פונטלנד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מדינת פונטלנד האזורית של סומליה (חבל ארץ)
Dowladda Puntland ee Soomaaliya
מדינת ארץ הפונט הסומלית האזורית
ولاية أرض البنط الصومالية الإقليمية
סמל פונטלנד
סמל פונטלנד
סמל פונטלנד
דגל פונטלנד
דגל פונטלנד
דגל פונטלנד
נמל התעופה הבינלאומי בבוסאסו
נמל התעופה הבינלאומי בבוסאסו
נמל התעופה הבינלאומי בבוסאסו
מדינה סומליהסומליה סומליה
מושל Said Abdullahi Deni
רשות מחוקקת Puntland Parliament עריכת הנתון בוויקינתונים
בירת החבל ארץ Garowe עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה רשמית ערבית, סומלית
תאריך ייסוד 1 באוגוסט 1998 עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 212,510 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בחבל ארץ 3,900,000 (2009)
 ‑ צפיפות 18 נפש לקמ"ר (2009)
קואורדינטות 8°24′N 48°29′E / 8.400°N 48.483°E / 8.400; 48.483
אזור זמן UTC +3
gov.pl.so
מיקום פונטלנד בקרן אפריקה
מיקום פונטלנד בקרן אפריקה
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פונטלנדסומלית: Puntland; בערבית: أرض البنط) הוא אזור בצפון-מזרח סומליה שבמרכזו העיר גארואה (בסומלית: Garoowe), אשר מנהיגיו הכריזו עליו כמדינה אוטונומית בשנת 1998. שליש מאוכלוסיית סומליה כולה חיה בתחומי פונטלנד אשר שטחה הוא כשליש משטח סומליה. שלא בדומה לסומלילנד, פונטלנד אינה מבקשת עצמאות מסומליה, מה שהופך אותה לרפובליקה האוטונומית היחידה בסומליה. השם פונטלנד מקורו בשם "ארץ פונט" הבא ממקורות מצריים קדומים, אף שמיקומה המדויק של ארץ פונט לא ברור וקיימת מחלוקת אקדמית באשר למיקום זה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מדינת פונטלנד של סומליה נוסדה בחודש אוגוסט 1998 לאחר החלטה שהתקבלה בקרב מנהיגים מקומיים בעקבות ניסיונות כושלים לפיוס לאומי בסומליה בעקבות מלחמת האזרחים הסומלית. בתחילה הממשל המקומי קנה את סמכותו מסדרת ועידות שבהן נטלה חלק מכריע מועצת הזקנים המסורתית באזור.

כפי שנקבע בסעיף 1 של אמנת המעבר של הרפובליקה הסומלית, פונטלנד היא חלק מן המדינה הפדרלית של סומליה. במסגרת זו האזור שואף לאחדות העם הסומלי וכפוף למערכת הפדרלית של ממשל מרכזי. שלא כמו סומלילנד, השוכנת ממערבה, פונטלנד איננה מבקשת להיות מוכרת כמדינה נפרדת. אולם גם בפונטלנד (בדומה לסומלילנד) למנהיגות השבטית ולהשתייכות השבטית תפקיד מרכזי בהנהגת המדינה. מאז הכרזתה קיים סכסוך טריטוריאלי בין פונטלנד לסומלילנד באזורי סול וסנאג.

המבנה השלטוני בפונטלנד מורכז משלוש רשויות: השופטת, המחוקקת (בית נבחרים) והמבצעת (הנשיא ומועצת השרים). אף כי באזור פונטלנד שורר שקט יחסית לשאר אזורי סומליה, בשנת 2001 הייתה תקופת אי-שקט בעקבות רצונו של נשיא פונטלנד, עבדולאהי יוסף אחמד, להאריך את כהונתו. אחמד וג'מעה עלי ג'מעה לחמו זה בזה על השליטה בפונטלנד, מאבק שבסופו גבר אחמד. אחמד סיים את תקופת כהונתו השנייה באוקטובר 2004, כאשר נבחר לנשיא סומליה. באפריל 2024 הודיעה פונטלנד שהיא תפעל כמדינה עצמאית מבחינה תפקודית על רקע מחלוקת על שינויים חוקתיים בסומליה.[1]

אזורי פונטלנד[עריכת קוד מקור | עריכה]

בהתאם לסעיף 3 לאמנת המעבר הפדרלית של הרפובליקה הסומלית פונטלנד מחולקת לאזורים הבאים:

פונטלנד אזור בירה מס' מחוזות
עין בוהודלה 3
בארי בוססו 8
קרקאר גארדהו 3
האילאן דאהאר 3
מודוג גלקאסיו 3
נוגאל גארואה 4
סֵנאג סיריגאבו 4
סוּל לס אנוד 5

האזורים סוּל וסֵנאג נתונים במחלוקת טריטוריאלית עם סומלילנד. בתחילת 2003 נכנסו כוחות של פונטלנד לחלקים המזרחיים באזור סול, צעד שהוביל לפרוץ קרבות עם כוחות של סומלילנד. סנאג (בשנת 2007) וסול (בשנת 2008) הכריזו על עצמם כאזורים אוטונומיים של סומליה, אולם אזור סנאג הודיע בשנת 2008 על הצטרפותו למדינת פונטלנד.

מאפיינים דמוגרפיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי הערכה, נכון לשנת 2006, אוכלוסיית פונטלנד מונה כ-3.9 מיליון תושבים, 52% מהם בני שבטים נוודים. קצב גידול האוכלוסייה בפונטלנד הוא גבוה ומושפע מנדידה של תושבים מאזורי דרום סומליה וממדינות שכנות. כ-30% מתושבי פונטלנד גרים בערים בוססו, גארדהו, גארואה, וגלקאסיו. כ-70% מן האוכלוסייה היא מתחת לגיל 30. צפיפות האוכלוסייה בפונטלנד היא כ-18 אנשים לקמ"ר. הדת העיקרית באזור, כמו בשאר אזורי סומליה, היא האסלם.

כלכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפונטלנד כ-1,600 ק"מ של חוף ים השופע דגה ומשאבי טבע אחרים, אולם עם התמוטטות המשטר המרכזי בשנת 1991 החלה פלישה של גורמים זרים לאזורי המדגה של סומליה. ספינות דיג זרות רבות, הדגות בגרירת רשתות ענק, ושיטות דיג מסחרי אחר, החלו מנצלות את אזורי המדגה של פונטלנד. ספינות אלה הפרו את חוקי הדיג הבינלאומיים ועל אף תלונות מדייגים מקומיים, השלטון הקיים בפונטלנד לא הצליח להתגבר על בעיה זו.

פונטלנד מייצאת כמויות גדולות של דגה ופירות ים, וכן תעשייה של הפקת מלח ים. מקורות הכנסה נוספים בכלכלת פונטלנד כוללים משק בקר, יצור לבונה, גומי ערבי, תעשייה וחקלאות.

בעיר לס חורי קיים מפעל לעיבוד דגים בגודל בינוני המעבד דגי טונה ומוצריו נמכרים ברחבי פונטלנד ומחוצה לה. בעיר האבו נבנה מפעל נוסף לעיבוד דגים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]