טיפאני ושות'

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המונח "טיפאני" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו טיפאני (פירושונים).
טיפאני ושות'
Tiffany & Co.
נתונים כלליים
בורסה הבורסה לניירות ערך בניו יורק (TIF) עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים צ'ארלס לואיס טיפאני, ג'ון ב. יאנג עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1837–הווה (כ־187 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת אם LVMH עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום המטה ניו יורק עריכת הנתון בוויקינתונים
ענפי תעשייה קמעונאות, תכשיט, תעשיית התכשיטים, עיצוב תכשיטים עריכת הנתון בוויקינתונים
מוצרים עיקריים תכשיט עריכת הנתון בוויקינתונים
עובדים 10,600 (נכון ל־2014) עריכת הנתון בוויקינתונים
 
www.tiffany.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
חנות טיפאני באטלנטה שבארצות הברית

טיפאני ושות'אנגלית:‏ .Tiffany & Co), נודעת גם בשם Tiffany's, היא חברה אמריקאית לתכשיטנות, יצירות כסף, יהלומים וגמולוגיה (תורת אבני החן). החברה הוקמה בניו יורק בשנת 1837 על ידי טד יאנג וצ'ארלס לואיס טיפאני, אביו של אמן הויטראז' הנודע לואיס קומפורט טיפאני. בתחילה נפתחה חנות אחת בדרום מנהטן, בהמשך נפתחו חנויות רבות ברחבי ארצות הברית והעולם. בשנת 1940 נפתחה חנות הדגל של התאגיד בצומת השדרה החמישית ורחוב 57. בחנות זו צולמו סצנות מהסרטים ארוחת בוקר בטיפאני ואין כמו אלבמה. ב 2021 נרכשה החברה על ידי תאגיד מוצרי היוקרה LVMH בעבור 16 מיליארד דולר.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החנות נוסדה ככל-בו לכלי כתיבה מהודרים, נייר ומוצרי יוקרה אחרים ונקראה בראשיתה Tiffany, Young and Ellis. החנות שכנה בדרום מנהטן, בברודוויי 259.[1] בשנת 1853 קוצר השם לטיפאני ושות'.

בשנת 1845 התפרסם הקטלוג הראשון של החנות, הקרוי "הספר הכחול" ומופיע עד ימינו. בשנת 1862 סיפקה טיפאני ציוד לצבא האיחוד כגון חרבות ודגלים. ביריד העולמי בפריז בשנת 1867 הציגה טיפאני יצירות כסף והייתה לחברה האמריקאית הראשונה שזכתה בציון לשבח.

צלב טיפאני

ב-1919 עיצבו מעצבי החברה את "צלב טיפאני", גרסה של מדליית הכבוד שהוענקה ללוחמים שהצטיינו בקרב בשירות הצי האמריקני. בשנת 1942 עוצבה מדליה לציון לשבח בשירות לא-קרבי,[2] אך היא נזנחה כבר באוגוסט אותה שנה.

בשנת 1967 נבחרה החברה על ידי הגברת הראשונה של ארצות הברית, ליידי בירד ג'ונסון, לעצב מערכת כלי חרסינה לאירוח רשמי בבית הלבן.

בשנת 1980 החלה פאלומה פיקאסו לעצב תכשיטים עבור טיפאני ושות' בניו יורק. [3]

חנויות טיפאני נפרסו ברחבי ארצות הברית (נכון לדוח השנתי של 2007 היו 64 חנויות טיפאני ברחבי ארצות הברית) והעולם. בין היתר מצויות חנויות טיפאני בלונדון (כולל חנות מפוארת בטרמינל 5 של נמל התעופה לונדון הית'רו), וינה, בריסל, קנדה, סין, יפן, הונג קונג, קואלה לומפור, אוסטרליה (סידני, מלבורן, בריסביין ופרת'), סן פאולו, בוגוטה ועוד.

ב-2008 חברו טיפאני וחברת התקשורת הסלולרית היפנית "SoftBank" לייצור עשרה מכשירי טלפון סלולריים משובצים ב-400 יהלומים. בתו של דונלד טראמפ, טיפאני טראמפ נקראה על שם החברה הזאת.

ב-18 בינואר 2019 הוציאה הזמרת האמריקאית אריאנה גרנדה שיר בשם Rings 7 (אנ') המספר על ארוחת בוקר משותפת עם חבריה הקרובים בטיפאני ומתאר את חוויית הקניה של שבע טבעות האירוסין שקנתה לכל אחד מהם.

יהלום טיפאני[עריכת קוד מקור | עריכה]

התכשיט "ציפור על סלע" בו משובץ יהלום טיפאני

יהלום טיפאני הוא אחד היהלומים הצהובים הגדולים בעולם (משקלו 128.54 קרט, 25.71 גרם). היהלום מוצג בדרך קבע בחנות הדגל של טיפאני בשדרה החמישית בניו יורק.

היהלום התגלה במכרה קימברלי שבדרום אפריקה בשנת 1878 ומשקלו הגולמי היה כ-58 גרם. הוא נחקר במשך למעלה משנה על ידי הגמולוג הראשי של טיפאני ולוטש ל-90 פאות.

היהלום שובץ במספר תכשיטים ופרטי אומנות לאורך השנים: השחקנית אודרי הפבורן ענדה ענק שבו שובץ היהלום בצילומים לקידום הסרט "ארוחת בוקר בטיפאני", ב-1995 הוא שובץ בפריט "ציפור על סלע" שהוצג בתערוכה בפריז, וב-2012 שובץ היהלום מחדש בענק יהלומים לכבוד חגיגות 175 שנה להקמת טיפאני.[4]

כחול טיפאני[עריכת קוד מקור | עריכה]

כחול טיפאני
שלשת הקסא #0ABAB5
ייצוג RGB R=10, G=186, B=181
ייצוג HSV H=178, S=95, V=73
ייצוג CMYK C=74, M=5, Y=38, K=0
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טיפאני משתמשת בפרסומיה ואריזותיה בצבע כחול ייחודי, שנרשם כסימן רשום. קידוד הצבע ב-RGB: ‏(10, 186, 181), ובשלשת הקסא: #0ABAB5. הצבע הוא מספר 1837 בקטלוג הצבעים של פנטון, מספר המצביע על שנת ייסודה של טיפאני. כיוון שהצבע הוא סימן רשום, הוא אינו זמין במדפסות ובקטלוגים של צבעים לשימוש ציבורי. טיפאני מייצרת לק לציפורניים בצבע זה, בשם "For Audrey", לכבודה של השחקנית אודרי הפבורן שכיכבה בסרט "ארוחת בוקר בטיפאני".

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טיפאני ושות' בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]