סרגיי צ'פליגין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סרגיי צ'פליגין
Сергей Алексеевич Чаплыгин
לידה 5 באפריל 1869
Chaplygin, רוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 8 באוקטובר 1942 (בגיל 73)
נובוסיבירסק, ברה"מ עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי מתמטיקה, פיזיקה
מקום מגורים האימפריה הרוסית, ברית המועצות
מקום קבורה Chaplygin Siberian Scientific Research Institute of Aviation עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט ניקולאי ז'וקובסקי עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
תלמידי דוקטורט Nikolai Kochin, לאוניד י. סדוב, Andrey Minakov, Hamid Muzafarovich Mushtari, Nikolai Kochin עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
תרומות עיקריות
חקר אווירודינמיקה והידרודינמיקה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סרגיי צ'פליגין (24 במרץ (5 באפריל) 1869 - 8 באוקטובר 1942) היה פיזיקאי ומתמטיקאי רוסי וסובייטי. הוא תרם רבות לחקר אווירודינמיקה והידרודינמיקה. על תרומתו לקידום תחומים אלו הוענקו לו מספר עיטורים ותואר גיבור העמל הסוציאליסטי. בשנת 1925 לצ'פליגין הונקה מדליית ז'וקובסקי עבור עבודות בתחום מחקריו ובשנת 1929 הוא התקבל כחבר מלא באקדמיה למדעים של ברית המועצות.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

סרגיי צ'פליגין נולד בעיירה במחוז ליפצק שלאחר מותו נקראה על שמו. כאשר צ'פליגין היה בין שנתיים אביו נפטר, אימו התחתנה שנית והמשפחה עברה לוורונז'. כבר בתקופת לימודים בבית הספר היה ברור שיש לו כישרון למדעים מדויקים. בגיל 14 הוא התחיל לתת שיעורים פרטיים. בשנת 1886 צ'פליגין סיים את בית הספר בהצטיינות והתקבל ללימודים באוניברסיטת מוסקבה. בשנת 1890 הוא סיים את הלימודים בפקולטה ללימודי פיזיקה ומתמטיקה ולפי בקשת ניקולאי ז'וקובסקי הושאר להמשך לימודים להכנה לפרופסורה. לצורך כך הוענקה לו מלגה בגובה של 50 רובל.

החל משנת 1893 צ'פליגין היה מלמד במוסדות להשכלה גבוה במוסקבה כולל אוניברסיטת מוסקבה ובשנת 1909 התקדם לדרגת פרופסור. בשנת 1911 הוא עזב את האוניברסיטה מסיבות פוליטיות אך המשיך ללמד מתמטיקה במוסדות אחרות.

לאחר מהפכת אוקטובר צ'פליגין המשיך בעבודת מחקר והרצאות לסטודנטים. בשנת 1918 לפי בקשת ניקולאי זוקובסקי הוא עבר לעבוד במכון לחקר תעופה החדש שהוקם על ידי השלטון הסובייטי. צ'פליגין עבד במוסד זה עד סוף חייו וגידל בו שורה של מתמטיקאים ופיזיקאים צעירים כולל מסטיסלב קלדיש לאוניד סדוב ומיכאיל לברנטייב.

בשנת 1942 צ'פליגין נפטר ממחלת לב בנובוסיבירסק ונטמן בנובוסיבירסק שטח מכון לחקר תעופה שנקרא על שמו. החל מאותה שנה אקדמיה למדעים מעניקה מדליה על שמו עבור המחקר בתחום המכניקה.

תחומי מחקר עיקריים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סרגיי צ'פליגין בוויקישיתוף