הצי החמישי של ארצות הברית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הצי החמישי של ארצות הברית
United States Fifth Fleet
פרטים
מדינה ארצות הברית
שיוך צי ארצות הברית
סוג צי מלחמתי
בסיס האם בחריין
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1947
1995 (הקמה מחדש) – הווה (כ־77 שנים)
מלחמות מלחמת העולם השנייה עריכת הנתון בוויקינתונים
פיקוד
יחידת אם פיקוד מרכז של ארצות הברית
דרגת המפקד תת-אדמירל
מפקד נוכחי בראד קופר
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ספינות הצי החמישי לצד ספינות הצי המלכותי הבריטי והצי המלכותי האוסטרלי
תחומי האחריות של ציי חיל הים האמריקאי

הצי החמישי הוא יחידה מבצעית של צי ארצות הברית ומהווה את הכוח הימי העיקרי בפיקוד מרכז של ארצות הברית. הצי מחזיק באזור המפרץ הפרסי כוח גלוי המהווה גורם הרתעה.

הצי החמישי הוקם ב-26 באפריל 1944, ופורק לאחר המלחמה. בעידן מלחמת המפרץ הראשונה, נערכו באזור המפרץ הפרסי סיורים של ספינות מהחוף המזרחי והחוף המערבי של ארצות הברית, ולא היה צי מוגדר לשם כך. ביולי 1995, רצף האירועים באזור העלה את הצורך בצי נוסף. לאחר תרדמת של 48 שנים, הצי החמישי של ארצות הברית הופעל מחדש וכיום הוא משייט במפרץ הפרסי, בים סוף ובים הערבי. מפקדות הצי ממוקמות במנאמה, בחריין.

בשנים הראשונות של קיומו, כוחו של הצי התבטא בנושאות מטוסים, חיל יבשה לוחם, צוללות, ספינות סיור ימי, מטוסים שהיו מבצעים גיחות לשטח האויב וספינות תחזוקה ולוגיסטיקה. בעקבות המלחמה בטרור, שונתה האסטרטגיה של צבא ארצות הברית. הפריסה הרגילה מתקופת המלחמה הקרה היא חלק מן העבר. עקב כך, המדיניות של אחזקת מספר ספינות בחלקים שונים של העולם תמה גם היא.

בתחילת שנת 2003 כוחו של הצי החמישי היה בשיאו, כשהרכבו היה חמש נושאות מטוסים, שש ספינות מלחמה ואניות הליווי והאספקה שלהן, ומעל ל-30 ספינות של הצי המלכותי הבריטי שהיו תחת פיקודו.

עם נפילת בגדאד באפריל 2003, חלק גדול מן הכוח הוצא מן האזור.

באוגוסט 2021 התקיים לראשונה תרגיל משותף לצי החמישי ולחיל הים הישראלי, בעקבות העברת ישראל מאחריות פיקוד אירופה לאחריות פיקוד מרכז של ארצות הברית.[1]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]