קיריטימטי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קיריטימטי
Masi's Island
נתונים גאוגרפיים
מיקום האוקיינוס השקט עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 1°51′N 157°24′W / 1.85°N 157.4°W / 1.85; -157.4
שטח 388.39 קילומטר רבוע
גובה מרבי Joe's Hill
נתונים מדיניים
מדינה קיריבטי עריכת הנתון בוויקינתונים
אוכלוסייה 6,447 (2015)
אזור זמן UTC+14:00
על שם חג המולד עריכת הנתון בוויקינתונים
(למפת קיריבטי רגילה)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מפת קיריטימטי

קיריטימטי המכונה גם אי חג המולדאנגלית: Christmas Island) הוא אטול באוקיינוס השקט באיי ליין הצפוניים. האטול מהווה חלק מקיריבטי. יש להבדיל בינו לבין אי חג המולד שבאוקיינוס ההודי.

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אטול קיריטימטי הוא אטול האלמוגים הגדול בעולם. שטחו 388.39 קמ"ר, והוא מהווה 70% משטח קיריבטי, מדינה הכוללת 33 אטולים. היקפו של האטול 150 ק"מ.

על האי חמישה כפרים: לונדון - הכפר העיקרי באי, ובו נמצא הנמל העיקרי של האי, טאבוואקאה, בננה, פריז ופולין (או פולנד).

בקרבת בננה מצוי שדה התעופה של האי.

שמות הכפרים ניתנו להם על ידי הכומר הצרפתי עמנואל רוז'ייה (Emmanuel Rougier) אשר חכר את האי בין 1917 ו-1939 לצורך הקמת חוות גידול דקלי קוקוס. רוז'ייה התגורר בביתו שב"פריז", ואת הנמל של החווה הקים ב"לונדון" מעבר ל"תעלת בורגל" (Burgle Channel - הכניסה ללגונה.)

גובה הנקודה הגבוהה ביותר באי - גבעת ג'ו (La colline de Joe) - הוא 12 מטרים.

האי מוכר בשל סמיכותו לקו התאריך ובכך שהוא מקום המושב "הראשון" לציין את תחילת השנה האזרחית (ולמעשה כל יום. ראו גם אטול קרוליין).

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

האי קיריטימטי התגלה לראשונה על ידי רב החובל ג'יימס קוק ב-24 בדצמבר 1777 - ערב חג המולד, ועל כן הוא נקרא "אי חג המולד". שם האי, קיריטימָטי, בגילברטית הוא "חג המולד" (גילברטית היא השפה המדוברת באי, ובשפה זו הצירוף ti נהגה s, כך ששמו הוא בעצם "קיריסמָס").

במהלך מלחמת העולם השנייה היו לחיל האוויר של ארצות הברית תחנת חיזוי מזג אוויר ותחנת תמסורת על האי. לצורך תספוק התחנות נבנה באי שדה תעופה קטן, ששימש גם כתחנת תדלוק למטוסים בדרכם מהוואי לאיי דרום האוקיינוס השקט.

במאי 1957 ביצעה הממלכה המאוחדת על האי את הניסוי הראשון בפצצה גרעינית שנערך על ידיה. בשנת 1962 ערכה ארצות הברית באי את מבצע דומיניק.

אוכלוסין[עריכת קוד מקור | עריכה]

באי מתגוררים כ-5,000 תושבים להם שני נציגים במנאבא ני מאונגאטאבו. באי שני בתי ספר ושתי כנסיות - האחת קתולית והשנייה פרוטסטנטית.

תחבורה[עריכת קוד מקור | עריכה]

עד שנת 2004 נהגו להגיע אל האי טיסות צ'רטר שבועיות של אייר קיריבטי שקישרו את האי אל הונולולו. מאז 2005 חברת אייר פסיפיק מפיג'י מקשרת בין האי להונולולו ולנאדי שבפיג'י.

באי שדה תעופה שבו מסלול נחיתה סלול באורך 2,103 מטרים.

כלכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

באי מערכת צמחייה ובעלי חיים ייחודית. בשל הבצורות הפוקדות את האי, מיובא לאי מרבית המזון עבור תושביו. התושבים מתפרנסים מתיירות, דייג ויצוא דגי אקווריום, אגוזי קוקוס ואצות ים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קיריטימטי בוויקישיתוף