קפטן (ספורט)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פרנץ בקנבאואר, קפטן נבחרת גרמניה במונדיאל 1974, עונד על ידו השמאלית את סרט הקפטן

קפטןאנגלית: Captain) הוא תואר או כינוי הניתן בספורט קבוצתי לשחקן המשמש ראש קבוצתו. לרוב זהו תואר כבוד בלבד, אך במקרים מסוימים ישנה אחריות נוספת על המחזיק בתפקיד הקפטן. בחלק מענפי הספורט הקפטן הוא השחקן היחיד בעל הזכות לשוחח עם שופטי המשחק ועוזריהם.

כדורגל[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – קפטן (כדורגל)
קרלס פויול, קפטן ברצלונה בשנים 2004–2014, עונד על ידו השמאלית את סרט הקפטן

בכדורגל, הקפטן הוא שחקן שנבחר להנהיג את קבוצתו בזמן-אמת במהלך משחקיה. במקרים רבים, הקפטן הוא אחד מהשחקנים המנוסים והוותיקים יותר בקבוצה או שחקן בעל השפעה רבה על המועדון ועל המשחק, ובמקרים רבים יהיה זה שחקן אשר גדל במועדון. בדרך כלל קפטן הקבוצה מובדל משאר השחקנים על ידי ענידת סרט מיוחד במהלך המשחק המכונה "סרט הקפטן" על זרועו.

ראול, קפטן ריאל מדריד בשנים 2003–2010, עונד על ידו השמאלית את סרט הקפטן

תפקידיו היחידים של הקפטן בכדורגל המעוגנים בחוקי המשחק הם השתתפות בהטלת המטבע בתחילת המשחק ולפני דו-קרב בעיטות הכרעה. מלבד לתפקידים סמליים אלו אין לקפטן תפקידים נוספים או השפעה רבה יותר על המשחק מאשר לשחקנים האחרים. לעיתים רחוקות שופט המשחק יבקש לדבר עם הקפטן במקרים של התנהגות בעייתית של הקבוצה כולה. בתחרויות בהן מוענק גביע למנצחת הקפטן הוא זה שמקבל את הגביע, ולעיתים הוא מזמין שחקן או שחקנים נוספים להניף עמו את הגביע.

הוקי קרח[עריכת קוד מקור | עריכה]

קפטן קבוצת הוקי קרח נושא את האות "C" על מדיו. בתמונה: מריו למיה כקפטן קבוצת פיטסבורג פינגווינס בליגת ה-NHL, ‏1992

קבוצת הוקי קרח יכולה למנות את אחד משחקניה לקפטן, ובנוסף הקבוצה ממנה גם קפטנים חלופיים שממלאים את תפקיד הקפטן כאשר הקפטן אינו על הקרח. הקפטן נושא את האות "C" על מדיו, והקפטנים החלופיים נושאים את האות "A".

עקב המגבלות שכופים עליו תפקידו וציוד המגן הנוסף שהוא נושא על גופו, חוקי המשחק אוסרים על שוער להיות קפטן.

בליגת ה-NHL ובליגות נוספות אין חובה למנות קפטן קבוע, ובמספר קבוצות אכן אין קפטן קבוע, ובמקום זאת יש מספר שחקנים המוגדרים כקפטנים חלופיים.

פוטבול[עריכת קוד מקור | עריכה]

בפוטבול נבחרים לקבוצה אחת מספר קפטנים: קפטן אחד נבחר עבור כל אחד משלושת חלקי הקבוצה (התקפה, הגנה וקבוצה מיוחדת) ולעיתים קפטן אחד של כלל הקבוצה, סה"כ 4 קפטנים מכל קבוצה כאשר במעמד הטלת המטבע נמצאים 8 קפטנים של שתי הקבוצות. כמו כן, בליגת הפוטבול המקצוענית בארצות הברית (ה-NFL) הקפטן מסומן בטלאי על החולצה בעל 4 כוכבים ריקים כאשר כל כוכב מלא מציין וותק בתפקיד הקפטן. ליוצאי צבא ומוסדות אקדמאים של צבא ארצות הברית, רקע הטלאי יהיה ירוק או כחול בהתאם לחיל בו שירת (כחול חיל הים וירוק לחילות היבשה), מעבר לוותק של 4 שנים הטלאי נשאר עם 4 כוכבים מלאים.

מרוצי אופניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

במרוצי אופניים אין תפקיד רשמי של קפטן, אך בכל מרוץ, ממנה המנהל הספורטיבי של הקבוצה את אחד מהרוכבים המשתתפים במרוץ ל"קפטן על הכביש" (בצרפתית: Capitaine de route). תפקידו של ה"קפטן על הכביש" הוא לתאם את האסטרטגיה בין רוכבי הקבוצה (כולל תגובה על מצבים המתהווים בזמן המרוץ) ולהעביר את הוראות המנהל הספורטיבי (במרוצים בהם אין קשר רדיו בין המנהל הספורטיבי והרוכבים).[1] בדרך כלל מדובר ברוכבים ותיקים, מנוסים ובעלי מעמד בקבוצה ובדבוקה. לכושר הספורטיבי של הקפטן יש חשיבות פחותה. בדרך כלל, המובילים הספורטיביים של הקבוצות מרוכזים במרוץ עצמו ואינם יכולים להתפנות לחלוקת הוראות ותיאום בין הרוכבים האחרים. תפקיד הקפטן היה מרכזי במרוצי האופניים בעידן שלפני הכנסת מכשירי הרדיו האלחוטיים והטלוויזיה במכוניות הליווי, המאפשרים למנהלים הספורטיביים לצפות במרוץ ולדבר עם הרוכבים. לאחר הכנסת אמצעים אלו ירדה חשיבותו. אולם, גם עכשיו יש חשיבות רבה לקפטן אשר חש את המצב בדבוקה מכלי ראשון. במרוצים רבים בדרגות הנמוכות מסבב הוורלד טור אין את האמצעים הטכנולוגיים ותפקיד הקפטן ממשיך להיות משמעותי.[2]

טניס[עריכת קוד מקור | עריכה]

במפעלי נבחרות לאומיות בטניס, כגון גביע דייוויס וגביע בילי ג'ין קינג, ממנה כל נבחרת קפטן שרשאי לשבת במגרש לצד השחקנים המשחקים, לעודד את שחקניו, ולדבר עם השופט על ענייני חוקה.

ברוב המקרים הקפטן אינו שחקן פעיל. התפקיד ניתן בדרך כלל לשחקן וותיק שכבר פרש ממשחק פעיל, אך ישנם גם מקרים בהם הקפטן הוא שחקן פעיל ואף משתתף בעצמו באותו משחק של נבחרתו.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קפטן בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ An Autobus Named Survival, באתר cyclingnews.com, ‏ יולי 1996
  2. ^ Les capitaines de route, באתר ל'אקיפ, 16 ביולי 2013 (בצרפתית)