מילה (עץ)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןמֵילָה
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: צינוראים
משפחה: זיתיים
סוג: מֵילָה
שם מדעי
Fraxinus
ליניאוס, 1753
התפשטות חיפושית המילה בצפון אמריקה
פירות מכונפים של המילה Fraxinus agnustifolia, שיש המשייכים אליה את המילה הסורית, Fraxinus syriaca, הגדלה בר בארץ

מֵילָה (שם מדעי: Fraxinus, באנגלית: Ash tree) היא סוג של עץ במשפחת הזיתיים (Oleaceae). מיניה של המילה מרובים, בין 45 ל-65 במספר, והם ברובם נשירים, אם כי ישנם מספר מינים סובטרופיים ירוקי עד. פירות המילה מכונפים. רבים ממיני המילה הם עצים גדולים מאוד היכולים להגיע בתנאי גידול טובים, הכוללים משקעים תכופים וקרקע פורייה, ביערות ממוזגים למשל, לגובה של למעלה מ-30 מטרים.

שימושים[עריכת קוד מקור | עריכה]

עץ המילה הוא עץ קשה ודחוס, קשיח, חזק מאוד אך אלסטי. הוא משמש באופן נרחב להכנת קשתות, ידיות כלים, מחבטי בייסבול ומחבטי הרלינג איכותיים ולמטרות אחרות הדורשות חוזק ועמידות רבים. בימינו נחשב עץ אחר, ההיקורי, כטוב במיוחד להכנת ידיות הדורשות עמידות גבוהה כגון ידיות של גרזני חטיבה וגרזני ביקוע, אך עד גילוי אמריקה הצפונית (מקום צמיחתו של ההיקורי) היה עץ המילה העץ המועדף לשימושים כאלה באירופה.

עץ המילה משמש פעמים רבות ליצירת הגוף של גיטרות חשמליות, ולעיתים תדירות פחות לגוף גיטרות אקוסטיות. הוא ידוע בגוון הצליל הבוהק והחד ובאיכותו המשתמרת לאורך זמן. עץ המילה גם משמש בהיקף רחב לפורניר ברהיטי משרד. עץ המילה, לרבות עץ הליבה, אינו עמיד במגע עם הקרקע ולכן אינו משמש למטרות חיצוניות.

חרשי עץ נהנים באופן כללי מעץ זה בשל תכונות הגימור המצוינות שלו. ניתן לעבדו בקלות במכונות והוא קל לשימוש עם מסמרים, ברגים ודבק. עץ המילה מצוין כשיש צורך בעץ קשה ועמיד, אך לא כבד מאוד. צבע עץ הליבה של המילה אינו שונה מצבע עץ השרף שלה.

עץ המילה הוא גם עץ בערה מצוין והוא גם משמש במידה מסוימת לעישון מזון. עץ מילה שזה עתה נכרת נחשב יחסית יבש. כלומר אחוזי המים בו נמוכים יחסית. לכן קיים הפתגם האנגלי: "Ash wood wet or ash wood dry, a King will warm his slippers by"; כלומר: עץ המילה יכול לשמש לבערה בעת צרה גם כשאין עץ יבש בסביבה.

איומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

חיפושית המילה (אנ') היא מין פולש של חיפושית שמוצאה בסין וב-2002 נדדה לצפון אמריקה. החיפושיות כרסמו את עצי המילה וכך קטלו עשרות מיליוני עצים במשך כ-15 שנים. עקב כך, ניסו אנטמולוגים רבים ליצור דרך להדביר את החיפושית כדי להגן על העצים. אחד מהפתרונות שנמצאו הוא הנחת מלכודת בדמות נקבת החיפושית, שמפתה את הזכרים לנחות עליה, ואז מחשמלת אותם למוות ב-4,000 וולט[1].

עץ המילה בארץ ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בארץ ישראל גדלה בר המילה הסורית, שיש הרואים בה מין נפרד ויש הרואים בה תת-מין של Fraxinus angustifolia. זהו עץ נשיר גדול, הגדל באזורים הים תיכוניים ובייחוד באזורים לחים כמו בקרבת נחלים. מין זה ומיני מילה אחרים נשתלים לנוי, כדוגמת המין הנפוץ ביישובים שונים בארץ, המילה ירוקת העד (Fraxinus uhdei), מין הגדל בהוואי.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מילה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נשיונל ג'יאוגרפיק, גיליון 221, עמוד 15