צבי זיבל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
צבי זיבל
לידה 29 בנובמבר 1925
י"ב בכסלו תרפ"ו
תל אביב, פלשתינה (א"י)
נהרג 28 בדצמבר 1948 (בגיל 23)
כ"ו בכסלו תש"ט
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
כינוי צ'יבי
השתייכות פלמ"ח
צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 19431948 (כ־5 שנים)
דרגה סגן (אוויר) פקד טיס (סגן)
תפקידים בשירות
פעולות ומבצעים
מלחמת העצמאות
עיטורים
אות גיבור ישראל אות גיבור ישראל
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

צבי (צ'יבי) זיבל (י"ב בכסלו תרפ"ו, 29 בנובמבר 1925כ"ו בכסלו תש"ט, 28 בדצמבר 1948) היה חלל צה"ל בעל עיטור הגבורה.

קורות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

צבי, בן שרה ואברהם זיבל, אח לאביבה, נולד בתל אביב, בשכונת קריית מאיר ברחוב מאנה. בגיל 3 למד בגן העירוני שברחוב בוגרשוב, ובכתה א' עלה לבית הספר תל-נורדאו. בגיל צעיר נשלח ללימודים בכפר הנוער בן שמן. לאחר מכן למד בבית החינוך לילדי עובדים והיה חבר תנועת הנוער "המחנות העולים". בהמשך התקבל לבית הספר החקלאי בגבעת השלושה. בנעוריו למד נגינה בפסנתר, בגיטרה ובחליל.

בגיל 18 הצטרף זיבל לשורות הפלמ"ח והשתתף בפעולות ההתקפה על המשטרה הבריטית בשרונה ובקליטת ספינת המעפילים "וינגייט". בתקופה זו נעצר ונכלא בירושלים, בלטרון וברפיח. עם חזרתו לפעילות, הוכשר בקורס מפקדי כיתות ומאוחר יותר נבחר למחלקת הטיס והוכשר כטייס. עם פרוץ מלחמת העצמאות, הופקד על קו תל אביב-גוש עציון והוביל אספקת תחמושת, מים ותרופות לאזורי הר-טוב, כפר אוריה ויחיעם וליווה מן האוויר שיירות שעשו את דרכן לירושלים. זיבל השתתף גם בגיחות לאזורים מרוחקים יותר וטס אל קוניטרה, אל טולכרם ואל בית אשל.

בטיסה לבן שמן הנצורה ב-25 ביוני 1948, הנחית את מטוסו לצורך אספקת תחמושת. לאחר הנחתת המטוס באזור פעל תחת ירי כבד להגן על המטוס מפגיעות כדורים ולאפשר את המראתו חזרה על ידי נהיגת טרקטור עמוס שקי חול לשמש עבורו חומת מגן. על פעילות זו תחת אש זכה, לאחר מותו, באות גיבור ישראל.[1]

תיאור המעשה: ביום ה-25 ביוני 1948 יצא האוויראי צבי זיבל ז"ל משדה דב להוביל אספקה ותחמושת לבן-שמן הנצורה. אותה שעה ריתקה אש האויב את מגיני המקום לעמדות. הוא נחת במסלול הצר וללא כל עזרה העביר את האספקה והתחמושת למקום מבטחים. כל זה עשה בהיותו חשוף לאש האויב, שהתגברה ומנעה ממנו כל אפשרות לשוב אל המטוס. לפי הצעתו העמיסו אנשי המקום שקי-חול על טרקטור, והוא הסיעו לבדו לשדה הפתוח והעמידו בין המטוס ואש האויב. הוא הצליח להתניע את המנוע אשר היה כבר נקוב בכמה נקבים, קפץ לתוך המטוס וחזר בשלום לבסיסו. נפל חלל בפעולה אחרת בעוג'ה אל חפיר, ביום כ"ד בכסלו תש"ט ( 28.12.48). על מעשה זה הוענק לו : עיטור הגבורה ניסן תשל"ג אפריל 1973, משה דיין, שר הבטחון

עיטור הגבורה לצבי זיבל

בקרבות הקשים על גוש עציון השתתף בהפצצות ובירי מקלע ברן מהאוויר. בפעולות אלה נפגע מטוסו והוא נפצע בגופו מירי, אך המשיך להשתתף בקרבות. בסיום המערכה, הוצב כמפקד בסיס תעופה ולאחר מכן יצא למספר חודשי השתלמות בצ'כוסלובקיה. שבוע לאחר שובו, השתתף במבצע חורב במהלכו סייר באזור ניצנה (עוג'ה אל חפיר) והנמיך גובה טיסה לשם הגשת עזרה למטוס אחר. בשלב זה נפגע על ידי ארבעה מטוסי קרב מצריים ונהרג עם שותפו לטיסה, הסייר יצחק זמיר מחטיבת הנגב. נקבר בבית הקברות הצבאי נחלת יצחק.

לאחר מותו הועלה לדרגת סגן.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]