הסגר (בריאות)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דגל הקרנטינה המונף על כלי שיט שנמצאים בקרנטינה; בדגלי הקוד הבינלאומי מסמל את האות L

הֶסְגֵּר או קָרָנְטִינָהאיטלקית: Quarantena) הוא סוג של בידוד רפואי מוחלט בין אדם, קבוצה או תושבי אזור גאוגרפי מסוים לבין שאר האוכלוסייה. ההסגר מוגבל בזמן והוא חל רק על פרטים או קבוצות שזוהו כנשאים פוטנציאליים של זיהום המהווה סכנה לציבור.

אטימולוגיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המונח "קרנטינה" נגזר מהמילה האיטלקית "קוורנטה", שפירושה "ארבעים" – ארבעים ימי ההסגר שהוטלו בעבר על כלי שיט שהגיעו לחופי איטליה ממקומות שבהם היו מגפות. ארבעים הימים נספרו מהעת בה הפסיקו אנשים להידבק במחלה על כלי השיט. אורכה של התקופה נגזר מאורך תקופת הדגירה של המגפות הנוראות שהגיעו לאירופהכולרה, דבר, אבעבועות שחורות ועוד. בתום ארבעים הימים היה עולה על כלי השיט רופא ובודק אם יש חולים, ואם לא היו, ניתן אישור למלחים לבוא בקשר עם תושבי המקום.

למשל, במגפת הכולרה הראשונה והשניה[1][2] הוטלו הסגרים. במגפת הקורונה הוטל הסגר על העיר ווהאן שבסין. עם התפשטות הנגיף בעולם הוטל הסגר במקומות נוספים והוחמרו ההגבלות על תנועה חופשית, בייחוד במוקדי ההידבקות הפעילים ביותר. מאות אלפי ישראלים נשלחו לבידוד בית ל-14 ימים, כדי לוודא שלא חלו.

סוגי הסגר[עריכת קוד מקור | עריכה]

נוסף על סגר ימי, יש גם הסגר על היבשה, מתחם המוקצה לבידוד מי שמקרוב באו, עד שיובהר שאינם חולים. לעיתים המתחמים האלה סגורים ושמורים. לעיתים מקומות ששימשו כקרנטינות נשארים עם השם גם לאחר שההסגר כבר בוטל, לכן יש במקומות שונים שכונות הנושאות את השם "קרנטינה".

יש גם הסגר לבעלי חיים, מאותן סיבות ולאותה תכלית.

הסגר אינו מהווה מענה מלא, שכן יש מחלות כגון צרעת שתקופת הדגירה שלהן ארוכה ואף משתנה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הסגר בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נדב איל, אלכסנדר פושקין, בימי הסגר הכולרה. 1830., באתר Twitter
  2. ^ Schocken Institute מכון שוקן, שלונסקי פושקין והמגפה, באתר פייסבוק, ‏5 באפריל 2020