מחוז קילדייר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קילדייר (מחוז)
Contae Chill Dara
סמל מחוז קילדייר
סמל מחוז קילדייר
סמל מחוז קילדייר
מדינה אירלנדאירלנד אירלנד
פרובינציה לנסטרלנסטר לנסטר
רשות מחוקקת legislative body of Kildare County Council עריכת הנתון בוויקינתונים
בירת המחוז נאס
שטח 1,693 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 222,130 (2016)
קואורדינטות 53°10′N 6°45′W / 53.167°N 6.750°W / 53.167; -6.750
אזור זמן UTC+0
http://www.kildare.ie

לחצו כדי להקטין חזרה

מחוז דניגולמחוז ליטריםמחוז סלייגומחוז מאיומחוז גולווייגולוויימחוז רוסקומוןמחוז קאוואןמחוז לונגפורדמחוז מונאהןמחוז לאות'מחוז וסטמית'מחוז פינגלמחוז מית'מחוז דבליןדרום דבליןמחוז דן-לירי-רת'דאוןמחוז קליירמחוז לימריקמחוז אופאלימחוז קילדיירמחוז ויקלומחוז טיפררימחוז לישמחוז קרלומחוז וקספורדמחוז ווטרפורדקורקמחוז קילקנימחוז טיפררימחוז ווטרפורדמחוז לימריקמחוז קרימחוז קורקצפון אירלנדהממלכה המאוחדת
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מחוז קילדייראנגלית: County Kildare, באירית: Contae Chill Dara) הוא אחד ממחוזות אירלנד. המחוז שוכן בפרובינציית לנסטר והוא קרוי על שם היישוב קילדייר שנמצא בו למרות שבירת המחוז הוא היישוב נאס. אוכלוסיית המחוז מונה 210,312 תושבים על פי מפקד האוכלוסין לשנת 2011.

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחוז קילדייר גובל במחוזות קרלו, ליש, מית', אופאלי, דבלין וויקלו. קילדייר הוא מחוז פנימי ללא גישה לים, ושטחו רובו מישורי. במחוז עובריים שלושה נהרות עיקריים: בארו, ליפי ובוין. שטחו של המחוז 1,693 קמ"ר.

יישובים עיקריים במחוז[עריכת קוד מקור | עריכה]

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קילדייר הוכרז כמחוז בשנת 1297 וקיבל את גבולותיו הנוכחיים בשנת 1832. המחוז היה ביתם של משפחת פיצג'רלד. חלקים מהמחוז היו חלק מתחום המושב של הבריטים מסביב לדבלין.

בשנת 1856 באזור קורה הוקם מחנה צבאי גדול. עד מהרה סביב המחנה התייחשבו נשים עניות שמוכרות בשם "הגדרוניות מקורה". הן היו שם עד לסוף המאה ה-19. כיום באזור קיים מחנה צבאי גדול של הצבא האירי.

כלכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחוז מכיל את המטה האירופאי של מפעלי הייטק כמו אינטל וHP, אשר נחשבים למעסיקים הגדולים בתחום בכל אירלנד. כמו כן חברת התרופות פייזר מחזיקה את בסיס הייצור האירופאי שלה ביישוב ניובריג' במחוז.

המחוז מכיל חוות הרבעה לסוסי מרוצים ונחשב למרכז של תעשיית הסוסים האירית. המחוז הוא העשיר ביותר באירלנד (לא כולל דבלין) ושיעור האבטלה בו נמוך, בעיקר בזכות מפעלי ההייטק שבו.

דוברי אירית[עריכת קוד מקור | עריכה]

במחוז ישנם 4,491 דוברי אירית. 2,451 תלמידים רשומים בשבעה בתי ספר יסודיים ובית ספר תיכון אחד בהם שפת הלימוד היא אירית. על פי מפקד אוכלוסין בשנת 2006, 2,040 אנשים הגדירו עצמם דוברי אירית ביום-יום מחוץ למסגרת לימודית.

השכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביישוב מיינות' שבמחוז פועלות אוניברסיטה אפיפיורית סנט פטריק וסניף של האוניברסיטה הלאומית של אירלנד. ביישוב קלאן פועל בית ספר תיכון פרטי לבנים של המסדר היישועי. ביישוב ניובריג' פועלת פנימייה לבנים של המסדר הדומיניקני מאז שנת 1852.

אישים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אישים שנולדו בקילדייר:

מרוצי סוסים[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחוז ידוע ברחבי העולם במרוצי הסוסים שלו. במחוז שלושה מסלולי מרוצים ומספר חוות הרבעה לסוסים כולל חוות ההרבעה הלאומית של אירלנד ביישוב קילדייר.

ערים תאומות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שתי הערים הללו מהוות מרכז הרבעה של סוסי ת'ורוברד במדינה שלהן.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחוז קילדייר בוויקישיתוף