המכללות הצבאיות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
המכללות הצבאיות
פרטים
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך צבא ההגנה לישראל
בסיס האם מחנה דיין
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1991–הווה (כ־33 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
פיקוד
יחידות בת
דרגת המפקד אלוף  אלוף
מפקד נוכחי נמרוד אלוני
מפקדים רשימה מלאה

המכללות הצבאיות הן מספר מוסדות הדרכה לקצינים בדרגות שונות בצה"ל. היחידה ממוקמת ב"מחנה דיין" אשר בגלילות. מפקד המכללות הנוכחי הוא האלוף נמרוד אלוני.

המכללות השונות מובילות מגוון הכשרות, ביניהן קורס תת-אלופים, המכשיר את סגלי הפיקוד האופרטיביים של מערכות הביטחון בתכנון ועיצוב מערכות אסטרטגיות. כמו כן, כוללת היחידה את המכללה לביטחון לאומי, בה מוכשר הסגל הבכיר בצה"ל, מערכות הביטחון והממשל לתפקידי פיקוד וניהול בכירים.

במכללות מוסמכים גם סגלי הפיקוד של צה"ל במגוון הדרגות. במסגרת קורס פו"ם כללי על שם יגאל אלון, מוכשרים המפקדים וקציני המטה מהיחידות המבצעיות לתפקידים בדרג בכיר. פו"ם אפק, הוא הכשרת קציני המטה של צה"ל לתפקידים בדרג סא"ל.

בנוסף, מוכשרת במכללות הצבאיות הקצונה הצעירה של זרוע היבשה לפיקוד ברמה הטקטית, במסגרת המכללה לפיקוד טקטי. לצידה, פועל בית הספר לפיקוד לנגדים, שאמון על כשירותה של אוכלוסיית הנגדים בקבע מובהק ובקבע בכיר לתפקידי פיקוד ומטה בצה"ל.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1991, הוקמה יחידת המכללות הצבאיות תוך איחוד המכללה הבין-זרועית לפיקוד ולמטה יחד עם המכללה לביטחון לאומי, בשנת 2016 הועברה גם המכללה לפיקוד טקטי תחת המכללות הצבאיות, בשנת 2017 הוקם ביחידת המכללות הצבאיות בית הספר לפיקוד לנגדים.

בימינו מוכשרים בהן כלל דרגי הפיקוד הבכיר של צה"ל בתחומי צבא וביטחון, תוך שילוב של לימודים אקדמיים.

ייעוד ותפקידים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. להוות את הנדבך העיקרי ברצף הכשרת הקצונה.
  2. ללמד בסביבה צבאית-אקדמית.
  3. להתייצב בחזית הידע והלמידה.
  4. לסייע בעיצוב דמות הקצין בצה"ל.
  5. למקם את החניך במרכז.
  6. לתרום לצה"ל, בנוסף לייעודה כמוסד הכשרה.

פירוט המכללות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המכללות הכלולות ביחידת המכללות הצבאיות הן:

מפקדי המכללות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם תקופת כהונה הערות
יוסי בן-חנן 1994-1990
יצחק בריק 1998-1994
יעקב עמידרור 2002-1998
עמוס ידלין 2004-2002 לימים ראש אמ"ן
אייל בן ראובן 2006-2004
גרשון הכהן 2011-2006
יוסי בידץ 2015-2011
תמיר היימן 2018-2015 לימים ראש אמ"ן
אמיר ברעם 2019-2018 לימים סגן הרמטכ"ל
איתי וירוב 2023-2019
נמרוד אלוני יולי 2023-

בסיס המכללות הצבאיות העתידי[עריכת קוד מקור | עריכה]

הדמיה של המכללות הצבאיות, בסמוך לכפר השוודי בעין כרם
פרק זה עוסק במיזם עתידי
ייתכן שנכללים בפרק פרטים שהם בגדר הערכה, או כאלה שעשויים להשתנות עם התקדמות המיזם.
פרק זה עוסק במיזם עתידי
ייתכן שנכללים בפרק פרטים שהם בגדר הערכה, או כאלה שעשויים להשתנות עם התקדמות המיזם.

בשנת 2002 יזם ראש הממשלה אריאל שרון את התוכנית להעתקת המכללות הצבאיות ממחנה גלילות למתחם חלופי בירושלים, במסגרת המאמץ לחיזוק ירושלים. ונבדקו חלופות שונות למיקומם: מתחם גבעת התחמושת, קריית הלאום ומתחם האוניברסיטה העברית בגבעת רם[1].

בעקבות החלטת הממשלה מאפריל 2011 (החלטה 3161), בסיס המכללות הצבאיות המיועד למכללה לפיקוד ומטה, למכללה לביטחון לאומי ולאקדמיה הצבאית, היה צפוי להיבנות בהר הצופים בירושלים על פני שטח של כ-32 אלף מ"ר, ועתידים לשרת בו מעל ל-1400 קצינים וחיילים. הבסיס היה מתוכנן להיות ממוקם בקרבת האוניברסיטה העברית, בין המורדות הדרומיים של הר הצופים לגן הלאומי עמק צורים, המיקום היה בעייתי, שכן הוא שוכן על שטחים שמעבר לקו הירוק. ארצות הברית ומדינות מערביות אחרות התנגדו לבנייה במקום זה. ב-2 ביולי 2012 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז ירושלים את התוכנית[2]. אף על פי שהתוכנית קיבלה את כל האישורים היא הוקפאה בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו[3].

בינואר 2015 החליטה ממשלת ישראל להעביר את המיקום המתוכנן למכללות למערב ירושלים במקום למזרחה (החלטה 2392).[4] ביולי 2017 הודיע אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון כי הזוכה בתחרות האדריכלים לתכנון בסיס המכללות העתידי הוא משרד "אליקים אדריכלים", בבעלות האחים צדיק ואלי אליקים. הבסיס המתוכנן ייבנה על שטח מיוער בתוך יער ירושלים, מעל שכונת עין כרם בירושלים, על רכס המתנשא מעל השכונה שממוקמת בעמק, בשוליים הדרום מערביים של העיר. סך כל השטח המיועד למכללה הוא 50 דונם[5]. באוגוסט 2018 אישרה הועדה המחוזית לתכנון ולבנייה את התוכנית[6], חרף מחאת תושבי עין כרם שטענו שהפרויקט יפגע בערכי טבע נדירים ויגרום לעומס תחבורתי בשכונה[7].

ב-26 באוגוסט 2018 הצביעו רוב חברי מועצת עיריית ירושלים נגד התוכנית להקמת המכללות סמוך לעין כרם[8].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המכללות הצבאיות בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]