פטר ברזיצה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פטר ברזיצה
Petar Brzica
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1917
האימפריה האוסטרו-הונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה המדינה העצמאית של קרואטיה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פטאר ברזיצהקרואטית: Petar Brzica) היה פושע מלחמה קרואטי שפעל במלחמת העולם השנייה. הוא נודע לשמצה עקב מספרם הרב של הסרבים שרצח בסכין. ברזיצה היה חבר בארגון הנוער הלאומני הקרואטי של האוסטאשה, וסוהר במחנה ההשמדה יאסנובאץ.

סטודנט וחבר באוסטאשה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברזיצה היה סטודנט למשפטים ורפואה במכללה הפרנציסקנית בשירוקי ברייג, והיה גם חבר במסדר הפרנציסקני ובתנועת "הצלבנים" (Krizari). משכשל בלימודיו, הצטרף לשורות הנוער האוסטאשי[1].

"משסף הגרונות"[עריכת קוד מקור | עריכה]

פטאר ברזיצה ידוע לשמצה כ"מלך משספי הגרונות" עקב המספר הגדול של הסרבים שנרצחו על ידיו. הם הובאו למחנה ביאסנובאץ בליל 29 באוגוסט 1942. ברזיצה שיסף בין 1,200 ל-1,360 גרונות, וזאת על ידי שימוש בסכין "סרבוסייק", שהורכבה על כפפה. מילה פריגאנוביץ' הודה שהרג באותו אירוע 1,100 איש, ועינה קשות פלוני ושמו ווקאסין. הוא גם אמר שאנטה זרינושיץ' ופלוני סיפקה הרגו כ-600 אסירים לכל אחד.

"הפרנציסקני פרו ברזיצה, אנטה זרינושיץ', סיפקה ואנוכי, הימרנו על-אודות מי יוכל לשסף יותר גרונות באותו לילה. הרצח החל .... הפרנציסקני פרו ברזיצה ניצח בהתערבות בשספו 1,360 גרונות."

עדות נדה זץ;[2]

זרינושיץ' הודה בפני העד ליובומיר שאריץ', ופריגאנוביץ' בפני נדה זץ'[3][4]. ברזיצה גם השתתף במסיבת השחרור של איביצה מאטקוביץ' ממשרתו כמנהל, ולפי יעקב דאנון, השתתף בהריגתו של אסיר אחד במו ידיו, יחד עם סטויצ'יץ' יוסו והירשברגר ניקולה[5].

הבריחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברזיצה נמלט מקרואטיה בסוף המלחמה, וכנראה הגיע לארצות הברית בסיוע הוותיקן. שמו היה ברשימת שמות של נאצים נמלטים שניתנה מהארגון להגירה יהודית לממשלת ארצות הברית, אך ברזיצה לא נמצא.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אברו מנהטן, "The Vatican's holocaust", עמ' 27–28. ועדת-החקר הממלכתית של קרואטיה בדבר חקר פשעי-הכוחות הכובשים ועוזריהם, עמ' 72, 74. שמות ברזיצה ואנטה זרינושיץ' שם. דרגותיהם: סגן ורב-סמל בהתאם. וכן ראו אזכור של "הסגן ברזיצה" בעדות המצויה ב-"Secanja Jevreja na logor Jasenovac", עמ' 159.
  2. ^ לקוח מעדות הניצול ד"ר נדה זץ', שבפניו הודה פריגאנוביץ' בטרם נלקח לאשפוז מטעמים פסיכוגניים, בינואר 1943. ר' בולאייץ', Dr. Bulaijc, Milan, 'The Role of the Vatican in the Breakup of the Yugoslav State'(בלגראד, 1994). ע' 156-157
  3. ^ ניקולה ניקוליץ' בספרו, "Jasenovacki logor", גורס שברזיצה הרג 640 איש (עמ' 282). מספר זה אינו מניח את הדעת, שכן הוא נמוך בהשוואה לכל גרסה אחרת, או לפי ההיגיון הבריא, בהסתכל בזוועות אוסטאשה אחרות. השימוש בסכין ה"סרבוסייק" או "גראביסו" הוא שאפשר זאת. אברו מנהטן, "The Vatican's holocaust, עמ' 48."
  4. ^ Dinko Sakic trial, Ljubomir Saric testimony,15.4.1999, at: http://public.carnet.hr/sakic/hinanews/arhiva/9904/hina-15-g.html
  5. ^ וועדת-החקר הממלכתית, עמ' 50.