נחש מים משובץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןנחש מים
נחש מים משובץ
נחש מים משובץ
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: קשקשאים
תת־סדרה: נחשים
משפחה: זעמניים
סוג: נחש מים
מין: נחש מים משובץ
שם מדעי
Natrix tessellata
לאורנטי, 1768
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נחש מים משובץ (שם מדעי: Natrix tessellata, שם עברי רשמי: נְחַשׁ מַיִם) הוא נחש ממשפחת הזעמניים, מתת-משפחת נחשי המים, מסוג נחש המים, והוא מתקיים בסביבת מים. זה נחש המים היחידי הידוע בישראל.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אורכו של נחש המים יכול להגיע בין 1 ל-1.3 מטרים. ככל סוגי נחשי המים, נחש המים המשובץ ניחן בצבעים כהים, קשקשים קרניים, ונחיריים ועיניים המופנים כלפי מעלה. מבנה פניו מסייע לנחש המים לבלוט מעל לפני המים עם עיניו ונחיריו בלבד, בעוד שאר הגוף שקוע ומוסתר מתחת לפני המים. הנחש מיטיב לשחות, ומסוגל לשהות למשך זמן רב מתחת לפני המים. נחש המים המשובץ מתאפיין בטווח גוונים של חום-ירקרק וחום-אפור וכתמים בהירים, ובשילוב של צהוב ושחור בגחונו[2]. ברמת הגולן ובחלק מהצפון נצפו פריטים מלניסטיים כאשר הדוגמה האמורפית על גבו לא ניתנת להבחנה. בגחונו משבצות שחורות על רקע צהוב, ולכן בעבר נקרא נחש מים משובץ.

תזונתו של נחש המים המשובץ כוללת בעיקר דגים ודו-חיים אותם הוא בולע חיים. נחש המים המשובץ פעיל ביום ולילה. הנחש אינו ארסי ואינו מסוכן לאדם. תכונות אלו הפכו אותו למבוקש לצורכי מחקר מדעי. הוא אינו חי רק במים ובמקרים רבים נכנס לסביבה ומגורי אדם.

הנחש אינו נוטה לנשוך, אולם כאשר הוא מאוים ביכולתו להפריש ריח דוחה, במטרה להרחיק טורפים פוטנציאלים, ובמקרים אחרים מתחזה הנחש למת[דרוש מקור]. במקרים מסוימים נוטה לנשוף, אך נשיפתו שונה מזעמנים אחרים והצפע, כאשר הוא מכניס הרבה אוויר לריאות ומוציא בנשיפה ארוכה בעלת שריקה. בעשותו זאת מכניס הנחש את ראשו מתחת לגוף על-מנת להגן עליו. מנגנוני הגנה אלו נחשבים יעילים ביותר[דרוש מקור].

לאחר הפריה מוצלחת, נקבת נחש המים המשובץ מטילה כ-25 ביצים בקרקע לחה או מתחת לאבנים. התפתחות הביצים אורכת כחודשיים. הצעירים בוקעים באורך 20 סנטימטרים.

תפוצתו של המין בישראל קיימת במקורות מים מתוקים בצפון הארץ ובמרכזה, ועשוי להימצא בביצות וליד ברזים דולפים[דרוש מקור].

קריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נחש מים משובץ בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נחש מים באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ נחש מים משובץ