המלחמה האנגלו-אפגנית השלישית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המלחמה האנגלו-אפגנית השלישית
د افغان-انگرېز درېمه جگړه
מטוס סוג O של חיל האוויר המלכותי.
מטוס סוג O של חיל האוויר המלכותי.
מטוס סוג O של חיל האוויר המלכותי.
מלחמה: בין המלחמות
תאריכי הסכסוך 6 במאי 19198 באוגוסט 1919 (13 שבועות ו־4 ימים)
קרב לפני המלחמה האנגלו-אפגנית השנייה
מקום אפגניסטן, ח'ייבר פח'טונח'ווה
תוצאה

חוזה רוואלפינדי

  • עצמאות אפגניסטן
  • שוויון צבאי
  • קו דוראן הופך גבול רשמי
הצדדים הלוחמים

בריטניהבריטניה האימפריה הבריטית

מנהיגים
בריטניהבריטניה ג'ורג' החמישי, מלך הממלכה המאוחדת  אמאנואלה ח'אן 

המלחמה האנגלו-אפגנית השלישית התרחשה בשנת 1919 עם סיומה של מלחמת העולם הראשונה בין הראג' הבריטי (מושבה של האימפריה הבריטית) לבין אמירות אפגניסטן. המלחמה, שנגמרה בניצחון אפגני השילה כל השפעה בריטית באפגניסטן, אך המדינה החדשה לא שמרה על יציבות מתמשכת ובשנת 1928 פרצה בה מלחמת אזרחים.

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך מלחמת העולם הראשונה, רוב האוכלוסייה הפשטונית באפגניסטן קראה לתמיכה באימפריה העות'מאנית כמשמע לקול הח'ליפה מהמט החמישי לג'יהאד נגד האימפריה הבריטית אשר שלטה בהם דרך יחידת המנהל של הראג' הבריטי. האמיר האפגני באותה העת, חביבאללה חאן היה רב השפעה, שלט על המצב המדיני ודאג לייצוב הדרישה האזרחית בעודו נשאר נייטרלי מחוץ למלחמה.

באותה העת שלטה בריטניה על אפגניסטן במצב של מדינת חסות לפיה הייתה אפגניסטן למעשה בובה מדינית שנוצרה לאחר המלחמה האנגלו-אפגנית השנייה על ידי הבריטים, כדי לעצור את השפעתה הגוברת של האימפריה הרוסית במרכז אסיה במסגרת המשחק הגדול.

עם סיום המלחמה, ב-20 בפברואר 1919, רצח פוליטי שבוצע בידי ג'יהאדיסטים אנטי-בריטים סיים את שלטונו של חביבאללה ובנו, אמאנואלה ח'אן ירש את אמירות אפגניסטן.

מלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם הכתרתו של אמאנואלה ח'אן לאמיר אפגניסטן הוא הכריז על עצמאות אפגניסטן המלאה. במאי החלה פלישה בריטית לעבר אפגניסטן מה שהחל את המלחמה השלישית בין המדינות. במהלך המלחמה שני הצדדים הוכיחו אי יכולת מתמשכת. צבא הודו הבריטית היה מותש עקב מלחמת העולם הראשונה והצבא האפגני היה כמעט חסר ערך נגד הנשקים המודרניים של אויבו, על כן האפגנים החלו להשתמש במלחמת גרילה.

עם שוויון כוחות צבאי שני הצדדים הגיעו להסכם שלום שנחתם בעיר רוואלפינדי (על יד אסלאמאבאד) באוגוסט. במהלך הסדרי המלחמה טענו האפגנים לעצמאותם מהבריטים כיוון שידם הייתה על העליונה; הם הכריזו עצמאות, היו דה פקטו עצמאיים וחסמו פלישה בריטית. הבריטים ויתרו לבסוף על שלטונם באזור ומבחינה רשמית הכירו באמירות אפגניסטן כמדינה עצמאית עם סוף המלחמה.

המדינה האפגנית החדשה אשר הייתה המדינה הראשונה להכיר בממשלה הבולשביקית כממשלתה האמיתית של רוסיה עוד במהלך מלחמת האזרחים ברוסיה, נפלה במהרה לאי-יציבות אזרחית עקב מדיניות פנים. בניסיון להביא לרפורמה מדינית ולכדי מודרניזציה שתבוצע בידי אנענואלה חאן בשנת 1928 החלה מלחמת האזרחים האפגנית והמדינה נפלה לאי שקט וסכסוך פנימי ארוך עם אירועים כמלחמת אפגניסטן.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]