עוז אלמוג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עוז אלמוג
פרופ' אלמוג ב-2007
פרופ' אלמוג ב-2007
פרופ' אלמוג ב-2007
לידה 4 במאי 1960 (בן 63) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלישראל ישראל
השכלה
מעסיק אוניברסיטת חיפה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עוז אלמוג (נולד ב-4 במאי 1960) הוא סוציולוג והיסטוריון ישראלי, החוקר את החברה והתרבות בישראל החל מתקופת היישוב; פרופסור באוניברסיטת חיפה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלמוג הוא בנם של ד"ר גאולה אלמוג, כותבת לילדים וחוקרת ספרות הילדים, ושל זאב אלמוג, מפקד חיל הים לשעבר. הוא בוגר בית הספר הריאלי בחיפה. את התארים הראשונים שלו, בפילוסופיה ובסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, וכן את התואר השני בסוציולוגיה, השלים באוניברסיטת תל אביב. את הדוקטורט בסוציולוגיה קיבל באוניברסיטת חיפה.

עוז אלמוג מתראיין בקביעות בכלי התקשורת בארץ ובעולם על תופעות שונות בחברה הישראלית, ומרצה בכנסים וימי עיון העוסקים בתרבות הישראלית. אלמוג משמש כיועץ למוזיאונים ומוסדות מחקר, לכלי תקשורת ולמוסדות ממשלתיים וציבוריים שונים. בין המפיקים שנעזרו בשירותיו המקצועיים נמנים: מפיקי סדרת הכתבות של ה-BBC על ישראל (לרגל שנת היובל), מפיקי הסדרה "תקומה" (סדרה היסטורית על תולדות המדינה לרגל יובל למדינת ישראל, ערוץ 1, 1998), מפיקי הסדרה "סוסיתא בחלל" (סדרה תיעודית היתולית על תולדות התרבות הפופולרית בישראל, ערוץ 8, 1998) ומפיקי הסדרה "סקס ישראלי" בכבלים (2003).

אלמוג הוא פרופסור בחוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה משנת 2004 ועמית מחקר בכיר במוסד נאמן למדיניות ציבורית בטכניון משנת 2007.[1]

ב-2010 מונה ליו"ר "ועדת המקצוע להוראת מדעי החברה – סוציולוגיה" במשרד החינוך.

נשוי לד"ר תמר אלמוג, המלמדת בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה. גיסו הוא הפיזיקאי פרופ' חיים דימנט מאוניברסיטת תל אביב.

מכּתביו[עריכת קוד מקור | עריכה]

ספר שיצא לאור בשנת 1997 ועוסק בתרבות הישראלית בתקופת היישוב ובדמותו של ה"צבר". הספר זכה בפרס ע"ש איש-שלום מטעם יד יצחק בן-צבי, הצליח גם בקהל הרחב והיה רב-מכר. הספר יצא לאור גם באנגלית: The Sabra: The Creation of the New Jew. Berkeley, California, University of California Press, December 2000
  • פרידה משרוליק - שינוי ערכים באליטה הישראלית: חיפה, אוניברסיטת חיפה וזמורה ביתן, תשס"ד 2004
ספר שיצא לאור ב-2004. זהו ספר בעל אופי אנציקלופדי (כאלף וארבע מאות עמודים בשני כרכים) הסוקר את התמורות הערכיות שעברה השכבה החילונית-משכילה-מבוססת בישראל מקום המדינה ועד ימינו (בתחומי התקשורת, המשפט, האמנות, המשפחה, ועוד) ואת דעיכתה של תרבות הפטריוטיזם הציוני, למעשה. הספר סוקר ומסביר מתי, כיצד ומדוע ירש מודל ה"יאפי" את מודל ה"צבר". כתב היד של ספר זה זכה בשני פרסים: פרס בהט (הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה) ופרס 'רוזן-צבי' (הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל אביב).
  • דור ה-Y - כאילו אין מחר (יחד עם תמר אלמוג), מודן הוצאה לאור, 2016. יצא לאור גם באנגלית: Generation Y: Generation Snowflake?, 2019.
  • "אנדרטות לחללי מלחמה בישראל: ניתוח סמיולוגי". תל אביב, מגמות ל"ד (2): 210-179, 1992
מאמר העוסק בסוציוגרפיה ובהיסטוריוגרפיה של מדינת ישראל, ויש בו נקודת מבט חדשה על "דת הלאום", על הציונות בכלל ועל תרבות השכול הישראלית בפרט. במאמר יש גם ניתוח של סמלי המדינה והציונות.
  • תת-תרבות גלי צה"ל: תרבות בני הנוער בקיבוץ בראי שפתם. רמת אפעל, יד טבנקין, מרכז מחקרי, רעיוני ותיעודי של התק"ם, 1993
  • כל שקרי האקדמיה: מה התקלקל במודל האוניברסיטאי ומה יחליף אותו (יחד עם תמר אלמוג), ידיעות ספרים, 2020. יצא לאור גם באנגלית: Academia: All the Lies: What Went Wrong in the University Model and What Will Come in its Place, 2020

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • הערך "עוז אלמוג" בלקסיקון החיפאים, אישים ודמויות בחיפה, מאת ד"ר שי חורב, דוכיפת הוצאה לאור, עמ' 37, 2018, חיפה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

על הספר "פרידה משרוליק":

על הספר "כל שקרי האקדמיה":

על האתר "אנשים - ישראל":

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]