ישיבת נר ישראל

ישיבת נר ישראל
Ner Israel Rabbinical College
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
ישיבה
תקופת הפעילות 1933–הווה (כ־91 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
תלמידים
400 (נכון ל־2010) עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מיקום 400 Mount Wilson Ln, Baltimore, MD, 21208 עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
קואורדינטות 39°23′18″N 76°45′17″W / 39.388333333333°N 76.754722222222°W / 39.388333333333; -76.754722222222
nirc.edu
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ישיבת נר ישראלאנגלית: Ner Israel Rabbinical College) היא ישיבה ליטאית ותיקה בארצות הברית. היא בולטת בכך שרבים מתלמידיה לומדים במקביל ללימודים בישיבה גם לתארים אקדמיים. נוסדה בשנת 1933 על ידי הרב יעקב יצחק רודרמן, וכיום (2010) עומד בראשה תלמידו הרב אהרון פלדמן.

בשנת ה'תש"ע למדו בה כ-400 בחורים, 200 אברכים וכן 250 נערים בישיבה תיכונית לצעירים. קמפוס הישיבה הוא ביישוב פייקסוויל שבמדינת מרילנד, מעט צפונית מערבית לגבולות העיר בולטימור.

תולדות הישיבה ורבניה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1933 ייסד הרב יעקב יצחק רודרמן, תלמידו של הסבא מסלבודקה, את הישיבה, ובראשית הדרך למדו בה 6 תלמידים. הישיבה נקראה על שם רבי ישראל מסלנט, מייסדה של תנועת המוסר ורבו של הסבא מסלבודקא.

המשגיח הראשון בישיבה היה רבי דוד קרונגלס, בוגר ישיבת מיר. הוא שימש בתפקיד עד לפטירתו בשנת 1973. רבי נפתלי ניוברגר, בוגר ישיבת מיר וגיסו של הרב רודרמן, היה נשיאה הראשון של הישיבה, משנת 1940 ועד לפטירתו בשנת 2005.

לאחר פטירת הרב רודרמן ב-1987 מונה הרב שמואל יעקב וינברג, שלימד בישיבה קרוב ל-50 שנה, לראשות הישיבה. הרב וינברג היה נשוי לחנה, בתו היחידה של הרב רודרמן. הוא כיהן בתפקיד עד לפטירתו, בשנת 1999. בשנתיים הבאות כיהן בתפקיד הרב יעקב משה קולפסקי, תלמידו של הרב שלמה היימן, עד פטירתו בשנת 2001.

כיום מכהן בראשות הישיבה רבי אהרון פלדמן, תלמידו של הרב רודרמן וחבר במועצת גדולי התורה של אגודת ישראל באמריקה. הרב ברל וייסבורד, חתנו של הרב וינברג, משמש משגיח רוחני בישיבה. הרב שעפטל ניוברגר, בנו של הנשיא הראשון, שימש נשיאה ומנהלה של הישיבה לאחר פטירת אביו. מנהלה של הישיבה לצעירים (או "מכינה"; באנגלית: High School) היה הרב יוסף טנדלר עד לפטירתו ב-2012, וכיום המנהל הוא הרב שמחה קוק[דרוש מקור].

מעמד רשמי[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישיבת נר ישראל מוכרת כקולג' רשמי במדינת מרילנד, ויש לה הסכמים עם קולג'ים נוספים כדוגמת אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, אוניברסיטת טאוסון, הקולג' הקהילתי של בולטימור, לאיולה קולג' ואוניברסיטת בולטימור, למתן קורסי קדם-בגרות בתחומים מגוונים בשעות הערב. ההסכם גם מאפשר לתלמידים לקבל קרדיט אקדמי על לימודיהם התורניים. הלימודים הכלליים מוגבלים על ידי הישיבה והאחראי המיוחד לכך ולא ניתנת אפשרות ללימודי חול קודם השלמת 6 חודשים של לימודיים תורניים בלבד.

תוכנית הלימודים[עריכת קוד מקור | עריכה]

בישיבה מחזור לימודים של 8 שנים. היא מעניקה תואר ראשון (BTL) לאחר ארבע שנים, תואר שני לאחר שנתיים נוספות, ותואר דוקטור לבוגרי עשר שנות לימודים אשר כתבו עבודת דוקטור בתלמוד. הישיבה גם מעניקה סמיכה.

מכון ההוראה של ישיבת נר ישראל מכשיר מורים ורבנים לקהילות יהודיות ומאושר על ידי ארגון הגג של החינוך היהודי "תורה ומסורה". רבים מבוגריה מכהנים במשרות רבנות והוראה בעולם.

התלמידים בישיבה[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלקם הגדול של התלמידים מגיעים לישיבה מבולטימור וסביבתה ומאזור ניו יורק. אחרים מגיעים מאזורים נוספים בארצות הברית וכן מארצות נוספות באמריקה ובאירופה ומישראל. בישיבה קבוצה תלמידים יהודים מאיראן אשר משפחותיהם היגרו לארצות הברית בעזרתו של הרב נפתלי ניוברגר.

במסגרת פרויקט "סיד" (Seed) יוצאות קבוצות של 6-4 בחורים לקהילות יהודיות קטנות בארצות הברית כדי לחזקן. הם לומדים בבוקר עם בני הקהילה, עושים פעילויות בשעות הצהרים ולומדים שוב בקבוצות קטנות עם בני הקהילה בשעות הערב.

סניפים נוספים של הישיבה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1959 פתח הרב שלום גולד סניף של הישיבה בטורונטו, קנדה. כיום מתפקדת ישיבה זו באופן עצמאי.

בשנים האחרונות שולחת ישיבת נר ישראל בוגרים נשואים להקים כוללים ברחבי ארצות הברית. מוסדות אלה שומרים על קשר עם רבני הישיבה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ישיבת נר ישראל בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]