הלשכה לתערוכות בין-לאומיות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הלשכה לתערוכות בין-לאומיות
Bureau International des Expositions
סמליל הלשכה לתערוכות בין-לאומיות
סמליל הלשכה לתערוכות בין-לאומיות
מפת 168 המדינות החברות
מפת 168 המדינות החברות
תחום תערוכות בין-לאומיות
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון פריז עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 22 בנובמבר 1928 – הווה (95 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
https://www.bie-paris.org/site/fr/ האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הלשכה לתערוכות הבין-לאומיותצרפתית: Le Bureau international des Expositions; בראשי תיבות: BIE) היא הגוף המנהל של התערוכות העולמיות (אקספו). הלשכה נוסדה באמנה בינלאומית שנחתמה בפריז ב־22 בנובמבר 1928. מטרותיה של הלשכה, כפי שנוסחו באמנה, הן:

  1. לפקח על לוח הזמנים, המכרז, הבחירה והארגון של התערוכות העולמיות;
  2. ליצור מסגרת המאפשרת למדינות לשתף פעולה תחת התנאים הטובים ביותר כמארגנות של תערוכות עולמיות או כמשתתפות בתערוכות אלה באמצעות ביתנים לאומיים.

הלשכה מפקחת על שני סוגי תערוכות: תערוכות בין-לאומיות רשומות (הנקראות בדרך כלל תערוכות עולמיות) ותערוכות בין-לאומיות מוכרות (הנקראות בדרך כלל תערוכות נושא/תערוכות מיוחדות, או תערוכות בין-לאומיות).

תערוכות עולמיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – תערוכה עולמית

תערוכות עולמיות מתקיימות כל חמש שנים ונמשכות כשישה חודשים. בתערוכות יכולים להשתתף מדינות, ארגונים בינלאומיים, ארגונים אזרחיים וחברות מסחריות. הנושאים של תערוכות עולמיות חייבים להיות נושאים מקיפי עולם והמשתתפים חייבים לעצב ולהקים את ביתניהם. גודל הביתנים נקבע על ידי הגוף המנהל ואין הגבלה על גודל שטח התערוכה. הערים המארחות מקוות בדרך כלל לנצל את אירוח התערוכה כמנוף להתחדשות עירונית.

תערוכות נושא ותערוכות בין-לאומיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

תערוכות נושא מתקיימות בין שתי תערוכות עולמיות ונמשכות שלושה חודשים. בתערוכות יכולים להשתתף מדינות, ארגונים בינלאומיים, ארגונים אזרחיים וחברות מסחריות, ככל שהתצוגות עולות בקנה אחד עם נושא התערוכה. ביתני התצוגה נבנים על ידי המדינה המארחת ולא על ידי הגופים המשתתפים ואין המדינה גובה דמי שכירות או תשלום אחר עבור השימוש בביתן. הביתן הגדול ביותר בתערוכה בינלאומית מוגבל לשטח של 1,000 מ"ר ושטח התערוכה כולה אסור שיעלה על שטח של 250 דונם. הערים המארחות מבקשות בדרך כלל לנצל את התערוכה כדי לחזק את תדמיתן בזירה הבינלאומית.

ישראל בתערוכות בין-לאומיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

מדינת ישראל חתמה על אמנת הלשכה לתערוכות בין-לאומיות והצטרפה לארגון ב־31 במאי 1952. ישראל הפסיקה חברותה ב־18 בפברואר 1988 ושבה והצטרפה לארגון ב־10 ביוני 1997.

תערוכות בין-לאומיות שהתקיימו בישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

התערוכה הבינלאומית הראשונה בארץ נקראה בשם: "אקספו 1953 ירושלים - לכבוש את המדבר" והיא נערכה בשנת 1953 בבנייני האומה בירושלים.

התערוכה הבינלאומית השנייה שהתקיימה בארץ והוכרה באופן רשמי על ידי הלשכה לתערוכת בין-לאומיות הייתה: כיבוש השממה (או בשמה הרשמי: תערוכת אקספו "ירושלים 1953") הייתה תערוכה עולמית אשר נערכה בירושלים, ישראל במרכז הקונגרסים הבינלאומי בנייני האומה בין התאריכים ה־22 בספטמבר 1953 ל־14 באוקטובר 1953. התערוכה הייתה התערוכה הבינלאומית הראשונה שנערכה בישראל, התערוכה הוכרה על ידי ה־BIE. בתערוכה השתתפו 13 מדינות וביקרו בה כמיליון וחצי מבקרים. בחודש מאי 1956 נערכה בבית דגן תערוכה מיוחדת, שהוכרה על ידי ה־BIE, בנושא: "גידול הדרים", בשם: התערוכה הבינלאומית לחקלאות במסגרת פרויקט "הקונגרס הבינלאומי הרביעי של מגדלי פרי הדר התיכון" שהתקיימה בין התאריכים 21 במאי ל־20 ביוני 1956.[1]

מדינות חברות[עריכת קוד מקור | עריכה]

נכון לשנת 2021, חברות בלשכה 168מדינות בעולם:[2]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אתר האינטרנט הרשמי של הלשכה לתערוכות בין-לאומיות (באנגלית)
  • אתר האינטרנט הרשמי של הלשכה לתערוכות בין-לאומיות (בצרפתית) (באנגלית)
  • ExpoMuseum - היסטוריה של כל תערוכות העולם (באנגלית)

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]