנות הציור. בלונדון צייר פולטון פורטרטים לאצילים ולעשירים ובזה הוא הרוויח די מחייתו, אך המשיך ללא הרף גם לפתח המצאות מכניות. המצאותיו הראשונות היו מכונת טווייה לפשתן, מכונה לשזירת חבלים, מכונת חיתוך לשיש וכן מכונות שונות לחפירת תעלות.

פולטון עבר בשלב זה לפריז, שם למד צרפתית, גרמנית, מתמטיקה וכימיה. בפריז התמסר להמצאה שהייתה מוזרה בימים ההם - צוללת. אך ההמצאה הזו לא נתקבלה ולא הכירו בערכה. ב-1800 הסכים נפוליאון בונפרטה לממן את תכנון את ה"נאוטילוס" - אך לא הצי הצרפתי ולא הצי הבריטי התעניינו בהמצאה זו בסופו של דבר.

אחר כך המציא פולטון סירת קיטור ששטה על פני נהר הסן בפריז, אך גם המצאה זו לא זכתה לתשומת לב נאותה. אולם פולטון לא ויתר על חלומו הגדול; ידידו העשיר רוברט ליווינגסטון, שגריר ארצות הברית בצרפת באותו הזמן, סיפק לו את המימון, והממציא חזר למולדתו לבנות שם ספינת קיטור גדולה ומשוכללת. בתחילה לעגו לפולטון, אך כשספינת המשוטות "קלרמונט" יצאה לנסיעתה הראשונה בנהר ההדסון, מניו יורק לאולבני, היא עוררה התלהבות רבה. אחרי הספינה "קלרמונט" בנה פולטון ספינות קיטור נוספות, וממשלת ארצות הברית הזמינה אצלו גם אוניית מלחמה המונעת על ידי קיטור "דמולוגוס", שלכבודו נקראה בשם "פולטון" כאשר בנייתה הושלמה בשנת 1814.

פולטון מת בטרם הגיעו לגיל חמישים, בשנת 1815, ממחלת השחפת[1].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוברט פולטון בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]