מורכבים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןמורכבים
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: אסטראים
משפחה: מורכבים
שם מדעי
Asteraceae
ברכטולד ופרסל, 1820

מורכבים (שם מדעי: Compositae, Asteraceae) יחד עם סחלביים היא אחת משתי משפחות צמחים בעלי פרחים הגדולה ביותר, והגדולה במשפחות הדו-פסיגיים. היא כוללת כ-1,900 סוגים וכ-32,000 מינים המתוארים בספרות.

חמנייה
ניסנית דו-קרנית, צמח ממשפחת המורכבים
הפרח Gazania Cultivars
Taraxacum officinale
Centaurea montana
Gerbera jamesonii

מאפיינים מורפולוגיים וכמוטקסונומיים:

הקרקפת עטופה מבחוץ בדור או מספר דורים של עלים או קשקשים, המכונים חפי מעטפת. התפרחת מורכבת מפרחים קטנים (מכאן שם המשפחה) המכונים פרחונים (florets), ומסווגים כפרחונים לשוניים (ray florets) או פרחונים צינוריים (disc florets). הפרחון הצינורי הוא בעל סימטריה מעגלית ומבנה מוארך; הפרחון הלשוני הוא אסימטרי, ומכיל עלה כותרת בודד גדול, המכוון רדיאלית ממרכז הקרקפת החוצה. קרקפות מסוימות מכילות רק פרחונים צינוריים או לשוניים, ואחרות מכילות במרכזן פרחונים צינוריים, ובהיקפן פרחונים לשוניים. פרחוני הקרקפת הם דו-מיניים, חד-מיניים או עקרים. הפרחונים יושבים על משטח משותף המכונה מצעית.

משפחת המורכבים היא משפחת הצמחים בעלת הייצוג הגדול ביותר בישראל - כ-310 מינים. רוב מינים אלו עשבוניים; מרבית הצמחים הקוצניים בישראל הם ממשפחה זו.

מונחים במורפולוגיה של המורכבים[עריכת קוד מקור | עריכה]

להבנת המורפולוגיה של מיני משפחת המורכבים מובאים כאן מונחים הנכונים לכל מיני המשפח. הפרח - הנראה לעין - אינו פרח, וכמו כל בני משפחת המורכבים, הוא אינו אלא תפרחת - מקבץ של פרחים רבים שיושבים (ללא עוקץ) על מצעית משותפת. מקבץ זה קרוי קרקפת. הקרקפת מרובת הפרחים עטופה בבסיסה בדור אחד או יותר בקשקשים או חפים היוצרים יחד מעטפת. שתי צורות לפרחים: צורה צינורית כלומר הכותרת מאוחה לצינור בעל 4 או 5 שיניים (לעיתים רחוקות 2 או 3  שיניים) וצורה לשונית, כלומר הכותרת מעין רצועה (לשון). יש קרקפות שכל פרחיהן  צינוריים או לשוניים, ויש כאלה שבהם הפרחים המרכזיים (הפנימיים) צינוריים וההיקפיים (החיצוניים) לשוניים. בכל הפרחים השחלה תחתית, האבקנים 5, הזירים מפורדים, המאבקים מאוחים על פי רוב לצינור, עמוד השחלה מסתיים בשתי צלקות. גביע הפרח חסר או על פי רוב מצויים במקומו בראש השחלה שערות, זיפים, או מוצים, או בצורת נזר או אוזנית. הפרי הוא זירעון שעיר או חלק על פי רוב בעל תוספת, למשל של שערות או זיפים מנוצים או פשוטים, כתר ועוד. התוספות המוכרות הן ציצית ומקור. הצלקת בקליפת הזרע במקום שהיה החיבור של הזרע למצעית מכונה טבורית (hilum).

סוגי בר נפוצים (רשימה חלקית)[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. אֶזְנָב מָצוּי (Urospermum picroides) - מין יחיד בסוגו בישראל. ראו ערך מורחב.
  2. זקן-תיש () - ראו ערך מורחב.
  3. מרור (Sonchus) - ראו ערך מורחב.
  4. ניסנית (Crepis) - ראו ערך מורחב.
  5. סביון (Senecio) - ראו ערך מורחב.

מינים בעלי ערך לאדם[עריכת קוד מקור | עריכה]

מספר מינים של מורכבים הם בעלי ערך לאדם. ברשימה זו מינים שבהם נעשה שימוש נרחב. במינים רבים אחרים נעשה שימוש מצומצם יותר, במיוחד באזורים הטרופיים, כמזון וכתרופות טבעוניות, שיעילותן ובטיחותן לא הוכחו מדעית.

שמנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מזון[עריכת קוד מקור | עריכה]

נוי[עריכת קוד מקור | עריכה]

צמחי מרפא[עריכת קוד מקור | עריכה]

תעשייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מורכבים בוויקישיתוף