מנחם לבני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

מנחם לבני (נולד ב-5 במרץ 1950) הוא חקלאי ויזם היי-טק פעיל בתחום ההתיישבות, נודע כאחד מראשי המחתרת היהודית. הורשע בעבירות של רצח, חברות ופעילות בארגון טרור וגרימת חבלה חמורה[1].

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד ב-5 במרץ 1950 בתל אביב, לרב אברהם יהושע העשיל ליברמן-ליבני, בן רבי חיים סגל-ליברמן מדאברא, חתן רבי אהרן הורוביץ מבייטש.

למד הנדסה בטכניון. ב-1980 נמנה עם מחדשי היישוב היהודי בחברון.

הוא הכיר את יהודה עציון בגרעין גוש אמונים שהתיישב באלון מורה בשנות השבעים. בשנת 1975 נעצרו השניים בהפגנה נגד ביקור הנרי קיסינג'ר בירושלים, במחאה על תהליך השלום בין ישראל למצרים[2].

לבני נחשב לאחד מראשי המחתרת היהודית[3] שפעלה בראשית שנות ה-80 של המאה ה-20 בתגובה לרצח 8 יהודים בחברון ופציעת נוספים. חברי המחתרת הורשעו ברצח שלושה סטודנטים פלסטינים בפיגוע במכללה האסלאמית בחברון ובפציעה קשה של שני ראשי ערים פלסטינים וחבלן של מג"ב (ההתנקשות בראשי הערים הפלסטינים). חלק ממטעני החבלה הורכבו על ידי לבני, ששירת כקצין מילואים בחיל ההנדסה[4].

על חלקו בפרשה נידון לבני למאסר עולם. אחרי שריצה כשש וחצי שנות מאסר שוחרר בעקבות חנינה מנשיא המדינה חיים הרצוג.

ב-1991 היה המנהל הראשון של החממה הטכנולוגית קריית ארבע.

באוקטובר 2001 ניסו פלסטינים להתנקש בחייו באמצעות מטען חבלה[4]. ביוני 2002 הניחו פלסטינים מטען חבלה בכרם שלו. מן המטען נפצעו שלושה תלמידי תיכון יהודים שעבדו במקום[5]. ב-8 ביוני 2003 ירה לעבר משאית פלסטינית שעוררה את חשדו. הוא הורשע בסעיפים של מעשה פזיזות ורשלנות באמצעות כלי ירייה שבחזקתו וחבלה במזיד ברכב ונגזר עליו עונש מאסר על תנאי[6]. הנהג הפלסטיני הגיש תביעה אזרחית נגד לבני בגין התקרית, בסיוע המוקד להגנת הפרט, ובפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט נקבע כי לבני יפצה את הנהג בסך 15,000 ש"ח[7].

לבני הוא תושב קריית ארבע. בשנים 2009–2012 היה מנכ"ל "עמותת מחדשי היישוב היהודי בחברון".

בבעלותו היה יקב בוטיק בשם "יקב לבני" כיום יקב "לה פורה בלאנש".

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]