חשיארש הראשון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חשיארש הראשון
𐎧𐏁𐎹𐎠𐎼𐏁𐎠
חשיארש הראשון מלך פרס
חשיארש הראשון מלך פרס
חשיארש הראשון מלך פרס
לידה 518 לפנה"ס
הממלכה האחמנית
נרצח אוגוסט 465 לפנה"ס (בגיל 53 בערך)
הממלכה האחמנית
מדינה הממלכה האחמנית
מקום קבורה איראן עריכת הנתון בוויקינתונים
בת זוג אמסטריס
שושלת הממלכה האחמנית
תואר מלך
אב דריווש הראשון
אם אטוסה, בתו של כורש הגדול
צאצאים Darios
Rhodogune
Amytis
ארתחששתא הראשון
Histaspes
Artarius עריכת הנתון בוויקינתונים
יורש העצר ארתחששתא הראשון
מלך הממלכה האחמנית
485 לפנה"ס465 לפנה"ס
(כ־20 שנה)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

חְשְיָארְשָׁ הראשון (מבוטא "חְשַׁיָארְשָׁה")[1] מוכר גם בצורה היוונית של שמו - קסרקסס (Ξέρξης, Xerxes), היה מלך פרס האחמנית בשנים 485465 לפנה"ס.

על פי סברה רווחת, חשיארש מזוהה כמלך אחשוורוש ממגילת אסתר. אחת הראיות לכך היא כתיבת השם (ולא קריאתו) "אחשוורוש" בסוף מגילת אסתר: "וַיָּשֶׂם הַמֶּלֶךְ אחשרש מַס עַל הָאָרֶץ וְאִיֵּי הַיָּם".[2]

בזמנו של חשיארש הגיעה הממלכה לשיא גודלה, וכללה את אסיה הקטנה, כל המזרח התיכון, פרס, באקטריה, סוגדיאנה (אנ'), פארתיה, חלקים מהודו וחלקים מתראקיה. גם נתון זה תומך בזיהויו כאחשוורוש המקראי לאור התיאור מתחילת מגילת אסתר:

”וַיְהִי בִּימֵי אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ הוּא אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ הַמֹּלֵךְ מֵהֹדּוּ וְעַד כּוּשׁ שֶׁבַע וְעֶשְׂרִים וּמֵאָה מְדִינָה.[3]

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

חשיארש היה בנם של דריווש הראשון ושל אטוסה, בתו של כורש הגדול. אף על פי שלא היה הבכור בין בני דריווש, התמנה ליורש העצר, כנראה משום שהיה הראשון שנולד לאחר עלייתו לשלטון של דריווש, או הראשון שנולד מאשתו אטוסה.

פועלו הראשון כמלך היה דיכוי מרד שפרץ במצרים, ולהכפיף את מצרים לשלטון נוקשה ומחמיר יותר, בניגוד למדיניות הסובלנית יחסית שהנהיגו קודמיו. מדיניותו הנוקשה יותר התבטאה גם ביחסו לבבל, שפגע במידת העצמאות שלה. הוא הרס את מקדש אסגילה וניתץ את פסל מרדוך, האל־הפטרון של העיר ששכן במקדש, דבר שהוביל למספר התמרדויות שגם הן דוכאו ביד קשה.

האירוע המרכזי בחייו היה היציאה למלחמה כנגד יוון, שבאה כתגובה למרד האיוני ולהפסד בקרב מרתון, שהתרחשו בימיו של אביו.

ההיערכות למסע המלחמה החלה בשנת 483 לפנה"ס. לצורך העניין גויס אחד הצבאות הגדולים ביותר שידע העולם עד אז - לפי דיווחים מסוימים, הגיע גודלו עד לשני מיליון חיילים, אם כי על פי הערכות סבירות יותר, מספרם נע בין 200 ל-400 אלף. גודל הצי היה בין 400 לאלף אוניות. למרות ההכנות הקפדניות, המלחמה הייתה מפלה קשה לפרסים: ביבשה, הם אמנם ניצחו תחילה בקרב תרמופילאי, שנערך ב-12 בספטמבר – 19 בספטמבר 480 לפנה"ס, אבל ספגו בו אבדות קשות ביותר, הרבה מעבר למצופה (כוחות הברית היוונית בפיקודו של לאונידס מלך ספרטה הרגו כ-20,000 מתוך 200,000 חיילים פרסים, אף על פי שבתרבות המודרנית מתואר שבקרב לקחו חלק רק 300 ספרטנים, למעשה השתתפו בו 7,000 חיילים מהברית היוונית, ביניהם ה-300). בזירה הימית, הפרסים נוצחו על ידי האתונאים בקרב סלמיס. הפרסים ניגפו סופית לאחר תבוסתם בקרב פלטאיה ובקרב מיקאלה (479 לפנה"ס).

לאחר תבוסתו שב חשיארש לפרס. המקורות היווניים מתארים אותו כמתמסר לאחר מכן לחיי הוללות ותאוות (בדומה לאופן שבו מתואר אחשוורוש במגילת אסתר). עם זאת, מדובר במקורות שנכתבו מנקודת מבט עוינת שביקשה להמעיט מערכו, ועל כן כנראה מגזימים בתיאוריהם.

חשיארש מצא את מותו כשארטבון (אנ'), אחד מווזיריו, התנקש בו במיטתו. לאחר מותו עלה לשלטון בנו, ארתחששתא הראשון, אשר יש הסבורים שדווקא הוא היה אחשוורוש.

במחוז המדאן נמצאה כתובת גנג'נאמה, שנכתבה על ידי חשיארש, ובה מתוארים הגנאלוגיה ומעשי המלך.

חשיארש באמנות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חשיארש הראשון בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ הגיית שמו בפרסית עתיקה: x-š-y-a-r-š-a.
  2. ^ מגילת אסתר, פרק י', פסוק א'
  3. ^ מגילת אסתר, פרק א', פסוק א'.


הקודם:
דריווש הראשון
השושלת האחמנית הבא:
ארתחששתא הראשון