המטבח הצ'כי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Vepřo-knedlo-zelo – חזיר צלוי עם כופתאות וכרוב, מנה טיפוסית מן המטבח הצ'כי

המטבח הצ'כי הוא כינוי לסגנון הבישול המקובל בצ'כיה. מטבח זה מושפע מאוד מסגנונות הבישול בארצות השכנות. במשך שנים הייתה צ'כיה חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית, והמטבח הצ'כי ספג השפעות רבות מהמסורת הווינאית, אך גם ממאכלים וסגנון בישול שהגיע מזרחה משם, ומהשפעות מקומיות. רבות מהעוגות ומיני המאפה הפופולריים במזרח אירופה מקורם בצ'כיה.

המטבח הצ'כי הוא מטבח כבד יחסית, הכולל שימוש רב בבשר ושומן. בשר חזיר הוא המאכל הבסיסי והפופולרי, ולצידו בשר עוף ובשר בקר. אווז, ברווז וארנבת, כמו גם בשר ציד, זוכים אף הם להיות מוגשים במסגרת הבישול הצ'כי. מכיוון שלצ'כיה אין מוצא לים, מאכלי דגים הם נדירים, פרט לקרפיון המוגש בצורה מסורתית בחג המולד.

ספר הבישול הצ'כי הראשון נכתב באמצע המאה ה-19 על ידי מגדלנה דוברומילה רטיגובה (מתה בשנת 1845), שחיה בעיירה ליטומישל, בה חי גם המלחין הלאומי הצ'כי בדז'יך סמטנה.

מנות אופייניות למטבח הצ'כי[עריכת קוד מקור | עריכה]

תוספות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • כופתאות - Knedlíky, הן מנה צ'כית טיפוסית, המוגשת הן כתוספת למנת בשר עיקרית, והן בלוויית רוטב מתוק, פירות יער או גבינה מתוקה לקינוח. ניתן להכין את הכופתאות מבצק, משאריות לחם או מתפוחי אדמה. כופתאות מתוקות עשויות לעיתים מבצק שמרים, וכוללות מילוי מתוק. הכופתאות הן לרוב גדולות, בצורת גליל מוארך, הנחתך לפרוסות לשם הגשתו, וזאת כווריאציה על הכופתאות המוגשות במטבח האוסטרי, המוגשות לרוב קטנות יותר. עם זאת, כופתאות מתפוחי אדמה מוגשות בגודל קטן המזכיר את המטבח האוסטרי.
  • הרביכה היא תערובת של שומן וקמח מטוגן, היכולה להישמר במשך זמן רב, ומוגשת אם כתוספת למרק ואם בפני עצמה. הסופרת רות בונדי כתבה כי בטרם הוגלו בני משפחתה למחנה טרזין הצטיידו במלאי של רביכה, וניזונו ממנו חודשים רבים, וכי הצער הגדול שחשה עם כניסתה למחנה אושוויץ היה כי בהמולת הכניסה למחנה אבדה לה קופסת רביכה שעליה שמרה במשך שנה וחצי. הרביכה הייתה מוגשת אם כמרק, בתוספת בצל ותפוח אדמה, ואם בתוספת סוכר, לקינוח.
  • ואנוצ'קה - לחם שנאפה לתקופת חג מולד.

מנות בשר[עריכת קוד מקור | עריכה]

svíčková na smetaně – צלי בקר ברוטב

חזיר צלוי עם כופתאות וכרוב (vepřová pečeně s knedlíky a se zelím) נחשבת למנת הבשר הצ'כית הפופולרית ביותר. ישנן מספר אפשרויות להכין את הכרוב, נוסח בוהמיה ונוסח מוראביה. הבוהמים אוהבים את הכרוב חמוץ, בנוסח המזכיר את הזאואר קראוט מן המטבח האוסטרי והגרמני. והמורבים מעדיפים לאכול את הכרוב טרי ומתוק, ואף מוסיפים לו סוכר.

מנה פופולרית נוספת היא צלי בקר ברוטב (סביצ'קובה) העשויה מבשר צלוי המבושל ברוטב סמיך הכולל גזר, פטרוזיליה ושמנת חמוצה, ומוגש בלוויית כופתאות, לרוב עם ציפוי שמנת, כפית של רוטב חמוציות ופלח לימון.

מנה עיקרית גדולה המספיקה למספר סועדים היא "הפלאטה הצ'כית", הכוללת פרוסות בשר בקר מעושן, קציץ בשר, ופרוסות חזיר צלוי, המוגשות לצד כרוב חמוץ וכופתאות, ונצרכת לרוב בלוויית כוס בירה.

חטיפים[עריכת קוד מקור | עריכה]

bramboráky – לביבות תפוחי אדמה

בירה מהווה חלק חשוב בתרבות האוכל הצ'כית, ומנות צ'כיות רבות נוצרו על מנת ללוות את שתיית הבירה, ונאכלות לעיתים כחטיפים בפאבים ובתי אוכל.

  • Bramboráky הן לביבות צ'כיות, העשויות מתפוח אדמה באופן המזכיר מאוד את המאכל היהודי המוגש בחג החנוכה. התערובת המטוגנת מכילה בנוסף לתפוח האדמה קמח, חלב ובמקרים נדירים אף חתיכות נקניק (אך המנה נועדה להיות לרוב מנה צמחונית), ומתובלת במיורן, מלח, פלפל שחור, שום, ומוגשת לעיתים בפני עצמה ולעיתים כתוספת.
כריכים פתוחים

גבינות[עריכת קוד מקור | עריכה]

Smažený Sýr
  • Smažený Sýr היא מנה מן המטבח הצ'כי העכשווי. פרוסה עבה, עד סנטימטר, של גבינת אדם מצופה בפירורי לחם באופן המזכיר שניצל ומטוגנת בטיגון עמוק. מאכל זה מוגש בלוויית הנוסח הצ'כי לרוטב טרטר, המוגש כה עשיר עד שהוא זהה כמעט למיונז.
  • Nakládaný hermelín - גבינה רכה, בדומה לקממבר, מוגשת ברוטב פלפלים, בצל ושמן. לעיתים המאכל מטוגן בטיגון עמוק כמתואר למעלה.
  • Pivní Sýr - היא גבינה רכה המוגשת בלוויית בצל חי וחרדל, ונמרחת על פרוסת לחם.
  • Olomoucké syrečky - היא גבינה בשלה בעלת ריח חזק, המיוצרת בעיירה לוסטיצ'ה במוראביה מאז המאה ה-15. ניתן לטגן אותה, להגישה ברוטב, או לצרפה ללביבות תפוחי אדמה.

קינוחים[עריכת קוד מקור | עריכה]

vánoční cukroví – עוגיות לחג המולד

הקינוח האהוב ביותר במטבח הצ'כי הוא כופתאות פירות (ovocné knedlíky) הכוללים לעיתים שזיפים ומוגשים כקינוח בחגים כפסחא או חג המולד. שזיפים שלמים מצופים בתערובת תפוחי האדמה (נקראים בוחטי נפרי) ומורתחים, ואז מוגשים עם חמאה, סוכר ולעיתים פרג. גרסאות של מאכל זה עושות שימוש בתות, דובדבן, משמש (נקרא מריל קניידל) או אפרסק. המאכל נאכל לעיתים כמנה עיקרית, ולא רק כקינוח.

קינוחים נוספים ידועים מהמטבח הצ'כי הם:

משקאות[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרט לסליבוביץ', בירה צ'כית ויין צ'כי, מייצרים הצ'כים שני סוגים ייחודיים של ליקר מקומי, פרנט סטוק, המיוצר מעשבי תיבול, ולעיתים מלימון, ובחרובקה, המיוצר מעשבי תיבול, אניס וקינמון. האבסינת שאינו חוקי במדינות רבות באירופה, מיוצר ונמכר באופן חופשי בצ'כיה. משקה קל פופולרי נקרא קופולה (Kofola), האמור להתחרות בקוקה-קולה ובפפסי קולה בשוק המקומי.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המטבח הצ'כי בוויקישיתוף