מערכת הפעלה דמוית יוניקס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

מערכת הפעלה דמוית יוניקסאנגלית: Unix-like מסומנת לעיתים UN*X או nix*) היא מערכת הפעלה בעלת התנהגות או ארכיטקטורה דומה לאחת מגרסאות מערכת ההפעלה יוניקס. אין תקן או הגדרה חד-משמעית למערכת הפעלה בעלת התואר דמוית יוניקס.

מערכת יוניקס פותחה במקורה כמערכת לא מסחרית על ידי חברת AT&T מכיוון שעד שנת 1984 חברת AT&T הייתה מונופול בתחום הטלפוניה והוטלו עליה מגבלות שונות. החל מאמצע שנות השבעים הפכה מערכת ההפעלה יוניקס להיות מערכת פופולרית באקדמיה. היא הפכה להיות גם לבסיס לתוכניות לימודים שונות למערכות הפעלה ואנשים רבים הכירו את קוד המקור שלה[דרוש מקור].

המונח יכול לכלול מערכות הפעלה מבוססות קוד-פתוח, אשר פותחו על-פי דגם יוניקס של מעבדות בל, וכן מערכות הפעלה המכילות קוד מקור של יוניקס, ובעלות הסימן המסחרי הרשמי שלה.

השימוש בשם נפוץ בשל היותו של השם UNIX שם רשום (במקור על ידי AT&T)

מערכות הפעלה דמויות יוניקס[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנות ה־80 של המאה העשרים נוצרו גרסאות רבות של מערכת יוניקס. יצרנים רבים שיווקו גרסה משל עצמם. בין הגרסאות הנפוצות מאותה התקופה:

משפחת BSD[עריכת קוד מקור | עריכה]

BSD הם ראשי התיבות של Berkeley Software Distribution: מימוש חלופי של יוניקס שנוצר ותוחזק באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. בתחילה הוא התבסס על קוד המקור של יוניקס אבל בשנות השמונים שוכתבו חלקים גדולים והולכים שלו. כחלק מחוזה עם DARPA נכתב כחלק מ־BSD המימוש הראשון של פרוטוקול התקשורת TCP/IP. מהסיבה הזו פרסמו אנשי ברקלי גרסה חופשית של קוד הרשת בשם BSD/Net. עקב הפופולריות הרבה לה זכה הקוד, מימשו אנשי ברקלי מחדש חלקים נוספים של המערכת ופרסמו גרסה כמעט מלאה של המערכת בשם BSD/Net[1]. בשלב זה התפצל הפיתוח בין מספר חברות מסחריות (שנעלמו במרוצת השנים) ומיזמי מתנדבים שונים שהעיקריים בהם הם:

מערכת OS X (להבדיל ממערכת ההפעלה הישנה יותר של אותה החברה: Mac OS) מבוססת בחלקה גם היא על קוד BSD[דרוש מקור].

משפחת לינוקס[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1991 כתב לינוס טורבאלדס ליבת מערכת הפעלה בשם לינוקס. כיום השם מתייחס בדרך כלל לאוסף של תוכנות מסביב לאותה ליבה: הפצות לינוקס. יש הפצות רבות, ביניהן:

מימושי יוניקס חלופיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • BSD - במקור מבוסס על הקוד של AT&T, אולם עם השנים הם החליפו חלקים גדלים והולכים מההפצה במימושים עצמאיים, עד שבסוף שנות השמונים התקבלה ההפצה החופשית BSD/Net. לא מעט מערכות, חופשיות (כגון FreeBSD ו־OpenBSD) וקנייניות (כגון Mac OS X) מבוססות על BSD.
  • מיניקס - מימוש עצמאי לצרכים אקדמיים של הפרופסור ההולנדי אנדרו טננבאום. נועדה להדגים מערכת עם מיקרו-ליבה.
  • גנו - מימוש מחדש של רוב כלי המערכת, חוץ מהליבה עצמה (HURD), שפיתוחה התעכב.
  • לינוקס - מערכת הפעלה שבסיסה הוא אוסף התוכנות של גנו עם ליבת לינוקס (ליבה).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך זה הוא קצרמר בנושא תוכנה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.