זרוע מגן-קנטאור

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מבנה גלקסיית שביל החלב, זרוע מגן-קנטאור מסומנת בירוק. מערכת השמש מסומנת בנקודה הצהובה וניתן לראות את מיקומה ביחס לזרוע מגן-קנטאור במרכז הקואורדינטות

זרוע מגן-קנטאור (באנגלית: Scutum–Centaurus Arm), הידועה גם בתור זרוע מגן קרוקס, היא אחת משתי הזרועות הספירליות המרכזיות של גלקסיית שביל החלב (ביחד עם זרוע פרסאוס) וידועה בתור הזרוע הרחוקה והחיצונית ביותר ממרכז הספירלה של שביל החלב. זרוע מגן-קנטאור היא זרוע ארוכה, ספירלית, זרם של כוכבים, גז, אבק שמסתלסלת כלפי חוץ מסוף הגלקסיה למרכזה.

מיקומה של זרוע מגן-קנטאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

הזרוע ממוקמת בין זרוע קשת הקטנה ובין זרוע פרסאוס הגדולה, היא מתחילה ליד הליבה כמו זרוע המגן, ואז בהדרגה הופכת לזרוע קנטאור.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

משנות ה-50 העריכו שיש 4 זרועות ספירליות שאחת מהן היא זרוע מגן קנטאור אבל העדויות לכך אף פעם לא היו אמינות מספיק.

בחודש ינואר 2014, נמצאו עדויות לארבע זרועות ספירליות על ידי מחקר בן 12 שנים על התפלגות וחיי תוחלת החיים של כוכבים מסיביים ועל ידי מחקר על התפלגות מצרפים ואשכולות פתוחים, בזכות עדויות אלו גילו את זרוע מגן קנטאור בשנת 2014.

עננים בזרוע[עריכת קוד מקור | עריכה]

זרועות ספירליות מכילות ענני גז גדולים המולידים כוכבים חדשים. אסטרונומים בסין האזינו לאותות רדיו מן הגז הזה, הם גילו 48 עננים חדשים בחלק החיצוני של הגלקסיה שעמדו בשורה עם 24 עננים ידועים. העננים מתארים קטע לא ידוע של זרוע ספירלית. קטע זה משתרע על פני 30,000 שנות אור והאסטרונומים מעידים על כך שהקטע עשוי להיות חלק מזרוע ארוכה הנקראת "Scutum-Centaurus", לאחר שתי מערכות כוכבים שהוא עובר, הזרוע מתחילה קרוב יותר למרכז הגלקסיה מאשר לנו.

הזרוע מכדור הארץ[עריכת קוד מקור | עריכה]

את קבוצת הכוכבים קנטאורוס קשה לראות מארצות הברית, אך את המגן אפשר לראות. כאשר הלילה יורד, הוא נמצא בצד השמאלי העליון של שביל החלב בצורת קשת. תחת שמים כהים, אפשר לראות כי הוא עטוף בצעיף המעורפל של שביל החלב.

קבוצת הכוכבים קנטאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

קבוצת הכוכבים הנקראת קנטאור (Centaurus) היא קבוצת כוכבים דרומית, מהגדולות שבקבוצות כוכבים והיא כוללת את הכוכב הקרוב ביותר למערכת השמש. קבוצת הכוכבים קנטאור היא חלק מזרוע מגן-קנטאור.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי החלל. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.