מעצב גרפי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

מעצב גרפי הוא מקצוע שעיקרו עיצוב גרפי לעבודות דפוס, אריזות מוצרים או אתר אינטרנט. התוצר הסופי מופק על ידי שילוב של תמונות, טיפוגרפיה, סמלים, צבעים ומולטימדיה. הלקוח של המעצב עשוי להיות מוציא לאור, גורמים מהדפוס, או מהמדיה הדיגיטלית, מפרסם, או יצרן. לעיתים רבות המעצבים הגרפיים אחראיים גם לסידור האותיות בדפוס הבלט, ולאיורים.

כישורים והסמכה[עריכת קוד מקור | עריכה]

על אף שרבים מהמעצבים הגרפיים העוסקים בתחום הם בעלי תואר המסמיך אותם לעבוד בתחום זה מבית ספר גבוה, לא נדרש תואר כדי לעסוק בתחום. קיימים בשוק מסלולי לימוד רבים שאינם מעניקים תואר, אלא מקנים כלים או הכשרה בסיסית. תיק עבודות מקצועי היא לרוב הדרך העיקרית בה המעצב מפגין את כישוריו וניסיונו בתחום, ובדרך כלל המעצב מתבקש להציג אותו בראיונות העבודה.

מקצועות בתחום העיצוב הגרפי[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניהול אומנותי[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • קריאייטיב דירקטור (Creative Director) הוא אדם האחראי לניהול צוות קריאטיבי היוצר אמנות חזותית לצורך מסעי פרסום או לצורך אחר. צוות קריאטיבי יכול להיות מורכב מאומנים שונים (כמו ארט דירקטורים, מעצבים גרפיים, מאיירים, צלמים, קופירייטרים וכדומה). הקריאייטיב דירקטור יוזם או נותן השראה לפיתוח רעיונות יצירתיים בצוות ומוודא שהעבודות האומנותיות יבטאו את הרעיונות.
  • ארט דירקטור (Art Director) הוא אדם האחראי לפיקוח על עבודתו של הצוות הקריאטיבי, ולכך שהעבודות תהיינה מוכנות בזמן ולשביעות רצונם של הקריאייטיב דירקטור ושל הלקוח. לארט דירקטור תפקיד מפתח בשלבי הפיתוח, ולרוב הוא זה שמחליט את ההחלטות שמשפיעות על האלמנטים החזותיים בפרויקטים, והוא זה שנותן את האישור הסופי לבחירת דוגמנים, אמנות, אביזרי במה, צבעים, ואלמנטים בסיסיים נוספים. ברוב המקרים מבצע תפקיד זה אדם שעבר הכשרה של מעצב גרפי. אף על פי כן, רוב הזמן הארט דירקטור מתמקד בעבודה מנהלתית ובפיקוח על עבודת צוותי האמנים.

מפתח מותג (Brand identity developer)[עריכת קוד מקור | עריכה]

"עיצוב מותג" - מתייחס לאספקטים החזותיים העומדים מאחורי מותג או זהות של חברות או ארגונים שונים. מפתח המותג קובע את הדרך הוויזואלית בה החברה מציגה את עצמה. זהות המותג של החברה נקבע בין השאר על ידי הלוגו, שלעיתים קרובות משולב בכל האלמנטים העיצוביים בהם משתמשת החברה - כמו כרטיסי הביקור, נייר המכתבים, אריזות, פרסומים בתקשורת, ובמקרים רבים במוצרים עצמם.

  • מעצב הלוגו (Logo Designer) - התפקיד של מעצב הלוגו הוא להעביר המסר העיקרי של החברה או הארגון באמצעות סמל יחיד. רוב המעצבים שמעצבים לוגו לא עושים זאת באופן בלעדי, ובדרך כלל הם מעצבים פרטים נוספים.

מאייר (Illustrator)[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – מאייר

עבודתו של המאיירים היא יצירת איורים שמציגים רעיון או סיפור. מאיירים פועלים בתחום הדפוס, ומשרתים הוצאות ספרים, מגזינים, ופרסומים אחרים, ובתחומים אחרים כמו טקסטילים, אריזות, כרטיסי ברכה, לוחות שנה, נייר מכתבים, וכדומה.

מפתח תוכן ויזואלי (Visual Image Developer)[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנוסף לאיור יש אמצעים נוספים ליצירת תוכן ויזואלי כמו צילום וגרפיקה, ושימוש בתוכנות עריכה גרפיות. לרוב, אנשי מקצוע בעמדות הללו לא יכונו מאיירים, על אף שהתפקידים חופפים באופן ניכר. לרוב הצלמים עובדים כפרילנסרים בתחום זה. בדרך כלל הממדלים בתלת מימד מועסקים גם הם כפרילנסרים בפרויקטים ארוכי טווח. עריכה גרפית היא בדרך כלל מומחיות משנית למקצועות אלו, אך לעיתים היא יכולה להיות מומחיות עיקרית לצורך פיתוח אתרי אינטרנט, פיתוח תוכנה, או פיתוח מולטימדיה בתפקיד מומחה מולטימדיה (multimedia specialist). אף על פי שהתפקידים הללו דורשים לרוב ידע טכני, לעיתים רבות נדרשת גם התמחות בעיצוב גרפי.

מפתח מולטימדיה (Multimedia Developer)[עריכת קוד מקור | עריכה]

מפתחי מולטימדיה יכולים להגיע מרקע של עיצוב גרפי או רקע של איור/אילוסטרציה ולהשתמש בכישורים הללו ביצירת תנועה, קול ו/או אינטראקטיביות. מפתחי מולטימדיה כוללים Motion designers, אנימטורים ו-Videographers. התפקידים של מפתחי המולטימדיה כוללים עריכה גרפית, עריכת סאונד, תכנות וכדומה.

מפתח תוכן (Content Developer)[עריכת קוד מקור | עריכה]

מפתח תוכן הוא מונח כללי בו משתמשים כדי לתאר מאיירים, מפתח תוכן ויזואלי, ומפתחי המולטימדיה שעוסקים בפיתוח תוכן לתוכנות ולאתרי אינטרנט. המונח הוא נרחב למדי וכולל גם פיתוח תוכן שאינו גרפי בלבד.

מעצב אינטראקטיב (Interactive Designer)[עריכת קוד מקור | עריכה]

עבודתו של מעצב האינטראקטיב מתמקדת בעיקר בעיצוב תכנים לסביבת האינטרנט.

  • מעצב ממשק (Interface Designer) - מעצבי הממשקים הם מעצבי אינטראקטיב שמתמקדים בעיצוב ממשקי משתמש (GUI). הם מועסקים על ידי חברות מולטימדיה, תוכנה, וחברות Web development. משום שממשקים אלו לרוב אינם מורכבים מקבצי מחשב יחידים, יצירת ממשקי המשתמש יכולה לדרוש הבנה טכנית לצורך שילוב אלמנטים גרפיים עם קוד תוכנה. לעיתים מעצבי הממשקים מחזיקים במשרות מעצב וב בחברות השונות.
  • מעצב וב (Web Designer) - העבודות של מעצבי וב יוצגו לעיתים בפני אלפי אנשים ביום. מעצבי וב יוצרים את הדפים, את המבנה, ואת הגרפיקה של אתרי האינטרנט, וממלאים תפקיד מפתח בפיתוח אתרי אינטרנט. משימתם של מעצבי וב היא ליצור את המראה והתחושה (look and feel (אנ')) של האתרים באמצעות בחירת הסגנון ועיצוב גרפי, בשילוב תמונות ואלמנטים ויזואליים אחרים, והתאמתם לכל העמודים של אתר האינטרנט עצמו. מעצבי וב מעצבים ומפתחים את כלי הניווט באתר. מעצבי וב יכולים להחליט איזה תוכן יכלל בעמוד האינטרנט, איפה ימוקמו הדברים, ובאיזה אופן מתבצע הניווט באתר. תפקיד זה דורש יצירת גרפיקה ממוחשבת, עיצוב גרפי, וידע בטכנולוגיות מחשבים ואינטרנט.

בהתאם לגודל הפרויקט, עיצוב לאתרי אינטרנט יכול לעיתים לכלול אף שיתוף פעולה בין מהנדסי תוכנה למעצבים הגרפיים. לעיתים תפקיד זה יכול להיות פשוט למדי ולכלול רק רישום פשוט של מבנה האתר או בניית דף האינטרנט באמצעות תוכנת עריכת תמונות ועורך HTML והתמקדות בצד הוויזואלי בלבד, כשהתוכנה שמפעילה את האתר נכתבת בנפרד על ידי מתכנתים. במקרים אחרים, המעצבים הגרפיים נדרשים גם ליצור את העיצוב הגרפי של האתר וגם לכתוב את הקוד או חלקים ממנו, לרוב במשרות של מנהל אתר אינטרנט (Webmaster).

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מעצב גרפי בוויקישיתוף